uto jan 31, 2017 3:46 pm
Mislim da se previše raspravlja samo na osnovu jedne neprovjerene teze.
Prvo, nismo sigurni gdje je otišao, evo sad se pojavljuje ime drugog kluba, drugo, ne znamo za kakvu je cifru otišao. Nije isključeno da su ponudili zadovoljavajuće uslove i klubu i igraču.
A treće, i možda najvažnije, danska liga je jedna od najčudnijih u Europi. Ja je malo pratim, usput onako i nema lige na svijetu sa toliko pozitivnih iznenađenja, "lijepih sportskih priča" i novih klubova. U toj ligi se klubovi fuziraju skoro na dnevnoj bazi, fuziraju se pa se ponovo rastave na dva, gase se pa se ponovo osnivaju svakih par godina, novi vlasnici ulaze u klub svako malo, igrači završe sezonu u jednom klubu pa iduću igraju u drugom sa sasvim novim imenom i slično. Midtjylland koji je jedan od boljih klubova zadnjih godina je organizovan na principu kao u filmu Moneyball gdje se sve svodi na suhu statistiku, dovode i otpuštaju igrače na osnovu statistike, svoje ocjenjuju na istom principu.
Neki od njihovih najuspješnijih klubova zadnjih godina su klubovi bez ikakve historije. Nordsjaelland je osnovan prije 13 godina (igrao grupnu fazu lige prvaka, remizirao sa Juventusom), Midtjylland prije 16 (igrao grupnu fazu Lige Europe, prošao daje gdje gdje je ispao od Uniteda kojeg je dobio na svom stadionu), Sonderjyske je osnovan prije 12 godina, prošlu sezonu je završio drugi i ispao u playoffu Lige Europe, a unazad dvije sezone je završavao na desetom mjestu i jedva osiguravao opstanak, Randers je zadnjih par sezona izborio izlazak u Europu, a osnovan je prije 12 godina, itd.
Vejle koji se spominje je bio fuziran prije par sezona sa nekim drugim klubom, odigrali dvije sezone i sad su opet dva različita kluba. Vidim da su ove sezone doveli masu igrača iz različitih liga (Kina, Ukrajina, Obala Slonovače, Slovačka, Peru, Kolumbija, USA, Surinam, Brazil..). Možda je u pitanju neka fuzija ili ulazak investitora u klub koji imaju velike ambicije i sastavljaju ekipu za narednu sezonu.
Drugi klub koji se spominje je Lyngby koji je osnovan kad i Željo, mijenjao imena kroz historiju, prošle sezone igrao u drugoj ligi, a ove se trenutno nalaze na playoff pozicijama.
Šta hoću reći, malo ko od nas ovdje zna o kakvom se klubu radi osim činjenice da igra u drugoj ligi (ako je uopće to taj klub), a već se kuju neke teorije i stavljaju etikete. Možda sam i ja u krivu i oba kluba koja se spominju su talašike teške, ali ja čisto sumnjam da bi i klub i Memija pristali na neki "random" klub iz Danske tek tako. Klub možda i bi ako bi dobio pristojno obeštečenje, ali Memija sigurno ne bi ukoliko ponuda ne bi bila izdašna i zadovoljavajuća, a da bi poslao takvu ponudu moraš imati neke ambicije, tako da..