za_zivot_cijeli je napisao/la: ↑čet maj 10, 2018 12:54 pm
ja bi rekao da mi zelimo hljeba preko pogace i da bi radije goluba na grani nego vrabca u ruci.
to je taj nas hazarderski mentalitet. ako mu pridodamo jos mahalastinu, malodusnost, licemjerje... uvijek dobijemo jedan ocajan rezultat. u bilo cemu. danas u nasem klubu, jucer u drzavi, sutra u porodici.
bojim se da da kao klub postajamo bh verzija Hajduka. imamo sve a nemamo nista. dicimo se proslosti, navijacima, od cijele sezone mi igramo pola a ono pola nakukavamo, mijenjamo, proklinjemo, tucemo, tjeramo i tako u krug.
pisao sam ranije. digli smo se i mislimo da smo nesto veliko. da smo samim nasim postojanjem predodredjeni da budemo najbolji. sve gledamo sa neke visine i niko nam nije ravan.
a realno nije tako. to su stvari koje se moraju dokazivati iznova i iznova potvrdjivati. da li to potvrdjujemo svake godine da bi se mogli tako ponasati!?!
mi smo iz metropole i to nam je dovoljno da pisamo po sirotinji.
aha.
treba spustiti i loptu i kriterije. treba se vratiti nasem bitku. treba se vratiti filozofiji koja nas krasi 96 godina.
neko je neki dan lijepo rekao. Zeljo je u bivsoj drzavi najmanje bio priznat, voljen i simpatisan zbog rezultata. bili smo voljeni zbog onoga sto stvarno jesmo bez ikakvog usiljenja.
mali simpaticni radnicki klub, sa simpaticnim navijacima koje je krasila skromnost i posebna filozofija.
sta je danas od svega toga ostalo, realno gledajuci!?!
malo sta.
sve usiljeno je kratkog daha.
dosli smo do trenutka u kojem nas izvizde na svakom drugom stadionu u drzavi. vide ljudi tu laznu silinu, osjete je. opipljiva je.
nije to put kojim trebamo nastaviti.
meni je naprimjer nemjerljivo draze osvajanje Kupa sa Adzemom nego sto bi to bilo osvajanje titule sa npr. nekim Klopom. karikiram, ali to je to. nije sve u parama.
tako je i nastalo ono sto vrijedi i sto nas cini onim sto jesmo, "Grbavica skola fudbala", "Straus sa Grbavice", "Brko iz druge galaksije".......
ponavljam, nepravda bi bila ako bi Adzem dobio otkaz bez obzira na sve greske koje su rezultirale "prokockanom" titulom.
pisali smo svasta, i sam sam lajao. medjutim to su impulsivne reakcije iz afekta.
relano sagledavanje stvari stvara sasvim drugu sliku i neko drugo misljenje kojem se danas sklon.
ukratko, ja sam za vrabca u ruci.
iskustveno je bogatiji za sezonu, ima trofej koji mu moze podici zamopuzdanje, ima uoblicenu ekipu kojoj zna domet, dolaze djeca koja nisu imala priliku u ovoj sezoni a koje zna u dusu i koje treba uvesti u seniorski fudbal...... nas je, nije skup, i ono najvaznije, nije macak u vreci.