Prije svega pozdravljam sve iskrene navijače Želje. Čestitam nam svima prvu evropsku pobjedu ove sezone a bit će ih još.
Ne pišem cesto jer ovdje ima mnogo kvalitetnih forumaša koji sve kažu pa se nema sto dodati. Međutim ovaj put ću i ja dati svoje viđenje.
Kada sagledamo period iza nas i ove ja bi rekao Mini pripreme, sve u svemu prolazna ocjena, zaželili smo se Grbavice i fudbala iako nije tako davno završena sezona.
Sezona koju ja lično ocjenjujem uspješnom, OK titula nije tu, a morala je biti jer nam se nudila. Zbog toga sam bio tužan i povrijeđen duže vrijeme. Ali hladne glave kad se okrenem iza sebe vidim dosta pomaka ka boljem. Da je samo istok bio dovoljno je, a ima još sitnica. I to nije kraj, naziru se novi projekti i saradnje koje će da nas jačaju kao klub.
Razmazili su nas ovi štreberi, previše su nam pustili da znamo, a mi to sada zloupotrebljavamo. Te plate, te raskidi, te transferi, te Čenan ne umije, te Slavko levat, te ovo te ono...
Trebalo nam je utakmica sto prije da nam skrenu misli. Nama se smiju skrenuti misli jer nas treba da interesuje samo teren i navijanje. A uprava treba da se fokusira na malo širu sliku.
Što se tice same utakmice poceli smo ozbiljno, vidjelo se da smo ozbiljnija ekipa od Zete. Nakon ovoga ne želim da ovaj post izgleda kao crnjačenje. Ovo pišem iz razloga jer volim Željezničar i jer želim Želji sve najbolje. Pozitivnih stvari je bilo i to svi vidimo, negativnim se raja manje bavi a one su kljucne za uspjeh. Amar je kod 8-0 protiv Leotara rekao da nije zadovoljan, dakle vidio je dosta stvari koje nisu bile dobre i to je rekao. Mi smo sada dobili 1-0 na iskustvo, na domaći teren i na nešto veći kvalitet.
Krenimo od odbrane. Solidno odrađen posao. Da je bilo posla i nije ali ovo što je bilo solidno je odrađeno. Imali smo par ispadanja, jedan smo mogli skupo platiti kada je Kukulićić cini mi se pobjegao Stanicu i izasao sam na Vecu. Hvala Bogu pa momak nije pogodio.
Sinisa besprijekoran nazad, autoritativan, bez pardona i tako i treba. Naprijed može nešto bolje, ne tražim da bude Dani Alves, ali smatram da stručni štab mora objasniti stvari koje Sinisa moze uraditi u fazi napada. Treba uvjezbavati, pogotovo jer je Miroslav otisao, sada je novi igrač tu i treba fazu napada uvjezbati, jer su bekovi bitan segment napadacke igre.
Graovac je pojačanje, to se vec vidi. Neki će reci da Zeta možda nije kvalitet da ocjenimo po tome Graovca, ja kažem da je bila utakmica protiv juniora ja bih ovo isto rekao, jer se na momku vidi da umije. Ima muda, ima mozak. Ima sve sto mu treba da bude najbolji stoper lige. Ako bude zdrav on je povratnik u reprezentaciju vrlo brzo.
Bogičević solidan, asistent kod gola. Međutim ne bih se previše zadržavao na Bogiju, dok je bio u Olimpicu vidio sam da nije neki covjek. Vratio se kod nas, odstrani ga Kostic iz ekipe, Slavko ga vrati, ne samo u ekipu nego u prvih 11. On se popiša na sve to, i dalje to radi i to je covjek bez karaktera, covjek koji nema mjesta u "mom" Želji. Hvala za vrijeme provedeno i znoj koji si ostavio za Želju ali da se mene pita bio bi bivsi. Dovesti hitno pojacanje na stopera i upariti za Graovcem i to će biti u najmanju ruku Ferdinand-Vidic za nasu ligu. Dotakao bih se i Keme, nisam iskreno upucen kakav je kvalitet, ako je kvalitet gurati ga u prvih 11 ali tek nakon sto potpise ugovor. Malo ubrzati pregovore i rijesiti to.
Stanić meni licno drag igrač koji igra sve sto mu se kaze. Nekad odigra dobro nekad lose, bori se. Igrač koji nam treba u ekipi.
Sredina terena je posebna prica. Tu bih kritikovao. Da ja ne znam i ne vidim da moze bolje pomirio bih se sa ovim, ali toliko je stvari koje se mogu unaprijediti da ne mogu da sutim. Barem ovdje da izbacim iz sebe i podjelim s vama.
