pet sep 09, 2016 3:20 pm
Zao mi je sto sinoc kasno pocela zanimljiva diskusija pa nisam mogao ucestvovati. U sustini djelim misljenje forumasa @nikad_izvini. Mislim mozemo mi sada tvrditi i zastupatiti svakakve teze, ali cinjenice su tu.
Mi smo s Bogdanovicem, Kosoricem, Djelmicem, Memijom, Kokotom, Amirom, Bajom, Dadom, Enisom itd. do zadnjeg kola bili u borbi za titulu. Poslije toga napravili najveci uspjeh i Evropi u zadnjih nekoliko godina. Stvarno je ona ekipa bila izuzetno kompaktna, cvrsti nazad, opasni naprijed. Nismo to tada shvatili i ocekivali smo mnogo vise, s ove vremenske distance se moze reci neopravdano. Trebalo je nadograditi taj tim, posebno u napadu, te naci dobre zamjene za nasa dva vazna igraca Bajica i Kvesica. Mi smo nazalost previse grijesili i od tada idemo u rikverc.
Skupo smo platili indolentnost pri dovodjenju novih igraca, tek onako smo doveli nekoliko anonimusa i Stokica da zamjene nasa dva ponajbolja igraca, a to je bila ogromna greska. Vrlo brzo smo se rijesili svih tih igraca, onda doveli hrpu novih, pred toga smijenili dva trenera, onda i tog treceg, pa opet doveli hrpu igraca, otjerali isto toliko.
Opet dolazimo do cinjenice koji je spomenuo @nikad_izvini, dosao je Kostic i pretumbao cijelu ekipu kao da ovaj klub postoji tek od njegovog dolaska, a ne da postoji cijelo stoljece i da ima neki sistem i nacin funkcionisanja. To je velika greska ljudi koji vode klub. Nije bitan Kostic, ali niti jednom treneru ne treba dozvoliti da nesto tako radi. U redu je u nekim situacijama kada se mora uci u rekonstrukciju radi rezanja troskova i slicno, ali ovako dovesti dva trenera, jednog na zimu a jednog na ljeto, i obojici dozvoliti da se rijese velikog broja igraca i isto tako dovedu ogroman broj novajlija je velika, rekao bih glupost. Ovaj klub je tu dugo vremena, znaci nesto, ima veliki potencijal, armiju navijaca i nikome se ne smije dozvoliti da tumba i radi sta hoce. Nismo mi Olimpic ili Metalege koji postoje pet, deset ili dvadeset godina.
Neki pricaju o kvalitetu nekih igraca i mogucnostima istih da zadovolje ambicije kluba. Recimo Enis je bio vicesampion s ovim klubom, a neki o kojima pisemo hvalospjeve ne mogu prici vrhu tabele. Naravno, to ne znaci da je neko kvalitetan ili ne, ali je cinjenica koju niko ne moze osporiti.
Mislim da bi nam Djelmic mnogo znacio na lijevom krilu i sada se postavlja pitanje koliko je to previse sto je on trazio. Da li je manje ili vise nego sto su dobili Husic, Bevab, Mailson, Pozder, Hervas, Halvadzic i koga smo sve planirali i koristili na lijevom krilu. To je pozicija koja bi Djelmicu perfektno legla jer voli ulaziti iz drugog plana u sredinu te sutirati, dok je Stevanovic na drugoj strani igrac koji vise voli ubaciti loptu za saigrace. Finansijski mislim da nismo nista ustedili, a ostali smo bez dokazanog igraca koji je mnogo doprinosio vicesampionskoj ekipi i igraca za kojeg smo mogli biti sigurni da vrijedi.
Slicna situacija je i s Bogdanovicem koji je s Acom cinio najbolji stoperski par lige. Mada je imao tu povredu, zelio je vise novca, ali eto opet se mozemo posvetiti racunanju i vaganju sta smo dobili, a sta izgubili. Mozda on i ne bi bio pravi nakon povrede, ali se pokazao kao odlican stoper i u onim Evropskim utakmicama gdje je djelovao bolje i od Kosorica. Doveli smo opet hrpu nekih novih stopera, neke tjeramo, neke ne, ali cinjenica je da nam zabija golove ko i kako hoce.
