Brkoo je napisao/la: ↑čet mar 07, 2019 10:58 pm
Nije mi jasno kako ljudi uvijek ali bas uvijek zaborave ili se prave da zaborave kad porede nas i npr Dinamo da taj isti Dinamo 20 i kusur godina ima ogromnu ali bas ogromnu finansijsku( i svaku mogucu pomoc) pomoc i grada i drzave. Milionski iznosi. U interesu skoro svih u Zagrebu je jak klub, tamo nema Koldzi i slicnih. Nema opstrukcija ni bosanskog lopovluka. Nema podmetanja od tzv. legendi koji investitoru govore da ne ulaze u Zelju itd..
Hrvatska reprezentacija treca u svijetu 1998. Nakon toga dolazi Mamic i radi ono sto je uradio (uz ogromnu finansijaku pomoc grada i drzave), ulozio i napravio mocnu omladinsku skolu, jak skauting, digao rejting kluba i sad ovo sto se desava nije nesto sto se desava slucajno.
Mozete li zamisliti da grad Sarajevo ili kanton Sarajevo izdvoje po par miliona godisnje za nasu omladinsku skolu. Za par godina uz pravilan i posten rad imali bi neki dobar rezultat, mozda i grupnu fazu nekog evropskog takmicenja a nasi igraci, pogotovo mladji bi isli za milionske iznose ali zivimo u BiH, tako da se trebamo vratiti u nasu surovu realnost i uzimati 20 hiljada za omladinsku skolu od grada na godisnjem nivou..
Naravno da se ne možemo u tom smislu porediti. Mi nikad nećemo imati takvu podršku grada. Niti kao Crvena zvezda onakvu pomoć kompletne države. Zato sam i spomenuo investitora, jer ja ne vidim druge načine da se dignemo.
Sponzori? Mi smo ekonomski propala država i ne možemo imati toliko jakih sponzora za neki jači budžet. Nema šanse.
Transferi? Premali broj transfera i premali iznosi. I to se neće promijeniti u budućnosti ako budemo ovako radili. Otežavajuća okolnost je što nemamo dovoljan broj kvalitetnih (na evropskom nivou) trenera u OP, a infrastruktura je loša.
Ako napravimo iskorak u Evropi? Ok, zatvorit ćeš taj jači budžet sezonu-dvije, ako se već naredne sezone ne plasiraš u grupe, u ogromnom si problemu.
Ponavljam, nama treba novac. Za stadion, za kamp, za ekipu, za dugove. Mislim, možemo mi i dalje ovako, ali iskoraka nećemo vidjeti.
Naravno, ne mislim da se klub proda tek tako, već bi taj ugovor između investitora i Željezničara bio kompleksan dokument koji štiti i klub i investitora.