Napisah sinoć da je vezni red Hrvata prebrutalan i to je bio ključ njihove pobjede. Turci nisu imali nikakve igre i imali su sreće da nisu primili još koji go. Luka je nevjerovatan igrač, bez njega jedan Real nije ista ekipa i to se pokazalo kad je bio povrijeđen u kakvom je qrcu bila igra Reala. A danas je održao dobru lekciju fudbala, baš kao i Ćorluka iz borbenosti. Perišić općenito zna nekad imati potez viška, ali je pokazao da je itekako opasan igrač i šteta što pogodi prečku. Turan je od prelaska u Barcu definitivno drugi igrač, što je očigledno se odrazilo i na partije u reprezentacije ali ne bi bilo korektno samo njega optuživat za ovaj rezultat Turske kad je čitava ekipa za qrac odigrala.
Na kraju se Poljaci dobro napatiše sa S. Irskom. Moram priznat da su dobro zatvorili Lewandowskog ali džaba kad je tu drugi ubica Milik. Predviđam mu dobar transfer jer momak je razvalio u Ajaxu, a i ako ovako nastavi na Euru zabijat smiješi mu se transfer u jak klub liga petice. Uglavnom, igrali su dosta čvrsto nazad momci u zelenim dresovima i nisu bili nešto previše zainteresovani za napad tako nismo mogli ni gledati atraktivnu utakmicu. Koliko se sjećam jedini konkretniji napadi su bili škarice Laffertya i ono kad je Washington izašao pred Vojčehom. Prvi put sam danas čuo za onog Kapustku i mogu reći da je momak strašno odigrao. Momku je tek 19 godina i igra na ovakvom takmičenju i pokazao je da ima muda što je najbitnije. Vjerujem da Poljaci imaju još svašta da pokažu pogotovo protiv protivnika koji se ne brane tokom čitave utakmice.
Njemci ofanzivno i više nego solidni,a nazad dosta nesigurni. Mogli su Ukrajinci itekako kazniti Njemce, ali eto nije se dalo. Ukrajinci su igrali veoma dobro večeras i siguran sam da je bila bilo koja repka umjesto Švaba da bi rezultat bio drugačiji. Gotze stagnira već od prelaska u Bayern i stvarno mi je upitno njegovo mjestu u prvih 11. Večeras je bio jako loš. Vjerovatno ima kredita kod Lowa zbog onog gola u finalu protiv Argentine, mada u sljedećoj utakmiici bih volio da Low krene s Gomezom u napadu koji je odigrao odličnu sezonu u Bešiktašu i koji igra redovno za razliku od Gotzea.
Prvi par sutra je Španija-Češka. Mislim da nema dileme ko je favorit ali treba imati na umu da je ova Španija itekako ranjiva i da nije to ona Španija koja je harala godinama. Ali opet očekuje se od njih da nemaju većih problema protiv Čeha. Za razliku od prošlih prvenstava, na ovom će na golu stajat De Gea koji drži Manchester u top 5 ekipa u Engleskoj prethodne 2 godine. Od novih igrača u prvih 11 tu će vjerovatno biti i Morata koji se pokazao kao igrač za velike utakmice,a na EP je svaka utakmica značajna. Očekuje se da i Koke bude član prvih 11 i da će imat ozbiljniju rolu nego na mundijalu. Šansu bi mogao dobiti i Nolito koji je najbolji igrač Celte i koji nas je nedavno rasturio s 2 gola. Česi imaju nekoliko iskusnih igrača kao što su Čeh, Lafata, Plašil i Rosicky ali i mlađi kao npr Daride mogu da predstavljaju veliku opasnost po protivničke ekipe. Česi nisu uopšte za odbacit imaju dobrih imena i mogu svima da predstavljaju tvrd orah, tako da Španci ne smiju podcjeniti Čehe.
Irska protiv Švedske je drugi meč koji nas čeka sutra. O Irskoj nemam potrebe ništa puno da pišem, naučili smo o njima na teži način. Ekipa koja dosta trči i stvarno daju sve od sebe na terenu,a nije baš da imaju krampe u ekipi. Šveđani bi mogli imati dosta problema sa čuvanjem Longa budući da mi njihova odbrana ne ulijeva ogromno povjerenje. Olson i Lustig su solidni bekovi i ništa više od toga, a Granqvist prosječan štoper. Dobro nije sad ni Long neka megaklasa,ali ima tu još dosta opasnih igrača u selekciji Irske. Kod Šveđana zna se - Zlatanera. Ne mora se dalje ništa više pisat nakon toga, mada Irci moraju obratit pažnju i na igrače iz veznog reda Švedske koji ima nekoliko iskusnih igrača,
I na kraju utakmica koju svi čekamo Belgija-Italija. Kao što sam napisao da smatram Hodgsona "najslabijom karikom" u Engleskoj, tako i smatram Wilmotsa u Belgiji. Jednostavno ne igraju uvjerljivo kako se od njih očekuje i ja sam siguran da ova ekipa može puno više pod vodstvom nekog boljeg stručnjaka. Čak bih ih u tom slučaju smatrao apsolutnim favoritom protiv Italije,ali sad jednostavno ne mogu koliko god Italija ima slabiji sastav nego na prethodnim takmičenjima. Ali opet Belgija ima tu sreću da imaju strašne individualce, pa kad ne ide onda mogu Hazard ili De Bruyne nekom svojom magijom mogu riješit utakmicu. Kompany će im sigurno dosta faliti. Conte je poznat kao odličan motivator. Očekujem veliku borbenost od Italije na terenu jer drugačije ne možeš igrat kod Contea u prvih 11. Opet ima tu kvaliteta kakvog takvog kod igrača Italije tako da je svašta moguće.