Za slijedecu sezonu
Na poziciji golmana ne treba nista raditi.
Sa Kerlom i Bogicevicem se poselamiti, Jahic cini mi se ima do 2018 ali i njega po mogucnosti otjerati. Bokacini je cini mi se na posudbi i ukoliko ne produzimo posudbu nemamo ni njega. Znaci fakticki za slijedecu sezonu imamo samo Osmankovica na poziciji centralne odbrane.
Na poziciji beka jedini stabilan po meni je Stanic, moze korektno odraditi posao i Stevanovic ali iskreno on nije na nivou pravog Zeljeznicara, a to su po meni kalibri Zebe, Lendrica, M. Stevanovica... ali eto moze popuniti rupe. Musa je takodje na posudbi, hoce li produziti ili ne, ne znam. Stojanovic ja lijevom je po meni cisto krpljenje rupa, a ne rjesenje za Zelju
Suma sumarum odbrane, imamo 2 "rezerve" u odbrani, Stojanovic i Stevanovic, dok Stanica racunam kao prvotimca i to je to sto se cijele odbrane tice, ne mogu navoditi Osmankovica jer do sada nije imao prilike da igra u kontinuitetu i stoga je za mene nepoznanica. Dakle 3-4 igraca ukupno imamo za narednu sezonu u odbrani.
U vezi je malo drugacije
"Defanzivni" vezni Blagojevic, Markovic, Ugljesa. Sa Ugljesom takodjer selam, Blagojevica i Markovica ostaviti. Znaju bljesnuti, nisu bog zna sto ali cesto puta su korisni. Blagojevic nekad odigra ko Gatusso, onda ga nema 3 utakmice, Markovic uvijek moze uskociti kad zatreba tako da ne vidim da bi se ista znacajno trebalo mijenjati... zaboravio zamalo na Dinu Hasanovica, znaci imamo 2 igraca koji mogu igrati tu poziciju + omladinca da uskoci kad treba. Niko nije ono sto ja licno zelim od igraca da budu ali za narednu sezonu mislim da mogu odraditi posao korektno.
Malo ofanzivniji veznjaci
Zeba je klasicni play kojeg nismo imali otkako je on otisao prosli put, ali covjeku na ljeto puni 34 godine. Ako nastavi igrati kako treba ne trbamo nista dirati na toj poziciji. Jos jedan skoro penzioner mu je zamjena hajmo reci, Bekrija... stim da je on vise trkac nego li tehnicar, Bekrija ulazi u narednu sezonu sa 33 godine. Nemamo mlade i svjeze krvi, znamo sta mogu i jedan i drugi ali je pitanje dokle.
Krila
Stevanovic ide jedino ako se desi nesto sto ja ne znam ali ga racunam kao otpisanog za sada. Ostaju nam 2 lijeva krila za narednu godinu, Crnov i Zakaric. Niti jedan me nije odusevio niti ih vidim licno kao kvalitetno rjesenje za buducnost. Ne treba ih se rjesavati cisto iz razloga sto nemamo nikakvih drugih opcija. Mozda bljesnu slijedece godine, ali mozda budu jos gori. Ja mogu samo suditi po vidjenom, a predvidjanja ostavljam Nostradamusima. Dakle imamo samo njih 2 i obojica igraju po lijevoj strani.
Napad
Lendric ce svojim odlaskom napraviti veliku rupu u kvalitetu naseg napada to je cinjenica, ostaje nam Nikolic koji je solidna zamjena za nas i to je to.
Dakle za slijedecu sezonu kao i svake godine slijedi potpuni remont ekipe, sto zbog prodajo sto zbog dijeljenja zahvalnica pojedincima. Odbrana ce biti u kriticnom stanju, nemamo niti 1 provjerenog igraca za kojeg se moze sa sigurnoscu reci da je kvalitet za Zelju.
Vezni red tj. centralni djeluje najstabilnije, najteze mi padaju godine Zebe i Bekrije. Ne moze insan konstantno pokazivati kvalitete, daj boze ali otom potom.
Krila, desnog necemo imati, na lijevoj strani 2 sto amar kaze prinove, a ne pojacanja. Bukvalno 2 rezervizste imamo po prikazanoj igri.
Napad, samo 1 igrac nam ostaje u kojeg se ne bih uzdao plaho, solidna rezerva ali kao udarna snaga... ne znam
Jos sam zaboravio spomenuti nase igrace na posudbama, imamo Sadikovica koji bi eventualno dodatno popunio vezni red. Beganovic, nisam ga gledao nikako otkako je u Jajcu ali sudeci po pricama i po statistici nista od njega ne trebamo ocekivati. Kod jajcana ima 0 golova i 0 asistencija u 10 utakmica
Naravno da cemo dovoditi igrace i popunjavati ali ovo je stanje koje ce nas zateci pred evropu
Cenan ce osijediti potpuno u naredne 2-3 godine