Kako nas ama bas svake godine doceka isto.Isti problemi, iste greske, iste reakcije i sl.
Zasto? Pa sve se radi kampanjski i na ho-ruk.Nikakve strucnosti, nikakve studioznosti u radu, posvecenosti, kvalitete, zelje za boljim, novijim, modernijim... Mi jos uvijek poslujemo ko kafana!Onaj tamo neko dovodi trenera i daje ugovor kakav mu je ku.rcu cejf, drugi dovodi igrace, sef ih lafo bira sa njim, dolazi ovaj menadzer, dolazi onaj menadzer, a sustina je da svaki prelazni rok ode kamion-dodje kamion igraca.Dolaze igraci vrlo upitnog kvaliteta, dolaze igraci totalno neselektovani i najgore od svega, dolaze igraci, a i da ne znaju na sta dolaze.Nit znaju sta se igra, nit znaju sta se ocekuje, nit ima iko da im objasni kakav je ovo klub, kakav nivo profesionalizma i kakvi rezultati se ocekuju!?
Ne moze ovo, raja, ovako vise.I nisu ovdje krivi samo oni koji su u klubu.Ogroman teret snosimo i mi navijaci.Godinama smo manipulisani, tjerali smo mozda i ljude koje nismo trebali, a podrzavali one koje smo trebali tjerati i tako u krug.Sad smo siti svega, nestrpljivi i zelimo sve iskaliti na prezentnu situaciju.Nije ova situacija rezultat samo toga sto je Adzem na klupi i sto Pejic, peti, deseti ne zna igrati lopte.Ovo je rezultat kontinuiranog i dugogodisnjeg JAVASLUKA.Javasluka koji tesko da cemo ikada iskorijeniti.Cudimo se kako ne mozemo dobiti Rudar, jer kao ljudi su se skupili juce bla bla, a sta smo to mi? Mi se nismo skupili juce, nama sve savrseno funkcionira vec godinama, jel? Mi nismo doveli 10 novih igraca i doveli smo, "provjereno", bolje igrace od njih, jel? Lazemo sami sebe.
Sad slijedi era prizivanja investitora.Sve je nekako spremno za to, a onima, koji bi eventualno bili protiv, sprema se lomaca bez obzira na njihove razloge protivljenja.
Investitor nije losa stvar.Naprotiv, u modernom fudbalu on je neophodan.Zelji je neophodan.Problem, makar meni, je sto navijaci (90% ovdje na forumu)na investitora gledaju kao na duha iz Aladinove carobne lampe.On ce se pojaviti, lupiti sakom od sto, otjeracemo ovog trenera, a dovescemo "provjereno ime".Zatim ce ponovo lupiti sakom od sto i dovesti "provjerena pojacanja".Svi novi, sjajni, a mi navijaci cemo biti naspanovani i nahajpani. U deliriju.Idu bolja vremena, prekucavamo ligu, "pisamo po sirotinji", najavljujemo titule i grupne faze. Gdje li sam vec to gledao?
Niko se nece pitati ko sad selektuje tog trenera i te igrace (jbg vlasnik je sad tu)?Koja je razvojna strategija kluba za narednih 5 godina? Sta je krajnji cilj te strategije i kakve metode cemo primjenjivati?
Koji su to ljudi i da li uopste dovodimo PROFESIONALNI tim ljudi koji uci u organizacione strukture kluba, pocevsi od OPa, pa sve do direktora sektora (da sektora) i skaut sluzbi ovdje i sire.Profesionalni tim koji bi trebao djelovati kao jedno, a sve u cilju stvaranja respektabilnog kluba.
Taj neki JEDAN covjek kojeg je potencijalni investitor oznacio kao zaduzenog "za fudbal" i kojeg insajderi ovdje vec pominju, nije i ne moze dovoljan taman da se radi o Sir Alex Fergusonu iz najboljih dana, a ne ovaj o kojem pricaju.
Hocemo li se pitati o svemu ovom gore navedenom drugovi?
Investitor nece donijeti sistem i nece donijeti ovo pobrojano (prvenstveno strategiju, strucnost i profesionalnost) ako mu se to ne postavi kao jedan od uslova, a bojim se da o tome niko i ne razmislja.Kako to znam? Opet samo pogledam one anamo gore.Pumpa li im pumpa frajko, a bez ikakvog cilja, plana i strucnosti.Nakon 5 godina "pumpanja" opet su na na istoj tacki.Dolazi im za trenera covjek kojeg su tjerali vec 5 puta.Nevezano za to zna li on ili ne zna svoj posao, TI (pod ovim mislim na klub) ne znas sta hoces!! Ili mozda on(investitor) zna? Ja ne vidim da njemu propadaju novci.Uredno stoji 18mil klupskog duga prema njemu i uredno im prodaje najbolje igrace iz OPa i ove koji to pokazu na terenu.Dakle, firma funkcionise.Pare se obrcu.
Rezultati, Evropa? Nek se navijaci sekiraju oko toga, a kad dodje do tacke kljucanja, dovescu im ljajice.To im je strategija.
Mislite li da cemo u ovoj sredini, sa istom polaznom tackom i bez temelja proci drugacije? Divim se optimizmu onih kojima je odgovor afirmativan.
Sta je zakljucak? Umjesto da zahtijevamo profesionalizaciju kluba, plan, viziju i strategiju u narednom periodu (sve to trazi vremena) mi ponovo hocemo sve "preko noci".
Sretno nam bilo, a meni je ovo zadnji post na ovu temu kako jedan klub treba biti organizovan.Znam dosta toga, dugo sam u poslovnom svijetu i znam kako se nesto postavlja na zdrave noge, KAD se to zeli.Meni razlozi necijeg neuspjeha, u ovom slucaju naseg Zelje, nikad nisu oni koji se nalaze na povrsini.