Tomic je opet posebna prica i pomalo je cudno sve to oko njega. Dok je igrao ovdje vazio je za ponajboljeg veznjaka lige, onu polusezonu je sam drzao nasu sredinu, igrao povrijedjen jer nismo imali boljeg. Prosle sezone je bio sampion sa Zrinjskim i danas je na prvom mjestu, a on im je najbolji igrac. Pored toga je dobio i poziv u reprezentaciju. Ne bih ulazio sada u neke dogovore i slicne stvari, ali se pitam da li se mogao napraviti ugovor za takvog igraca da bude zadovoljan, da na neki dugi nacin dobije novac koji mu je neko ranije obecao, a ne da sjedi na tribinama. Dobili smo Amira, istina, ali je strasno i pomisliti kakav bi vezni red cinili Jovan i Tomic. Cinjenica je da smo napravili ogromnu gresku sto smo ostali bez tog igraca. Opet se vracamo na istu pricu da ovaj klub ne postoji od dolaska nekog trenera ili nekog covjeka u klub. Neko je ranije obecao novac ispred kluba i ko god da dodje u klub trebao je naci nacin da se to isplati. To bi bilo posteno ostao Tomic ili ne, ali eto.
Prica se o kvalitetu nasih omladinaca, a ovo uopste nije situacija u kojoj bi neko od njih mogao pokazati sve sto ima. Njima treba utakmica, rutine, iskustva u duelima sa seniorima. Onda se raspravlja o kvalitetu Beganovica koji je postigao neke vazne golove u vicesampionskoj sezoni. Tada je on pokazao da li moze ili ne moze. Kada je otisao Bajic, a Dzenis imao priliku da postene prvi napadac i da dodatno stice samopuzdanje i rutinu, mi smo doveli Lendrica, Djermanovica, Pozdera, Nikolica, a imamo jos i Mujagica koji je trebao biti sljedeci u redu poslije Dzenisa da bude nas prvi napdac.
Mali Zeric je odigrao cijelu utakmicu u Vitezu, bio ponajbolji na terenu i svi smo bili odusevljenji njegovom izvedbom. Rezultat 0-1 za Zelju, od tada nije skupio niti 20 minuta. Doveli smo Bekrica, Hervasa, Radinovica, Secerovica, Markovica... Prije nekoliko sedmica 0-2 za Vitez. Jedan odbaceni nam zabio gol. To su isto cinjenice.
Dado je bio jedan od najvaznijih igraca u dvomecu s Ferencvarosem, ukupan rezultat 3-0 za Zelju. Godinu poslije nam on ne treba i nije sposoban da igra u Zelji, a Zeljo protiv Slobode, Zrinjskog i Viteza na Grbavici, te Celika osvojio 1 bod, zabio 1 gol, a primio 6. I to su cinjenice.
Opecnito u sportu niko ne moze garantovati uspjeh, ne postoji igrac kojeg dovedes i kazes on je taj i on ce nam donjeti titulu. Niko ne igra sam. Ono sto donosi rezultate jeste kompaktan tim, dobra atmosfera i hemija medju igracima, to je nesto sto moze nadomjestiti nedostatak kvaliteta pojedinaca. Mi smo nazalost unistili kompaktnost one ekipe i od tada nismo stvorili tim. Mozda imamo bolje pojedince kada se gledala parcijalno, ali u globalu smo daleko od ekipe sposobne za velike stvari. Da li ce se to promjeniti? Niko ne zna. Da smo bili strpljivi, halalili jednu polusezonu i ispravili greske iz ljetnog prelaznog roka sada se ne bi bavili ovim stvarima. Htjeli smo sve i odmah, poceli tjerati i dovelo nas je da strahujemo od Viteza i Krupe na Grbavici. Jedan ishitren potez unisti godine dobrog rada i zato moramo dobro paziti sta i kako radimo dalje. Pametno postaviti stvari i krenuti u rijesavanje problema. Vjerujem da je Slavko taj covjek. Nista ne ide preko noci, dugo se gradi jedan ozbiljan tim, strpljenja ce nam trebati. Koliko god dugo gradili jedna greska i sve se srusi kao kula od karata. Kazu da je i poraz pobjeda ako nesto naucimo iz njega. Ja se nadam da smo mi naucili iz nekoliko vezanih gresaka i da sada idemo u novi ciklus stvaranja velikog Zelje. Imamo potencijal za to.