Minjore je napisao/la: ↑ned jul 23, 2017 9:49 pm
Raja gleda problem sa visoke tacke gledista. Nama su potrebni ogromni rezovi. Previse smo bili merhametli. Krenemo prvo od trenera golmana. Karic je dobar covjek i pozitivna licnost i kao takvom mora mu se naci mjesto u omladinskom pogonu. On nije trener golmana za prvi tim. Drugo, Adzem mora imati jos jednog pomocnika uz Cicu. Dodamo na to i kondicionog trenera i dodjemo na to da u sezonu ulazimo sa -10 a ne sa 0.
Za Cenana ne zelim davati nikakav komentar jer ne znam kakav je budzet dobio, da li je do njega ili do nekog drugog.
Ocekivanja - Velika , mogucnosti - solidne.
Slavku su izdali mnogi na brutalan nacin. Uprava ga je ostavila bez dva najbolja igraca, za jednog dovedena pristojna zamjena, za drugog nije. Ne mozes ocekivati od radnika da sa starim kamionom napravi posla kao sa novim. Igraci su ga prodali X puta. Ustvari oni nisu Slavku prodali, prodali su navijace i Klub. Kolika nesloga vlada u ekipi dovoljan je pokaz zadnje kolo prosle sezone i skidanje dresova i davanje Vedranu. Oni da su skvadra i Vedran bi svoj skinuo i sve ih predao navijacima. Ono je bilo nesto najodvratnije od kako ja pratim Zeljeznicar. Isto tako sam cuo Lendrica na dodjeli priznanja kako se zahvaljuje saigracima i da bez njih ne bi nista moguce bilo, sto govori da ima i izuzetaka.
Ne znam ni sam kako dalje, nek nam je Bog na pomoci. Upravo, ovo vam je zadnja sansa.
Cuj zadnja sansa... Nemoj se naljutiti, ali ja fkt ponekad ne kontam dobar dio vas. Ljudi odlicno odradjuju svoj posao, sta vi mislite da mi imamo love na bacanje? Pa krenimo od toga da smo duzni za Istok, da jos uvijek nismo otplatili prijasnje dugove, da polahko i omladinske skole zapadaju u dugove jer se igraci ne forsiraju i ne prodaju... Ljudi ulazu u poslovne prostore na istoku i pocinju graditi jug kako bi osigurali jos prostora i stabilan izvor finansiranja. Nas klub je u takvoj ligi da se igrac jednostavno ne moze prodati za vise od 400k, nema tog ko ce to platiti, jer nam je liga ocajna. Ti igraci vrijede dosta vise, ali jednostavno zasto bi neko davao nama, kada zna da nam je i to do 400k sasvim dovoljno.
Ova uprava je uradila za najmanje vremena najvise, pruzili su sto su mogli pruziti i traze od trenera i ekipe jedan moderniji fudbal, traze igru, traze da fudbal na Grbavici privuce ljude i donese nova sredstva za klub. Ja tu ne vidim nista pogresno. Sa Petrovicem fudbal je postao odbojan. Okej, mozda ces reci kako velike posjete, ali hajmo realno, vecinom su bile velike zbog novog formata lige, zbog evrope, zbog euforije oko Istoka.... To je sve proslo i sve manje i manje bi raje dolazilo gledati defanzivu i peljanje lopte od strane penzionera. Prvi koji je na udaru je uvijek trener, nakon njega ce polahko cistiti igrace i graditi jedan normalan tim. Popustaju im i izazivaju ih ovim da se pokazu prava lica i da se ocistimo od gamadi, samo sto raja previse panici i dize neku frku bespotrebno.
I sada dodje tako par pametnih koji nesto kao prijete najboljoj upravi koju je ovaj klub imao... Ne znam, predlozite se sami, niko vam ne brani, dodjite i pokusajte sa debelim minusom isposlovati nesto. Evo vam jedan osnovni podatak, jedan igrac iz omladinskog pogona, recimo od 14. do 19. godine zahtjeva ulaganja od oko minimalno 15.000 KM. Znaci 1 igrac tokom tog perioda od 5 godina 15.000 kosta klub. Uzmite da ih imamo 20-ak, to je 300.000 KM tokom tog perioda. Reci ces nije to previse, ali to je u kontinuitetu, tako da ti u prosjeku svake godine od prodaje omladinaca treba cca 300.000 KM da bi bio na nuli ili nekom minornom plusu posto to ide paralelno veci broj igraca. Kad smo mi zadnji put zaradili od transfera omladinaca 300.000. Nismo, niti cemo, jer im ne dajemo priliku. I doveden je covjek koji ce to pokusati promjeniti i osigurati stabilnost klubu. Mozda racunica nije 100% precizna, ali vjeruj da i omladinski pogon nama stvara gubitke sa ovakvim stavovima trenera i ne pruzanjem sansi.
I onda idemo mijenjati upravu... Najlakse je prijetiti, budi pametan i predlozi nesto, rado ce te saslusati i pruziti ti priliku. Nikome na Grbavici od strane ove uprave nisu bila zatvorena vrata, svi koji su iole pametno sta predlozili su i zaposleni i odrzavaju ovo sve.
Malo razmisljajte, pare ne padaju sa neba, niti ih imamo za razbacanje kako mnogi to zamisljaju. 2 stvari su nam potrebne da bi dobili stabilnost:
1. stabilno finansiranje kroz infrastrukturu (dal oni prostori, dal otvaranje necega od strane kluba, dal pojacanje posjecenosti, dal repku dovesti...)
2. jaka omladinska skola i prodaja takvih igraca.
I ova uprava na tome i radi, a prijetnjama samo mozemo sami sebe dovesti u stare vode. Previse burno reagujemo, smirimo se i pricekajmo koje kolo. Sezona nije ni pocela kako treba za nas.