Charlie Sheen je napisao/la: ↑ned feb 19, 2017 2:19 pm
ja sam jos u nevjerici za ovaj istok,sve mi to nerealno djeluje koliko smo se prica naslusali i obecanja,koliko je to prije. godinu bilo nerealno.,jako emotivan trenutak za sve navijace Zelje,kada bude otvorenje istoka mislim da ce biti potoci suza,valjalo bi tifu opet zaganjati.Golem si Zeljeznicare
Neki dan opet citam o nasim pocetcima, tako me opet sve podsjeca. Onda je formirana uprava, i imala samo jednu svoju prostoriju kod zeljeznicke radionice. Onda su morali bukvalno izmisliti gdje da igraju, nisu mogli da plate kiriju nekom od tadasnjih klubova. Izabran je prostor na C. Vili, koji je ranije bio vojno vježbalište ili Egzercir, jer ga je i austrougarska vojska koristila, pa ostao taj naziv. Samo su oznacili granice igralista, nekako napravili golove i to je bilo to. Prvi obiljniji stadion pravili su na Pofalicima, iza radionice. Željeznička direkcija je dobrovoljno, bez ikakve nadoknade napravila projekt i odmjerila zemljište. A onda je slijedio fizički rad, svaki dan je radilo najmanje po 30-tak ljudi, dolazili su poslije svojih redovnih poslova da kopaju, ravnaju i odvlace zemlju sa buduceg igralista. Svaki fudbaler, prije nego bi poceo sa treningom, odradio je kondicioni dio, a to je podrazumjevalo da odveze 10 kolica zemlje sa stadiona

. U jesen 1932. godine otvoren je taj teren, sa klubanom i klupama za igrace, i dobro urađenom šljakom. Kazu da je bio to jedini stadion koji je bio funkcionalan i poslije nekoliko dana padanja kiše. Taj angažman, i naš sadašnji angažman su dosta slični, a temelj je ljubav. A slicna su i podmetanja, tri tadasnja sarajevska kluba nisu mogli gledati da Željo dobija svoje igralište, izmislili su da je problem što se prostire u pravcu istok-zapad, a drugi su bili jug-sjever. Tako je Željo izgubio svoj prvi stadion. Međutim nisu odustali, a vidimo da je bilo ogromnih razloga za to, kao i kasnije, možda još vecih. Evo ovih dana nije ni Miske odustao, zajedno sa svojim u upravi i nama koji zivimo plavo, docekali smo renoviranje stadiona, samo sto sada nema veceg kluba od naseg, pa su pokusali preko politike se zaustaviti, ali izgleda da nije ni ona veca od Želje. Prica je mnogo veca i znacajnija nego sto i sami mislimo. Šampion je iz Zvornicke