Prva i osnovna stvar po meni koja nas koči, koja nas usporava i zbog koje nemamo brzu tranziciju i imamo manjak ideje u napadu su Jovan- Ugljesa/Marković. Konkretno na ovoj utakmici su igrali Jovan i Ugi ispred odbrane, dva solidna igrača, ali dva ista igrača. Oni se sudaraju na terenu. Oni isto razmisljaju ali na nacin gdje ne mogu zajedno funkcionisati. Oni stoje u liniji ali svaki, svaki put kada je lopta kod jednog od njih dvojice, drugi je u LINIJI tri metra od drugog. I dok odigraju pas jedan drugom odbrana protivinika se postavila, nasi su se postavili i ide napad na postavljenu odbranu. Najveci razlog ovog post-a je situacija u minuti 58:42 gdje Blagojević ima loptu i gleda da promjeni stranu. Lendrić se izvukao haman do centra, a uglješa je tri metra od lendrića i krije se iza Zetinog igrača. Blagojević dodaje izmedju njih dvojice i gubimo loptu. Ide kontra Zete. To je po meni apsurd, nije to greška Jovana nego Uglješe, jedan si od dva glavna igrača u vezi i kriješ se. Ima da se ponudiš svaki put pa makar i pogriješio. Ali ima da se nudis. To ti je posao.
Cijela priča bi se mogla pricati kada se pogleda snimak od 58. minute do 65. minute. 61. minut svi stoje, niko se ne nudi. Zec jedva dolazi do kisika i bjezi od odgovornosti ( Sto je i razumljivo dosta je trčao trebao mu je predah). Ono sto me ljuti je to da Bogi ima loptu na 35 metara od gola Zete, i Zakarić umjesto da raširi do linije i da primi loptu on prilazi Bogiju na dva metra i naravno Bogi ne zna sta bi s njom i nabija je i tu je gubimo. Ide kontra Zete.
Zeba je dobro igrao dok nije nestalo snage . Zamjeram veznom redu što ne znaju okrenuti stranu, tako se umara protivik, tako se stvara višak, stvara se prilika. Ne bih ovo spomnjao da nismo bar 5 puta upropastili napraviti sansu sa promjenom strane. U nas se strana promjeni u 80% slucajeva preko stopera, ide lopta nazad i stoper mjenja stranu. Uredu je i to, ali ako želimo nesto kontkretnije napraviti naprijed mora vezni red okrenuti. Ugljesa i Jovan moraju rasiriti i biti otvoreni za pas.
Zakaric i Zec, a pogtoovo ovaj prvi je dokazani majstor. Ali moras mu napraviti sansu, moras mu napraviti prostor da nesto uradi. Strasan je dribler i strasan centarsut ima, da me boli dusa kada vidim da mu se doda lopta a na ledjma mu igrac. On tu ne moze puno. On tu pogrijesi i tu mu se psuje. Mnogo smo prostora imali za napraviti visak na strani, bilo je i centarsuteva ali jos jedan problem je sto je Lendric cesto van 16 metara i ucestvuje nekad i "previse" u igri. Prazan je 16-rac bio puno puta kada trebaju bar tri igraca da su u istom. Da igramo sa dva napdaca pa da se on izvlaci a da jedan sidras stoji u 16 mnogo bi bolje bilo. Međutim ne igramo i trebamo se prilagoditi tome, a Slavko treba dati striktne zadatke svojim igracima i nacrtati im kretnje u raznim situaicjama.
Pohvalio bi primanje na prsa Zakarića na ispucavanje Vece u 64. minuti, divno. Svaka cast. Jos sa igracem na leđima.
Generalno igrači nam puno pametuju i drze loptu u nogama a posljedica toga je slabija kretnja bez lopte. To se mora popraviti i sto manje pametovati a sto brze se rjesavati lopte.
Treba igrati jednsotavnije, u zadnjoj minuti jedan dupli pas na centru je izbacio komplet ekipu Zete i napravio višak za Zakarića koji je šutao jako dobro. Treba uigravati te stvari, treba sto vise duplih pasova, promjene strane i direktnog dodavanja. Utrčavanja u prostor itd. To su neke sitnice koje je treningom lahko savladati i koje ako savladamo mozemo vrlo lahko igrati sa mnogo jacima od Zete. Prekide moramo vjezbati, moramo pogađati. Tu smo slabi. Treba to uigravati.
Moja želja za nastavak sezone bi izlgedala ovako:
https://prnt.sc/fqotcx
Sa Ramovićem se nadam brzoj igri i brzoj tranziciji. Od Projića očekujem da bude stabilan u odbrani i koristan u fazi napada.
Od "nove" formacije ocekujem tecniju igru i iskoristavanje krila maximalno. Od napadaca ocekujem da ceka sansu i zabija sve sto mu se ponudi.
Na kraju hvala ekipi 1921tv sto nas svaki put obraduju izvjestajem.
Hvala ekipi na pobjedi.
Hvala upravi na divnoj organizaciji utakmice i na evropskoj grbavici.
Manijacima skidam kapu, strašno navijanje. Treba češče forsirati pjesme koje pjeva svaka tribina a upravo su to radili na ovoj utakmici. Dunavom borodovi plove, baš je dobro vidjeti te opet, divno otpjevano, zajedno svi kao jedan. Jer mi smo Željini, Željo je naš. Zato ga čuvajmo i bodrimo i volimo.
Volim te Željo.