čet jun 11, 2026 8:27 pm
Nisam planirao da se oglašavam međutim vidim da me neki prozivaju pa da ne bude da se krijem, već ću da dam svoj komentar na trenutnu situaciju. U neke detalje sam upućen, u neke nisam (bio) pa nisam ni komentarisao. Slabije pratim i slabije pišem nego što je bio slučaj inače međutim to nije radi događanja u klubu od decembra/januara već zbog zdravstvenih i privatnih problema sa kojim se suočavam u posljednje vrijeme. Krenimo redom, trenutno nema mahale kao inače pa su upaljeni alarmi. Nema mahale, ne zna se ko nam dolazi, ne zna se ko odlazi i odmah je sve crno, ništa se ne radi, gasimo se, nikoga ne interesuje klub, Sanin se igra menadžera i slično. Mene raduje što ne čitam više na Faktoru, SS-u, Oslobođenju da nam neki igrač dolazi pa da kroz pet dana čitam na zvaničnoj kako je neko došao. Međutim, to što nema mahalanja i informacija ne znači da se ništa ne radi. Apsolutno nije tačno da je upitno i apsolutno nije tačno da su pripreme, trener, igrački kadar na čekanju. Što se tiče trenera, dogodile su se neke promjene, trenutno nije isključeno da možda neko drugi dođe na klupu. Prelec je kandidat ali ne jedini. Što se tiče igrača jasno je da smo naišli na problem i prepreku oko Holanđana kada je riječ o odlascima. Momci neće da raskinu, ne pristaju na neke manje tranše, direktno je poručeno samo isplate do kraja saradnje inače ne mrdaju. Što se njih tiče, oni imaju odlična primanja, tako da im sjedenje na tribini, klupi, treniranje odvojeno od ekipe ne smeta. Također, ne smeta što poslije nas neće moći igrati ni treće lige. Ni to im nije problem. Sad je to poruka da se mi pitamo kolika su im primanja. Biće još igrača koji će nas napustiti. Ima i nekih igrača koji bi mogli ostati kao druge pa čak i treće opcije ali će odluku o njima donijeti trener. Nekim igračima (koji će ići) još nije istekla saradnja pa radi toga nije objavljeno da ne ostaju. Što se tiče dolazaka, Marić je pokrenuo jednu ozbiljnu priču, već je dogovorio par pojačanja, normalno, ja se držim one da pojačanja nisu pojačanja dok se ne dokažu u našem dresu. Ako gledamo po "imenima" i renomeu, sa kakvom karijerom dolaze, sa kakvom statistikom od prošle sezone dolaze, trebalo bi da budu pojačanja. O imenima ne želim pisati, prije svega radi konkurencije i mira u kući, dok ne prođu ljekarske, ne potpišu ugovore, ne treba ih računati kao naše igrače pa čak i dok ne zaigraju rekao bih. Naravno, uzimam sve sa dozom rezerve dok ih ne vidim. Šta je dogovora bilo usmeno dogovoreno, godinama unazad na kraju ništaa, čak je i bila naša interna fora na forumu da li je dogovoren usmeno. Okvirno je određen datum priprema, nije fiksirano, može biti pomjereno dan-dva kasnije. To će zavisiti od trenera. Na pripreme putujemo van zemlje tako da ćemo imati ekstra uslove za rad. Znači nije ništa na čekanju.
