Svaka ti cast majstore.avlami97 je napisao/la: ↑ned mar 05, 2017 10:41 amMene malo nervira priča, kako lijep fudbal privlači raju na utakmicu. Konstatacija je samo donekle tačna. Yebote, mi igramo lijepo, lepršavo, smislenih akcija, driblinga...ma nema čega nema i ubijamo Leotar 8:0. Fulamo još toliko šansi, a na stadionu dvije milje ljudi.Ako ta utakmica nije bila lijepa i atraktivna za navijače Želje, onda neće biti ni jedna.
Kada sam bio dijete na utakmicama je bilo najmanje 30% dječurlije. Svi su ulazili džaba, a pod tom dječurlijom sam gledao sve do 16-17 godina. Standard je bio daleko bolji. Skoro svi su išli na more 10-15 dana. Cijele porodice. Danas ode preko vikenda na remo i kaže eto bio sam skoro heftu...dosadilo i slične nebuloze. Fudbal, na ovim prostorima je uvijek bio najjeftinija zabava za "sirotinju". Navijački podmladak si regrutovao u stalne navijače itd. itd. Moramo biti svjesni da nam je stanje u Državi katastrofalno. Na jednog zaposlenog, dođe jedan penzioner. Više od pola stanovništva je na granici ekstremnog siromaštva i onda dođeš u situaciju da na stadion ne puštaju dječurliju, od 7-8 godina, besplatno. Po meni pogrešan potez. Upravo, ta dječurlija trebaju biti budućnost na Grbavici, jer ja ne znam na koji način regrutovati buduće navijače. Kažemo cijene od 5, 10, 20 i 25 KM su jeftine. Jesu, al' u ku...Valja onom djetetu izdvojiti petaka, a babo mu za 4 joje izdržava četveročlanu porodicu, a u zimskom periodu ima 3 joje režija. Sada će neko reći, a može platiti kutija cigara petaka, a ja kažem da takve Željo i ne interesuje. Željo je Klub na čije utakmice dolaze i treba da dolaze sve socijalne kategorije ljudi. Željo je radnički Klub i tako to treba posmatrati.
Na Koševu sjever 3KM, istok 5KM, zapad 7KM, pa jedva naguraju 4-5 milja. Mislim da ubuduće karte trebaju da budu na ovom nivou, da djeca trebaju besplatno ulaziti i da taj trend treba potrajati najmanje nekoliko godina, kako ne bi izgubili navijačku bazu, a ona je upravo u onoj djeci kojoj jučer nije dozvoljen ulazak na utakmicu. Jučer koje je došao iz unutrašnjosti (četveročlana porodica), je taj ćejf garant platio jednom jojojom. Drugi put neće doći, jer nema odakle, a nekada su na Željine domaće utakmice dolazili ljudi iz cijele Yuge.
Svašta sam nadrobio, ali bi se o ovome trebale pozabaviti stručne osobe, uzevši u obzir cjelokupno stanje društva, finansijske mogućnosti istog, te postaviti jasne ciljeve, mjere i smjernice kako do zacrtanih ciljeva doći. Po meni je zacrtani cilj, da i za 5 i 10 godina na stadionu imamo 10 milja osoba, koji će redovno posjećivati Dolinu ćupova.

A upravi neka bude skola i nauk za ubuduce.