DObro si me dopunio. Ovo za izvlačenje svojih para tj obećanih sam zaboravio naznačiti gore u tekstu. Znam i da je teže izvući sada na crno pare i da je dosta zeznutije. Prvo manje keša se smije podići sa računa udruženja po zakonu. Prije se mogao vagonima uzimati sa računa keš. Sad je to dosta manje. Međutim, očigledno da neki levati uspjevaju naći taj novac na crno. Na koji način ne znam, ali nas može koštati u nekim situacijama. Međutim, kad pričamo o dugoročnom poslovanju i na dovođenju mladih koje rano kaparišeš i ti ugovori i doprinosi će biti manji jer mladog igrača manje plaćaš u startu. Ovo je najveći problem kad imaš 22 igrača koje dovodiš i daješ im cifre. I zbog ovoga prednost ide mladom igraču kojeg potpisuješ na pet godina npr.ChWilla je napisao/la: ↑čet jun 15, 2017 11:18 amja sam pisao već o tome ali evo opet ću...ponosannavas je napisao/la: ↑čet jun 15, 2017 11:06 amPOnosan sam i ja što radimo pošteno, ali fakat kako će neko zahtjevati da se plati porez na nešto što ne postoji. Evo Sloboda npr ima ugovore na 400- 500 KM sa igračima i plaća doprinose za to i kako ćeš ti dokazati da je ovaj neki igrač trebao dobiti više? I kako ćeš naplatiti porez kad nema dokumenta. U redu kad nije niko prijavljen pa ti puknu paušalno ko nama za onaj period, ali ja govorim ako je neko prijavljen na 1500 plate, a dobija tri milje. Pa svaka drug aprivatna firma u BiH tako posluje. Hoće govno neko naplatiti. Kako će to naplatiti?
Sa druge strane našim igračima to znači štu su prijavljeni i što im ide i zdravstveno i sve i neki će radi toga i doći kod nas. Sve ima svoje. Ali strancima to ništa ne znači.
Evo gledam neki Ćosić lijevi bek iz Drine dolazi u Zrinjski. Prije toga Jazvin, pa još onaj iz Gračanice. Nama bi jeb... od do da smo takve igrače doveli. Zrinjski skautira po BiH izgleda dobro. Ovo moramo i mi i mislim da će ovaj drugi tim biti prava stvar za to. Jo jedna prednost drugog tima je ta što ti juniori mlađi mogu trenirati sa drugim timom. Evo sljedeće godine će juniori biti 1999-2000 godišta. Većina ovih 1999 će biti drugi tim, ali bi mogli i ovi 2000 trenirati sa drugim timom i onda ponekad imati i neki samostalni juniorski trening zbog nekih vježbanja akcija, mada i to mogu protiv drugog tima vježbati. Kad ti djeca teniraju sa starijaima brže se napreduje, a trošak nije nešto veći. Minoran vjerujte mi u odnosu na ono što dobijamo. Isto tako B tim sparng parner A timu dva tri puta ogdišnje. Amar je nekad znao igrati prijateljske sa igračima koji ne igraju često da ih drži u takmičarskoj formi, a isto tako znao je organozovati tekmu prvotimcima protiv nekog dosta lošijeg da bi dobili na samopouzdanju strijelci koji nisu dugo zabili.
do jednog nivoa ti si u pravu. za porez si u pravu. ali prvo, igrač zna da ne može naplatiti ako ga zakinu iznad onoga što piše. a drugo, da bi igraču dao keša, bez da zasnuješ poreznu obavezu i bez da se to može naći poslije - moraš ih i ti nabaviti i izvući na crno. što je sve teže i rizičnije, i u fudbalu i mimo fudbala. i svakim danom se smanjuju te rupe i rupice gdje se prije mogao izvući keš.