Što se tiče Sanina, najveća kočnica u cijelom procesu je statut. To je i budali jasno. Kako i šta se desilo, zašto statut nije prošao, da li je bilo propusta sa naše strane, moguće da je i bilo ali po meni je tu politika učinila svoje i odnijela pobjedu. Već sam pisao jedan status o tome. Nemoguće je da ti neko kaže uradi to, ti uradiš kako ti on kaže i ne bude dobro. Znamo već historiju kako se uključio jedan član HDZ-a, ja lično ne poznajem nijednog HDZ-ovca a da navija za Želju, većinom je to Zrinjski, Dinamo, Hajduk i tako te ekipe sa H prefiksom. Nije ni bitno. To je debelo usporilo sve. Idemo sada dalje, kakve su alternative dok se statut ne riješi? Nema puno mogućih opcija, jedno od rješenja je pozajmica pa da se kasnije to uračuna kao ulaganje kad i ako statut prođe. Nisam pravnik niti ekonomista, ali mislim da zakonski nije moguća pozajmica (bar se tako (čini mi se) pisalo kad je SM dao pozajmicu) bez kamate. Tad je polemika bila oko 7% čini mi se, tako nešto. Možda i griješim. Nisam od te struke, pa ne znam. Ako neko zna, molim da me ispravi. Donacije su logično odbačene kao moguća opcija. Investitor tu nije zaštićen, nema garancija da ćemo mi njemu vratiti te pare ako statut ne prođe a i koji je njegov interes tu? Koliko god da volim Želju, ja prvi ne bih dao pare na ovakav način. Prvo, sada nema zaštite, on kao predsjednik UO-a može biti smijenjen u bilo kojem trenutku. Drugo, on je biznismen, u Želji je vidio dobru priliku (najveći potencijal) da uradi nešto od kluba i da budemo dobri i mi i on. Znači došao je da uloži, nas da podigne, a on da zaradi. To je realnost. Sve je to uredu, naš navijač, Grbavica, hram, sve je ok ali realnost je da je njemu primarni cilj kao investitoru da zaradi. Da hoće da vrti lovu i tapka u mjestu, našao bi nešto drugo. To je moje mišljenje. Da bi zaradio, mi moramo imati stadion, kamp, dobru ekipu, titule, grupe, omladinski pogon, prodaju igrača da bi to bilo moguće. Nemojte da lagimo da bi mi ulagali NAŠE milione i da nas ne bi bilo briga šta će biti kasnije. Ja ne bih, onaj ko kaže da bi - laže. Neko rješenje se mora pronaći. Kako sam ja upućen, nije tačno da nije dao ni marke. Nije dao milione ali nekoliko stotina je. Da li je dao kao pozajmicu ili donaciju, to ne mogu reći jer nisam upućen.
Što se tiče stanja u klubu, puno je polemike. Da je stanje idealno i bajno, nije, da nam gori kuća, da se ruše temelji i da se gasimo također nije. Barem ja takve informacije imam. Stanje je tu negdje na pola. Da ima problema, ima. Kad ih nije bilo? Rijetki su momenti pa čak i onda kad smo najjači bili. Ne koristim to da opravdam bilo šta. Raspitajte se kakvo je rasulo u Veležu. Moram istaći svoje mišljenje da je situacija možda malo i prenapuhana, to je moje mišljenje. Što se tiče kredita, to sam jučer čuo ali Bgm. Meni jedno nije jasno, jedni pričaju od kad se pročulo kako se diglo 350, drugi da se diglo 380, treći 400, neki idu i do 450. Šta je tu istina? Možda kako koji prenese drugom taj pojača sa 20-30k. Znamo li šta je razlog podizanja kredita? Nikakvo opravdavanje, nego čisto pitanje. Zašto je tranša od Jabera upitna i ko je rekao da je upitna? Možda je kredit zajednički dogovor kluba i Sanina? Znamo li detalje tog "posla" i kredita? Ja ne znam. Možda forum i nije mjesto da se o tome piše. Ovo su savim legitimna pitanja na koja ne znamo (bar ja ne znam ili djelimično znam) odgovore.
U cijeloj priči meni je interesantno kako se naši problemi uvijek saznaju kad je pred nešto bitno i kad sve prođe. Niko nije čuo prije da će se dići kredit, nego su čuli nakon što se digao kredit. Još smješnije mi je kako se povlači paralela, nije bila situacija da nemamo za kifle prije Sanina, ko biva, treba njega otjerati, moglo se i do sada bez njega. Moglo je ali kako? Šta je Sanin zatekao kad je došao? Dugove. Premalo se priča o privatizaciji Željinog brenda, ko je i kako dobio posao da štampa majice, premalo se priča o 46 igrača pod ugovorom, premalo se priča o dodatnim problemima na koje su ljudi naišli pri dolasku, od klauzula da neki igrači moraju igrati i šta još sve ne. Koliko ide na plate Holanđanima mjesečno? Muk.
Za omladinski pogon nemam informacije, Bgm. Nisam na dnevnici, plati, da opravdavam ničije postupke. Volim Želju kao i svi vi. Kao što je i rečeno, ne dao Bog da kasne plate toliko. To nikome ne želim. Daleko od toga. Međutim, pet mjeseci nema plate i to se tek sad pročuje? Pet mjeseci dolaziš na posao a nema plate? Ne kažem da nije istina, možda i nema toliko dugo plate. Zaista nemam informacije. Možda je i istina ali ja prvi ne bih došao na posao da dva mjeseca ne dobijem platu. Ako rade toliko dugo bez plate, svaka im čast. Čemu toliko čekanje da se pročuje? Plata je pravo svakog od uposlenika. Ako si dobio ugovor, klub to mora da ispoštuje, orilo, gorilo to se mora ispoštovati. Ne želim da uvrijedim nikoga, znam par ljudi (koji su još tu) koji su prošle godine pravili probleme kad plata zakasni samo po 3-4 dana. Ganjali predsjednika, išli u kancelarije da pitaju što kasni plata radi 3-4 dana a da šute na pet mjeseci. Ne kažem da lažu, možda plate kasne ali baš pet mjeseci da se šuti i da se baš sad pročuje, meni je to malo nelogično. Opet ću reći ako je tako kao što kažu, naklon do poda, povlačim sve što sam ikad rekao protiv nekog od uposlenika omladinske škole. Samo bih dao jednu opasku ovdje, čini mi se da se ni ovdje ne zna stvarno stanje, odnosno da se duguju neki novci ali da se manipuliše (namjerno ili nenamjerno) sa brojem plata. Na drugim mjestima čitam 3, neki pričaju kako se duguju samo 2, ovdje se priča o 5.
