pet feb 03, 2017 2:14 pm
Svaki put kad se povuče pitanje stopera ja pišem da ih treba gledati kao par, dosadan sam sam sebi ali ne mogu da istaknem koliko je to važno.
Kostić kao Kostić neće donijeti nikakav napredak sam od sebe taman da je Boateng lično, isto važi i za Kerlu. Važnije je ko će igrati uz njega, kako će funkcionisati skupa, nadopunjavati jedan drugoga i kako će igrati igrači oko i ispred njih u cijelom tom sistemu.
Bogdanović i Kosorić su svaki za sebe tek dobri stoperi za ovu ligu, ništa više od toga, ali kao par su bili fenomenalni. Ko se može sjetiti njihovih prvih utakmica zna da su na početku bili kritični pravo, pa onda povučeš paralelu i vidiš kako su igrali na zadnjim derbijima i protiv Ferencvaroša. Doduše u tim europskim utakmicama je i sredina odradila nevjerovatan posao, pa se opet vraćamo na ono gore, treba gledati kako funkcionišu kao par, ali skupa u sistemu sa igračima oko njih.
Prije par sezona jedan od najboljih stoperskih parova u Europi je bio Mertesacker i Koscielny, kad ih pogledaš pojedinačno prvi je spor, dvometraš i okretan kao tenk, a drugi dosta brži, agresivan, ali i ishitren, da ne kažem neku grublju riječ, međutim kao par su bili odlični, statistički ali i dojmom u tom periodu jedan od najboljih stoperskih parova.
Ili malo noviji primjer koji pokazuje koliko je sistem bitan, Chelsea je sa odbranom Luiz, Cahill, Azpilicueta gdje je ovaj zadnji bio bek, igrao jako loše prema nazad, u zadnje tri utakmice prije nego će preći na odbranu sa tri stopera primili su 7-8 golova. Onda isti ti igrači koji su igrali jako loše u novom sistemu izgledaju fenomenalno gdje narednih 6-7 utakmica ne primaju ni gola. Isti igrači, pojedinačno ništa manje kvalitetni nego u starom sistemu sada čine vjerovatno najbolju odbranu u Europi. A što je najčudnije u tom sistemu Azpilicueta koji uopće nije stoper izgleda najbolje, ima najbolju statistiku, a kad ga gledaš kao pojedinca njegove kvalitete na poziciji stopera nisu ni blizu Luizu i Cahillu.
Možda primjeri nisu najbolji, tačnije teško je sve to svesti na ovaj naš nivo, ali govore nešto.
Došao Kostić, Kerla ili neko treći, on sam ne može ništa tu jer zavisi od dosta stvari. Tako da, ko god došao (ili ne došao) ne treba padati u trans niti u neku kolektivnu histerije, već treba dati vremena i na kraju podvlačiti crtu. Ja lično mislim da se ova sezona može izgurati sa dvojcem koji je igrao jučer, ali je sigruno da treba jedan stoper zbog širine.