Samo ovaj prvi ulaz do sjevera odma do ulaza na zdenciHurmasica je napisao/la:Smijem li ja?![]()
Eto tačno se vidi, 6 ulaza gore i 2 dole. Dakle 8, samo drugačije raspoređeni, vjerovatno zbog pravila
cikazubo je napisao/la: ↑pon feb 13, 2017 11:15 pmZnači tribina će defintivno imati izgled kakav je predstavljen od strane ovog portala akta, s obzirom da je krov sa stubovima vjerovatno će biti negodovanja, međutim na skypercity forumu sam malo čitao mišljenja forumaša pa da vam prenesem njihova razmišljanja, možda je neko već objavljivao al nisam uočio na prethodnih 5-6 stranica.
Dakle komentari su sljedeći :
- U Sarajevu je 1999. godine palo 109 cm snijega, od čega je kod prvih 95 cm izmjerena do tada nezabilježena težina po m3.
2012. godine je palo 120 cm snijega.
Urušavanje krova Ledene dvorane, urušavanje hangara u Rajlovcu i urušavanje krova dvorane u Lukavici su sasvim dovoljno upozorenje nakon snijega 2012. godine.
Nakon 1999. su u kantonu sarajevo promjenjeni građevinski standardi za krovove i strehe, i nakon toga se počele izumirati lagane i prozračne konstrukcije.
Da li je moguće izgraditi krov tribine bez nosivih stubova? Naravno, ali Željo nema tih para niti ima bilo kakvog racionalnog razloga da se takav krov izgradi.
-Kao sto je i sam rekao, naravno da je moguce postaviti i na Grbavici krov bez nosecih stubova na tribini ali koja je cijena toga? Za tri tribine (sjever, istok i jug) sigurno nekoliko miliona KM dok ce za ovaj krov cijena biti mnogo manja. Jednostavno sam siguran da bi tribina 5-6 godina minimum (ako ne i 10 godina) bila bez krova u tom slucaju, dok ovako postoji realna sansa da se krov vec postavi do ljeta 2018. Pa cijena izgradnje juga i istoka zajedno ce biti nekih 3 miliona KM, a krov kakav i sam zelim bi iznosio jos toliko ako ne i vise.
Pa kada klub bude vrtio budzet od 20 miliona KM, umjesto danasnjih mizernih 4 milion KM (kalendarska 2016. godina), tamo nekada 2023-2025 se moze postaviti novi krov ako za to bude potrebe. Ili da kanton finansira isti pa mozemo sutra o tome pricati ali od toga nema nista. Do 2023. ce kako god ovaj krov opravadati svoje postavljanje.
-Bolje je odraditi sa stupovima pa za 10-15 godina, ako bude love, zamijeniti krov. Ludost bi bila ostaviti novu tribinu na milost i nemilost atmosferalijama samo jer su stupovi prošlost (jer su ružni, jer smetaju) i čekati neka vremena u kojima će biti moguće uložiti jako puno love u krov bez stupova.
Uglavnom ovo su samo neki od komenatara, zaključujemo prema istim da u KS nisu jednaki standardi za izgradnju krovova kao u drugim kantonima zbog obilnih sniježnih padavina koje su se dešavale u zadnjih 10-15 godina i nadprosječne težine snijega po m3, zbog toga su se urušili krovovi na 3 veća sportska objekta pored brojnih balona u gradu koje nećemo uzeti u obzir, čak ni pumpe ne konstruišu na isti način krov kao u drugim gradovima zbog tih zakonskih odredbi. Zato je jedini mogući način koji je finansijski isplativ krov sa stubovima, inače bez stubova bi krov za istok i jug koštao više nego izgradnja jedne tribine, dakle sve i da se osluče na takvu opciju moralo bi se čekati par godina da se obezbijedi novac za takvo nešto, a tribina ne treba biti izložena različitim faktorima tj atmosferijalijama koji će na istu djelovati tako da je potrebno nedugo nakon izgradnje istu i pokriti.
Ova dva ulaza gore na krajevima tribine su ustvari izlazi na balkon sa vanjske strane..
a i mi bgm zapeli za taj krov isto ko da mora odmah biti gotov....da je tribine sve zavrsiti i teren ...pa krov ondaIzlija je napisao/la: ↑pon feb 13, 2017 11:44 pm
Da bi krov mogao da stoji samostalno tj. bez dodatnih stubova on mora obuhvatiti cijeli stadion a ne samo da se veže za jednu tribinu. Tek kada budemo imali sve tribine izgrađene moći će se pristupiti rješavanju problema stubova. Na slici gore imate prikazane sile opterećenja konstrukcije krova na jednom stadionu iz koje se može vidjeti zašto se dodaju stubovi.
Pa bolje je bar po meni uraditi i sa stubovima nego čekati neka bolja vremena što je u startu nekih 5-10 godina, a forumaši pomenutog foruma su napisali i da tribina nebi trebala biti ostavljena na milost i nemilost različitim klimatskim faktorima, a takođe čudno bi izgledalo da na istoku imamo neki krov drugačije konsturkcije nego na sjeveru, najbolje je da se to što prije pokrije s jeftinom varijantom i da se objedini u cjelinu kako treba, a kad dođu bolji dani kroz 5-10 godina neka projekat bude zamjena krova na cijelom stadionu i to je to, nisam stručan daleko od toga al eto to je moje mišljenje iako sam prvobitno bio razočaran. Npr Slboda je krenula praviti modernu tribinu od 5 miliona KM, gradila se godinama, i dan danas nije završena, nema wc-ova na istoj a ne šta više, a mogli su kao mi za 1-1.5 miliona KM napraviti novu sasvim funkcionalnu tribinu, mada nije ta njihova koštala 5 milki, zavrnulo se tu barem 30-40% od tog iznosa u različite džepove..
Tih 8m je taman negdje oko mreze na Jugu
zanimljivo mi je tvoje misljenje ,nisam ni ja strucnjak samo diskutujemo...ali moj utisak takav je samo zbog stubova ...jer ce dosta sjedista fakticki biti neupotrebljivo ...znas to..cikazubo je napisao/la: ↑pon feb 13, 2017 11:55 pmPa bolje je bar po meni uraditi i sa stubovima nego čekati neka bolja vremena što je u startu nekih 5-10 godina, a forumaši pomenutog foruma su napisali i da tribina nebi trebala biti ostavljena na milost i nemilost različitim klimatskim faktorima, a takođe čudno bi izgledalo da na istoku imamo neki krov drugačije konsturkcije nego na sjeveru, najbolje je da se to što prije pokrije s jeftinom varijantom i da se objedini u cjelinu kako treba, a kad dođu bolji dani kroz 5-10 godina neka projekat bude zamjena krova na cijelom stadionu i to je to, nisam stručan daleko od toga al eto to je moje mišljenje iako sam prvobitno bio razočaran. Npr Slboda je krenula praviti modernu tribinu od 5 miliona KM, gradila se godinama, i dan danas nije završena, nema wc-ova na istoj a ne šta više, a mogli su kao mi za 1-1.5 miliona KM napraviti novu sasvim funkcionalnu tribinu, mada nije ta njihova koštala 5 milki, zavrnulo se tu barem 30-40% od tog iznosa u različite džepove..