sub mar 04, 2017 11:29 pm
Plavi pozdrav svima na forumu. Unaprijed hvala na dobrodošlici, da ne nabijam broj postova sa odgovorima.
Slijedi kratki kritički osvrt na današnju utakmicu iz moje perspektive...
Uprkos tome što nas je igra u drugom poluvremenu bukvalno istjerala sa stadiona, jedva sam čekao da napustim Grbavicu i zaputim se kući, što se jako rijetko dešava, suma sumarum svih utisaka mi daje jednu drugačiju sliku. Osvojili smo tri boda, ukupno gledano nismo nadigrani, rekao bih da je odnos 51-49 u našu korist kada se gleda svih 95 minuta. U poređenju sa prethodnom utakmicom, dvije nove stvari su se desile danas. Prva, rano smo zabili gol i obezbijedili sebi mnogo mirniji nastavak meča. Da se uvukla nervoza zbog nepostignutoga gola do 60. minute kao u Krupi, ne smijem ni pomisliti kakav bi haos nastao na tribinama. Treba uzeti u obzir da smo danas igrali protiv, po meni, jačeg protivnika nego u prošlome kolu. Drugo, desile su se dvije individualne greške koje su nas mogle koštati pogotka. Toga u Krupi nije bilo, zato i jesmo defanzivno izdominirali utakmicu tada.
Usudio bih se reći da smo i danas, ako izuzmemo navedene pogreške, dobro stojali defanzivno. Očigledno je Musemić naredio svojim igračima ofanzivu tako da smo im, sudeći po reakcijama Petrovića na klupi, nesvjesno prepustili loptu, ali opet smo djelovali jako čvrsto nazad, nisu uspjeli stvoriti ni jednu akciju koja bi rezultirala kolosalnom prilikom, stoga itekako možemo pohvaliti kompaktnost i snagu ekipe. Ako još uzmemo u obzir da je kompletna ekipa danas morala ispaštati zbog neočekivano loše igre Kerle i Zakarića, a posebno ovoga drugoga zbog kojega se činilo da imamo igrača manje cijeli meč, onda imamo još manje prava da ospemo paljbu po ekipi.
Ukratko, mislim da su nas više razočarala naša očekivanja, jer je većina mislila da je Željo preko noći postao Barcelona i da će igrati i imati rezultate a la Katalonci večeras protiv Celta-e, što je daleko od realnosti. Moramo se pomiriti sa činjenicom da ćemo većinu utakmica igrati kao da igramo protiv Astane, jednostavno je to stil našega trenera. A kada budemo imali ekipu koja će se za klasu izdići iznad ove lige, ako Bog da, onda možemo očekivati i neku dominaciju 90 minuta na terenu. Do tada, ostanimo u ovoj realnosti i budimo prezadovoljni sa tri boda, jer u trenutnom omjeru snaga, nekoliko ekipa je u pet deka, trebamo toga biti svjesni.
Međutim, moje najveće razočarenje danas su Manijaci. Ako to nekoga vrijeđa, ja se izvinjavam. Svaka čast na odličnom odzivu, ali konekcija sa ekipom danas je bila na jako niskom nivou. Čini mi se da smo samo jednom kako treba bili dvanaesti igrač, kad smo uvezali nekoliko kornera i ozbiljno napadali.
Za početak, stvarno ne mogu da razumijem lika koji je bacio petardu. Da je bilo nešto organizovano, kao nekada, da svi to rade, pa hajde, nekako bih i prežalio tu kaznu, normalno je za navijače kod nas. Ali on sam, iz nekoga svoga hira baci petardu i olakša klupski novčanik za hiljadu-dvije, to stvarno ne mogu da razumijem.
Namjerno danas nisam stao u kop, jer repertoar koji se forsira, neke pjesme koje stvarno nisu za fudbalskih terena, jednostavno te to ne povuče da navijaš. Danas se to moglo vidjeti po reakcijama sjevera, a i starijih ljudi. Tek nekoliko puta se jugozapad uključio u navijanje, sjever uspavan. Ne krivim ih, jer ništa ne ide na silu.
Zanimljvo je još i to kako, čak i ozbiljnija raja, prije gola masovno kritikuje Lendrića. Nakon što ih je ušutio golom, opet se poslije nastavilo sa istim kritikama i glupostima. Samo još jedan dokaz istinitosti izjave koju je dao Slavko poslije Krupe, ovdje nema sredine i mislim da bi sljedeći put bila dobra ideja ponijeti slušalice kao što rade navijači u NBA i slušati komentatore sa Arene.
Još bih samo spomenuo one užasne povike kada je ušao Musa. Mene stid bilo šta se sve čulo, razumijem šalu i smiješan je komentar tipa "sudija, crveni" kada je neki lik bez prekršaja uzeo loptu Musi, ali ostale rasističke šale (ako je iz šale?!) su samo još jedan odraz našega društva. Ali kakvo god da je, naše je, i iako znam da će i sljedeći put biti isto, naravno da ću doći i na sljedeću utakmicu.
Da sumiram, ako klub gledamo kroz tri aspekta: uprava, navijači te stručni štab i igrači, mogu reći da se igrači i sš trebaju zastidjeti pred upravom, jer nisu ispratili sve ovo pozitivno što se događa u zadnje vrijeme. Međutim, isto tako se i mi možemo zastidjeti pred igračima. Sve dok ne bude obrnut poredak, da se igrači i uprava moraju zastidjeti nas, bojim se da progres neće biti onakav kakav očekujemo, jer ono što ljude u upravi tjera naprijed, da rade i ostvaruju više smo upravo mi navijači, a isto bi trebalo da vrijedi i za igrače.
LP.