Ako se kasni i koliko god se kasni, to mora biti riješeno što prije, uskoro ide monitoring od saveza.
Što se tiče investitora, ja još uvijek smatram da nas bez njega nema na mapi. Možda se to nekome sviđa, možda se nekome ne sviđa, to je moj stav i on se još uvijek nije promijenio. Ako su nastali problemi i ako je sve crno, a ja smatram da nije, barem takve informacije dolaze do mene, moguće da je moj izvor loš i da ima loše informacije. Ako je tako onda imamo skupštinu, sazovi sjednicu i smijeni ga. Otjeraj ga i kasnije obrazloži navijačima šta se desilo, naći će se neko da pokrpi te rupe, bili smo i u gorim situacijama pa smo opstali. Meni sve ovo djeluje da je malo (malo više) prenapuhano te da stvarno stanje i nije toliko loše kao što se hoće predstaviti. Zašto to smatram? Više je razloga. Evo recimo ovo, moglo se i prije Sanina, samo jedan od razloga, rečenica toliko glupa, do bola glupa. Vidjeli smo kako ide, borba za opstanak, evropa, borba za opstanak. Drugo, pojavljuje se informacija kako "većina" skupštine SAD sumnja u Sanina i njegove namjere, poteze i ako je tako zašto je Sanin odabran na mjesto predsjednika UO-a? Zbog čega podrška? Činjenica je da mu ne vjeruju oni koji bi da još da se pitaju, da odlučuju gdje će tuđe pare ići, oni koji su "nevoljko" digli ruku za Sanina, koji su digli samo radi navijača da ih se ne proziva, jer je 95% navijača bilo ZA ulazak investitora. Ima i oni koji sjede u skupštini a koji su se radovali kad su čuli da statut neće biti usvojen. Isti ti su do zadnjeg momenta izričito bili protiv investitora pozivajući se na radničku klasu, mi smo Željini, Željo je naš i slične pozive, radili sve kontra od onog što pričaju a sad kao preispituju svoje odluke. Naravno da preispituju kad pojedinci nikada nisu ni htjeli investitora. Ovo im je došlo kao kec na desetku. I nemojte mi priče, jesu, stav skupštine je uvijek bio jednoglasan. Jednoglasan je bio na sjednicama i na glasanjima a šta se radilo kad se sjednica završi je nešto sasvim drugo. Nema ni mahale, valja razmišljati sad ujutro za kafom ko će doći, prije se znalo ko će doći. Sastavljale se formacije u eminentnim objektima prije trenera, treninga i priprema. Sad valja čekati.
Uglavnom moj zaključak je sljedeći da nas bez investitora (Sanina ili bilo koga drugog) nema na mapi, statut je problem, kako prevazići situaciju do usvajanja (ako ga usvoje) statuta, da je stanje na osnovu informacija (ako su tačne, a smatram da jesu, u 98% slučajeva) koje imam solidno, ne toliko loše, ne toliko dobro, umjereno i da je sve ovo posljedica toga što nema mahale i zvaničnih informacija od strane kluba. Sve ovo bi se moglo promijeniti iduće sedmice sa par potpisa, trenerom, početkom priprema i ostalim. Živi mi i zdravi bili. Nemam namjeru više da se oglašavam po ovom pitanju. Iznio sam svoj stav da me ne prozivaju pojedinci. Toliko od mene. U nove pobjede našeg Želje. Kao što sam i rekao na početku, nisam i neću biti aktivan kao ranije, zbog privatnih problema i obaveza ali ću redovno čitati, ponekad se oglasiti, prokomentarisati, onoliko koliko mi zdravlje dozvoli. Vrlo brzo će se pokazati da li sam bio u pravu ili nisam. Pozdrav od vašeg Čike.