Super post.TheSvenderMan je napisao/la: ↑sri sep 17, 2025 1:40 amPozdrav svima, ne pisem aktivno vec par godina ali redovno pratim forume. Imam neku potrebu da povodom rodjendana napisem ovo sto sam upravo pametovao jaranu na viberu.
Tolika je privilegija biti zeljovac. Neki dan na utakmici sve ono sto sam sanjao tamo nekad 2014 kad nas je sve skupa bilo 500 na stadionu (ako brojimo igrace i securitas), onaj sruseni istok, zdenka na sjeveru bez stolica, garant je i hladno bilo i igrali smo protiv nekog tamo rudara, i teren je bio mocvara.. i sanjas kako ce jednog dana biti kao “kod engleza”.
Sinoc protiv borca sam u stvari shvatio da imamo stvarno nesto posebno, mislim uvijek smo imali ali ono je nesto novo, nesto sto se gradilo decenijama i sto se polako pocinje nazirati. Tribine pune, ne mozes naci 2 stolice jednu do druge. Dodjem sa zenom, ona vec pocinje kao i ja da ludi pred utakmicu (dotakla plavi kamen za srecu prije zrinjskog, dotakla sinoc… mora da je do nje…). Prije utakmice nekakav mali s megafonom trci okolo govori sta da radimo kad bude koreografija. Nit je bio na spidu, nit je nekog prebio maloprije vec sasvim neko normalno dijete. Okreces se oko tebe sve neki normalni ljudi. Igramo protiv borca, niko cetnike ne spominje vec sudiji jebemo mater balijsku. Vidis da mi stvarno nismo klub papaka, nacionalista, fasista ili kriminalaca. Vrlo jednostavno, mi smo klub obicnih, normalnih ljudi.
I onda se desilo to sto se desilo, ja hodam kuci poslije utakmice i razmisljam gdje na svijetu mozes ovo dozivjeti. Kod komsinica to nije to, oni su svoj identitet prodali (mislim nikad ga nesto i nisu imali ali eto) i ono je sad PR prcija. Stadion i kad je ko pun nikad ne izgleda dobro. Al eto oni su kao i ok, malo sire imas zrinjski borac i velez.. necu komentarisati. Mozda eto taj velez ima to nesto ali smo prije prije par sedmica imali priliku vidjeti ko su oni (neki bi rekli da smo dobili potvrdu jer ono nije njsta novo). Sire od nas, mozda zvezda partizan hajduk ali oni mi djeluju kao neonacisti, mafijasi i kombinacija te dvije stvari. Ostatak bivse jugoslavije necu ni da spominjem. Usudio bi se reci i sire od toga. Na zapadu ovo iskustvo polako prestaje biti nesto sto jedan obican covjek moze da priusti, cast izuzecima.
E mi to imamo i nase je, i sve ono o cemu sam sanjao prije 10 i kusur godina mi danas zivimo. Vazda u dubiozi, vazda stres, rijetko kad uspjeh, ne znas hoce li klub docekati iducu godinu ali dzaba mi se i dalje nekako kotrljamo, i dalje smo trn u oku milijarderima oko nas, a oni postaju svjesni da se uspjeh moze kupiti, i kupuje se. Ovo sto mi imamo nema cijenu.
Kao i uvijek, neka su luda vremena ispred nas, nekakvi se investitori spominju, jos brat od onog kloca. Ja najiskrenije ima konflikt u sebi. Valjale bi pare, mozda se bez njih ugasimo a mozda to bude jos jedna stepenica prema gore. S druge strane mozemo zavrsiti ko kone, bez identiteta, samo nekakve brojke na papiru. Jesmo li vec dovoljno zdravi da mozemo izgurati i to bez da zrtvujemo svoj identitet? Nisam dovoljno pametan da odgovorim na to pitanje ali znam da cak i ako sve to propadne mi cemo se opet nekako kotrljat.
TLDR: Volim te zeljo!!!
Ja nakon Borca, a i na samoj utakmici, sam bio u fazonu koji ce nam k investitor pored onog što mi istinski jesmo.
Možda to nije rezonsko razmišljanje, možda nema uporiste u logici, ali ono sto smo imali protiv Borca ne bi imali sa tim famoznim investitorom, a gledajuci komsinicu oni su u tolikim govnima upravo radi te zudnje za parama. Ne znam ne mozes biti pametan.
Ono pare, milioni, brazilci i kolumbijci ne mogu kupiti.