uto jun 26, 2018 1:46 pm
Pisao sam jednom na temu transfer politike pa da ponovim. Možda će zvučati neskromno ako kažem da mislim da je ovo sto ću napisati srž problema i da sam upravu, ali zaista mislim da je tako.
Površno gledano, ko je kriv za lošu transfer politiku i za neispunjavanje rezultatskih ciljeva? Uprava, nema ko drugi biti.
Medjutim, kad sve to stavimo u kontekst i okolinu u kojem se sve ovo i zbiva, Sarajevo, Bosna, Balkan, vise “krivaca” ispliva na površinu, iako ih ne možeš nazivati krivcima jer je to vise splet okolnosti nego li neko ili nešto u koga možeš pokazati prstom.
Problem je sportski direktor ili skaut služba, neko zadužen za transfere, nedostatak kompetentnosti i znanja kod istih, to je svakom jasno, otpustiš ih i šta onda? Koga dovesti? Rjesenje je da nema rješenja jer u ovom gradu, državi i podneblju nema takvog kadra. Kratko i jasno. Trener je ista priča. U ovoj državi nemaš kvalitetnih trenera.
Drugo rješenje je dovesti stranca, ili nekoga iole kvalifikovanog, ali tu je sad problem finansija. Hipotetski, napraviš finansijsku konstrukciju i u prilici si da dovedeš dobrog sportskog direktora, onda naiđeš na drugi problem, rejting lige, životni standard u državi i slično. Prevazidjes nekako i taj problem i u klubu imaš kvalitetnog sportskog direktora i šta sad? Njemu su potrebni saradnici, skauting služba u pravom smislu rijeci, infrastruktura, ukratko, ogroman novac kako bi taj sportski direktor do kraja iskazao svoj potencijal i odradio ono za sto je placen, a to ovaj klub nema, to nema nijedan klub u ex yu, pa ni taj famozni Dinamo u koji samo od grada udje 100 milion kuna sto direktno, sto kroz omladinski pogon i infrastrukturu.
Ukratko rečeno, ja sam uvjeren da bi ova uprava dovela kvalifikovane ljude da rade svoj posao ali jednostavno to nije moguće i jedino sto ti ostaje je improvizacija i omladinski pogon. Sve ono gdje u ovoj državi možeš naći kvalifikovane ljude funkcionise u kontekstu rada kluba, pravnici, ekonomisti, ljudi zaduženi za infrastrukturu i tome slično.