Pisao sam par puta i vjerujem da sam dosadan, ali meni je Edis pokazao da ima to "nešto" da bude dobar trener, talentovan je, što i nije tako česta stvar kod trenera u BiH. Meni od ovih novokomponovanih na pamet pada samo Marinović i Bašić (mada se on još nije dokazao na najvišem nivou), a bilo ih je dosta koji su dobijali prilike. Evo konkretno, Mulalić mi izgleda dosta "talentovaniji" nego Adžem. Znao je odraditi dobre rokade, izmjene, znao je prepoznati šta je problem u igri i često to popraviti, a i ekipa mu je znala dobro izgledati. Neki svoj stil nije još izgradio, ali izgleda da je trener tipa Odović, njegova ekipa bolje izgleda kad se brani nego kad treba napasti, mada to ne mora ništa značiti.
Kad kažem da je često znao popraviti stvar i da mu ekipa zna dobro izgledati, shvatim da se sve to dešavalo u prvom dijelu sezone. I ove polusezone se to znalo dešavati, ali daleko manje. Čudno je, ali je meni veza Amir-Blagojević-Dado/Beganović izgledala za klasu bolja od sadašnje veze Blagojević/Zahirović/Bekrić u oba smjera, a na papiru bi trebalo biti obrnuto. Kokot i Mladenović nisu izgledali ništa lošije nego ovi danas, pa čak ni Đelmić i Memija na drugoj strani. Jedino napadač izgleda bolje nego na jesen. Razlika između ekipe na jesen i ove sad je u individualnom kvalitetu, kao ekipa ovi novi ne izgledaju bolje nego li oni na jesen. To je činjenica, svako ko prati Želju kroz cijelu sezonu može ovo potvrditi.
E sad, kad na jednoj strani imaš ekipu sastavljenu od igrača čiji je krajni domet naša liga, par juniora koji su talentovani i Đelmića koji je kvalitet, a na drugoj strani te iste juniore koji su sada kvalitetom i talentom tek za klupe u novoj konkurenciji, a ostali su dokazani igrači u našoj ligi plus nekoliko igrača koji su bar nivo iznad, a napredak u igri nije vidljiv, onda prstom ne možeš pokazati samo na trenera. Rezultati jesu nešto bolji, ali su isto tako više plod individualnog kvaliteta nego li same igre.
Meni na pamet pada jedino manjak autoriteta kod Mulalića, moža i manjak znanja u smislu da ne zna iskoristiti potencijal ovako kvalitetnih igrača, ali sigurno manjak autoriteta. Manjak iskustva svakako, ali za to je potrebno samo vrijeme, ništa on tu ne može.
Par igrača se čini nedodirljivim unatoč lošim partijama i unatoč tome što u nekim formacijama nemaju mjesta i ne mislim tu samo na Memiju, već i na ove što su imali izlete van naše lige. Eno Bekriću se izvinuo što je Kariću "izletilo" da je bio očajan, a jeste. Od one priče svako će se boriti za svoje mjesto na treningu i niko nema zagarantovano mjesto nema ništa. Od njih 11, 10 ih ima zagarantovano mjesto u ekipi šta god bilo i to je, po meni, srž problema. Nema onog žara i borbe koji smo vidjeli na pripremema i u prvoj utakmici. Kad su igrači vidjeli kako stoje stvari tako su i počeli pružati ove blijede partije. Bekrić uze slobodnjak Blagojeviću jer eto on je neko i nešto i nosi desetku, pa onda Kramarić ne smije prismrditi bilo kojem prekidu a ima ubjedljivo najbolji centaršut u ekipi. Ima još primjera, ja sam naveo samo neke da vidite u kojem smjeru ova priča ide.
Rješenje. Ili pojačati štab sa nekoliko provjerenih i iskusnih imena ali i to samo ako će ih Mulalić doživaljavati kako treba, ako će ih saslušati i uvažiti ono što kažu ili dovesti novo ime. On sam ovo ne može iznijeti koliko god energije uložio, koliko god se trudio i želio i koliko god volio Želju, jednostavno nije moguće i treba to shvatiti. A i Karić mu nije od velike pomoći, uvijek mi je bio ublehaš pravi, sad je samo manja ubleha jer je eto bio par puta na tv-u.
Novo ime. Neko ko zna našu ligu, ko zna prilike ovdje, neko ko zna da je otići u Travnik isto kao otići na Bernabeu. Krunić se ne čini loš, Alispahić ima solidan CV, nemam pojma kakav je i šta znači to što je vodio ekipe po Aziji. Musu i Karačića ne bih iako sam i ja za tu varijantu da to ne mora biti neko iz Željinih redova. Možda Meho Kodro, u Sarajevu je izgledao kao dobar trener, ozbiljan, možda preozbiljan za naše prilike, a da je neki zakleti pitar, nije. Možda i Plišek, stariji je i iskusniji nego kad je zadnji put bio. Bezveze lupam.
Ovo nije moj stav, da rasčistimo to odmah, niti mislim da je samo ovo problem, ovo je više neka teorija.
Za ovog španca ne znam šta bih rekao, vidjet ćemo, za sad prinova i mačak u vreći.