ned sep 11, 2016 4:09 pm
Nisam ocekivao drugaciju utakmicu od ove koja se desila. Ne mozemo naravno biti zadovoljni vidjenim, ali mislim da smo na kraju krajeva zasluzeno pobijedili. Prvo poluvrijeme je u svakom pogledu licilo na onih nekoliko prijasnjh utakmica i bio sam nemalo razocaran vidjenim. Tu sam ocekivao ipak vise igre, vise pokusaja i svakako mnogo vise trke. Ali drugo poluvrijeme je vec malo licilo na ono sta Slavko Petrovic hoce da pokusa da napravi sa ekipom. Dosta sadrzajnije sa nase strane, uz vecu odlucnost u igri i prema naprijed, sa spustenom loptom, odigravanjem i razigravanjem.
Ako je nesto dobro i pozitivno sto smo osim rezultata dobili ovom utakmicom, to je onda dobitak jos jedne sirine na terenu u smislu lijeve strane i Krizmana. Bilo je evidentno da se juce igralo sa obje krilne pozicije, tako da vise nije sama igra ovisila o davanju lopte prema Miroslavu, pa ako ovaj nesto napravi, dok bi lijeva strana bila mrtva. Sada se dobila i druga dimenzija pa se igra igrala na obje strane, sto je bio dobitak na utakmici, jer se vise forsirao Krizman, dok je Stevanovic bio rastereceniji. Kako je utakmica odmicala i kako je Krizman presao na centralnog napadaca, Boske je primio tezinu utakmice na sebe. To je bila ogromna sreca, da smo dobili ovu opciju lijevo, jer se vidjelo da je Krupa uradila analizu koja je ukazivala da se Stevanovic treba onesposobiti na svaki nacin, grubo faulovima, klizecim startovima, jednostavno onesposobiti igru naseg Bosketa i to su uspjeli u prvom poluvremenu, pa je sreca bila da se igra mogla prebaciti lijevo. Da nismo imali tu opciju, citava utakmica bi dosla u pitanje i ne znam da li bi se mogli izvuci i ovaj put rezultatski.
Vezni red nam je bio problematican, narocito u prvom dijelu. Pratio sam posebno Markovica i on mi je djelovao najbolje od te sredisnje trojke. Nije to igrac koji ce praviti neku posebnu prevagu, ali je zahvalan na terenu. Nije stao prakticno, i onda kada je najlosije islo sa protokom lopte, on se nudio stalno, nije bjezao od odgovornosti, za razliku od naseg Bekrica, koji je postao majstor u sakrivanju. Markovic je ordinirao oko centra i pravio vagu izmedju odbrane i Bekrica koji je bio malo iznad centra. Da je Bekric uspio da djeluje dobro u tom dijelu terena, prakticno bi mnogo vise i Markovic uspio da odradi posla , posljedicno bi i Lendric vjerovatno imao vise upotrebljivih lopti. Kada Bekric vec nije gotovo ni bio u igri, onda su pokusali da ga preskacu i da duge lopte idu pogresno , cijela formacija je onda bila besmislena, a igra dugih lopti pogotovo.
Ima tu nesto oko ovog Sinise Stevanovica. Od meni ipak djeluje kompaktno i odgovarajuce kada je u paru sa Micom na toj strani. Jer po tom prikazu, na toj strani nama nije potreban tzv. moderni bek. Mico je za to zasluzan, on radi taj dio posla vrlo uspjesno, a stigne i da dopuni defanzivno ako je problem. Sinisa igra takvu ulogu , koja ne utice puno na igru tima. On svoje odradi, iako se primjecuje mnogo nedostataka, pogotovo onih tehnicke prirode kod njega, njegova borbenost je ono sto je njegov zadatak i da sprijeci protivnicka krila u namjeri da nas ugroze prema nasem golu. Konkretno za ovu utakmicu, on nije krivac u akciji u kojoj je napravljen penal, nije uticao ni na sta lose u toku utakmice, borbenost mu je bila na nivou, a bio je sudionik, odnosno direktni asistent pobjednickog gola. Tako da ja ne vidim neke konkretne razloge zasto bi on ispao iz tima. Naravno, i meni bi bilo draze iz vise razloga da nas Memija bude starter, jer me emocije na to povode, medjutim pitanje je to na koje je vise trenera izgleda dalo odgovor. Tri trenera su dala prednost Sinisi. Sada Slavko, prije njega Kostic, i Edis koji je gurao Memiju totalno pogresno, da bi ovaj igrao, i stetio mu u neku ruku time, a davao je prednost svo vrijeme na toj poziciji Stevanovicu. Ima tu dakle nesto. Da li je to pitanje trenerove sigurnosti oko Sinise, ne znam, jer Sinisa djeluje jako borbeno, a to treneri vole. E sad, vidjecemo, ako postoji nezadovoljstvo Petrovica u ulozi Sinise na beku, a to je nekako i spomenuo na presici, onda bi mozda Memija mogao da dobije tu svoju novu sansu, koju bi nadam se konacno i iskoristio.
Ne bih vise dalje oko igraca, imao sam potrebu da napisem ovo. A ostatak se vidio. Igramo lose, igramo pod pritiskom i to je ono sto su igraci sami sebi napravili kroz djelovanje u dosadasnjem toku prvenstva. Vidjela se neodlucnost u prvom poluvremenu, strah od bilo kakve greske i to je uticalo na sveopstu igru tima. Meni je drago da je Jahic poceo standardno da igra, njegovo iskustvo je od velikog znacaja za ekipu, i bas se vidjelo da je dobar rutiner.
Vraca nam se Blagojevic, odmorio je dovoljno, i nadam se da bi uz nesto ozbiljniji pristup Ugljese koji bi zadovoljio Petrovica, mogli gledati malo osvjezeniji i produktivniji vezni red. Neka rade. A neka i pocnu da osvajaju bodove. Treba im nasa podrska. Nadam se da ce se stvari okrenuti tu u nasu korist, i da ce svaka naredna utakmica sve vise liciti na drugo poluvrijeme ove utakmice. Mislim kada bi postigli tempo da bar 65 minuta svake utakmice budemo na nivou zadnjih pola sata ove tekme, da bi nam to dalo dobre rezultate. Igra se svakako vrlo jasno mora rapidno popraviti, ali za to ce trebati neko vrijeme pod palicom ovog trenera.
O sudjenju necu. To je vec standardna prica, mi cemo morati shvatiti da su igre svuda oko nas. A da se cilja na nasu stetu. Kako se izboriti sa ovim problemom , koji je i unutrasnje i vanjske prirode, vrijeme ce valjda nekad pokazati.
VOLIM TE ZELJO !