čet apr 12, 2018 2:33 pm
Ubuduce, kad se dovodi novi igrac, zaduzit tim ljudi da mu proceslja profile na svim drustvenim mrezama od do, ispita privatni zivot, poprica s ljudima u njegovoj blizini itd. Napraviti sistem bodovanja, da se zna da li je igrac za nas klub i u kolikoj mjeri, da li se isplati uloziti u njega. Dakle, krenemo od 100 bodova, s pretpostavkom da igrac ispunjava sve uslove u tom domenu, kao odraslo ljudsko bice koje moze ispoljiti potrebnu dozu odgovornosti prema svojoj profesiji, i postovanje prema poslodavcu.
- puci usne na slikama: -10 bodova
- objavljuje vise od 5 slika sedmicno na istagramu: - 15 bodova
- vidjen na nargili: - 30 bodova
- oblaci se kao djeca Turskih imigranata u Zapadnoj Europi (glomazni kacketi, tole poderane na 20 mjesta, "moderne" frizurice i brade): - 20 bodova
- slusa Rastu: - 50 bodova
- objavljuje stvari tipa "Gdje ste sada misevi." i "Ako me ne poznaješ, ne sudi mi. Niko nije rekao da me moraš voljeti." i slicno: - 30 bodova
Sad se ja malo zezam i karikiram, mada se i ranije uveliko pricalo o Asimovom krsenju discipline i slicno, opet to iznervira covjeka, jer zaista je nevjerovatno vise kakve nam stresove ljudi priredjuju. Druga garnitura igraca, puno novih, pa opet si sad u situaciji da strepis, da gledas igraca kako ne zeli, kako se glupira na terenu i van njega. Adzem nije savrsen, daleko od toga, ali sta god da trener postavi na teren na tebi je da ispostujes i da bar trkom i trudom uradis sto se od tebe ocekuje. Mene je i Ado razocarao nekim nerezonskim potezima, greskama, ali i tu je upitno koliko i s cim on raspolaze. Upitno je sta on njima kaze, a sta od toga oni zaista urade na terenu. Mnoge, na primjer, nervira sto nema kretnje bez lopte, i to nije do formacije. Ne moze biti ni do Adzema, jer nije lud da im ne sugerise. 100% na strani trenera, kakav je god, jer je vrijeme da se iza jednog stane. Ne da se stane u teoriji i retorikom, nego zaista. Potezima. Ovom suspenzijom uprava je napravila korak u tom smjeru i svaka im cast na tome. Red je i da navijaci isto urade.
Zasto te od jednog, recimo, Voje Ubiparipa nikad nece zaboliti glava kao od Zeca? Zato sto se covjek ne bavi glupostima van fudbalskog terena. Vidis na njemu da je smiren, pametan momak, profesionalac koji shvata sta je njegova odgovornost i svoje zadatke ispunjava koliko moze. Nikakva mudrost, samo se radi o postovanju, radu i preuzimanju odgovornosti. To je odgovornost prema sebi, prema poslodavcu, prema profesiji, prema publici. Zato Vojo ganja stopera u 85. minuti, a nekim drugim dusa na nos izlazi u 60, a isti ih treneri spremaju. Zato ce on, kad mu istekne ugovor s nama, nazad u Poljsku ili u neku Madjarsku, Rumuniju, Belgiju, Svedsku. Zec i slicni njemu mogu do dna HNL-a, eventualno druge Turske, Slovenije ako su u zivotnoj formi i slicno.
Mi puno pisemo u afektu (ja prvi), pa nam svaki trener oscilira od Guardiole do Brace Hadziosmanovica, i to u toku jedne utakmice. Ovako, hladne glave, moje misljenje je da je Adzem za sad samo iznadprosjecan, perspektivan trener, koji nekad moze postati vise od toga. Grijesi i nekad ne zna da se nosi sa protivnickim trenerima, a ni sa svojim igracima. Sad je u situaciji da gubi konce i sad mu se lomi sezona. Ili ce da ih pohvata ili ne, ali sam ne moze. On nikad nece postati sto moze ako se ne stane iza njega, u pravom smislu tih rijeci. I kad mlako odigramo, on njih hvali, cestita im, nema sta im ne radi. Nekad to pije vode, nekad ne.
Sta hocu da kazem; mislim da pokusava da se nosi s ovim na neki svoj nacin. Ja ne kazem da ce on uzeti s ovom ekipom trofej ako bude imao podrsku, cak mislim da su vece sanse da nece, ali ako bude imao podrsku one bar postoje. Ako je ne bude imao nema nikakve sanse. Zbog toga se nadam da ce ova suspenzija uzdrmati ostale "Zeceve" u ekipi, a ima ih jos u to sam siguran, i staviti im neke stvari do znanja. Uvijek ti je korisniji igrac koji ne zna, ali hoce, nego ovaj sto zna, ali nece. Zbog toga, zivi bili, ne prizivajte ih vise.
"Situacija je bila bremenita, njegova ljubav neupitna, a on na platnom spisku. Imao je podršku svakog normalnog hroničara društvenih zbivanja." - Lav Nikolajevič Tolstoj