11plavih'92 je napisao/la: ↑čet nov 15, 2018 6:46 pm
Occasionally je napisao/la: ↑čet nov 15, 2018 6:27 pm
@ Plava Porodica @Elegant @sahmat @Kospa @cikazubo @MrRiccoli @storm_raider @igla
@19tm87 @SIMA_SIMAU @AsharaK @Zeljo @plavi brat @Omar500 @11plavih'92
Hvala na riječima podrške cjenjeni skupe,a i svim kolegama s foruma
Ma ko te ba podrzava
Nego zamolio bih jos jednom da mi odgovoris:
ova dvospratna tribina na Jugu, da li bi sta krucijalno promijenilo u tvom projektu da nije "poluokrugla" vec da prati liniju terena, dakle pod 90° sa Istokom i Zapadom.
I jos nesto, mijenja li sta kad bi krov bio istog nagiba sa krovom na Sjeveru i na Istoku (ubrzo) posto je na jednoj od slika prikazan pod vecim uglom. Uz isti pristup konstrukciji kao na slikama, bez stubova
Bilo ljepse da krov bar visinom i nagibom bude isti na 3 tribine, moje skromno misljenje
PS Kako da brata uguramo u Zelju, da dodatno nahajca ove gradjevince
Moje skromno znanje o građevinarstvu tj. ono što je ostalo iz škole:
1. Tribina je "poluokrugla" da bi bolje podnijela svu težinu i sile koje dolaze od strane brda iznad tranzita. Primjer; - zašto sve stare građevine a pogotovo one masivne katedrale imaju lučne prozore? Zbog ravnomjernog rasporeda tećine koju trpe sa gornjih spratova.
2. Ovo je skica ili preciznije nešto između skice i idejnog projekta. Dimenzije tribine su prilagodljive dok su neki detalji poput nagiba i omogućavanja pregleda 100 % terena baš uzele danak u časovima i trudu.
3. Krov se svakako može izvesti i u varijanti koju si ti naveo. Ja sam izabrao ovaj jer je praktičniji zbog činjenice da se minimalno oslanja na samu tribinu i samo joj daje dodatnu krutost po horizontali.
Da ne budesad da će Uprava prionuti s ovim projektom ( Amin JaRabbi, po hiljadu puta) momentalno ali Projektantska kuća koja bi dorađivala ovu skicu bi svakako našla mnogo boljih rješenja. Dizajn i konačni izgled uvjek ostaje na Investitoru.
Mene je vodio pragmatizam u pogledu dostupnog novca i ograničavajućih faktora poput Klizišta. Što manje "uznemiravati" zemljište.