čet maj 04, 2017 6:25 pm
@mirzza
Probacu da odgovorim. Ovo je naravno moje misljenje, dakle ja se uvijek tako ogradim, jer je misljenje subjektivno, moje, i to nikako ne znaci da sam ja u pravu.
Ali evo.
Pamet u dvojcu stoperskog para Kosoric- Bogdanovic, je svakako pripadala Kosoricu. On je kao takav postavljen izmedju njih dvojice. Tu nema nikakve dvojbe, s tim da je i Bogdanovic imao kvalitete tog vodstva u pribliznoj mjeri kao sto je to imao Kosoric. Zapravo nijedan nije bio idealan tom zadatku, ali su se dobro poklopili jer su poslije nekog vremena uigravanja tacno skontali sta mogu pokriti zajedno, ko je na skoku prvi, ko je onaj koji je eksplozivniji, i ko je onaj ko moze narediti citavoj zadnjoj liniji u svome linijskom kretanju pri postavljanju i pri izlasku na centar. Ali znas i sam kako je to izgledalo prvih pola godine, mozda i najgora odbrana u mnogo godina, nisu mogli da se snadju uopste. Tek kada su skontali vremenom i zajednickim igrama, oni su postali sjajan dvojac. I to mogu tako da uklope samo pametni igraci. Bolje je u tom slucaju imati dva pametna, nego samo dva skakaca koje sada imamo od trojice. Jer oni mogu skontati poslije nekog vremena gdje je rupa, a gdje je mogucnost da zajedno napreduju. To su oni i uradili. Danas vidimo , da kad njih dvojica ne igraju u nasem timu vise, nisu dio naseg Zelje, da u svojim timovima igraju gotovo ispodprosjecno. Znaci trebaju mnoge stvari u jednoj ekipi da se poklope jer dvojac radi zajedno, disu zajedno, krecu se zajedno, postavljaju se zajedno, kad jedan zezne, drugi pokusava stici, ali obicno je tu pitanje hoce li golman onda spasiti.
Stoperi sami po sebi uvijek jedan drugog nadopunjavaju. Kosoric je najbolje izgledao kada je bio u paru sa Bogdanovicem. Vec kada je otisao Bogdanovic , a i sam Kosoric poslije one povrede glave vise nije bio tako siguran, vidjelo se kako Kosoric sam sebi postaje jedan disbalans, sa bilo kojim stoperom u paru.
Imas primjer koji je vrlo jednostavan i sa Alihodzicem i Mulalicem. Mulalic je u paru sa Haretom izgledao sjajno, ovaj ga je doslovno postavljao i vodio na terenu. Kada je sjajni Hare zavrsio karijeru, Mulalic se utopio kao igrac. Bio je na kraju i rezerva, dok nije zavrsio karijeru. Neprepoznatljiv bio, izgubio sigurnost, a nije se znao izboriti sa tim da sa sljedecim stoperom igra ili ulogu komandanta ili taj komandant nije mogao da se izbori sa Mulalicem. To je vrlo jednostavno da se vidi.
Vidi, slazemo se mi u tom primljenom pogotku protiv Slobode. Ono ne bih ni ja ucinio. A ne da ucini jedan stoper od kojeg ocekujes da inace razmislja inteligentno, pa onako postupi. Amaterski. Medjutim, nije tacna cinjenica da mi onako primamo golove. Pa mi smo imali niz od 7 ili 8 utakmica u kojima uopste nismo primili gol. Betonska odbrana na celu sa Bogicevicem i sa Kerlom. Betonska, Nasa je odbrana tek u zadnje dvije utakmice dozivjela krah. Istina, imali smo i srece, neke propuste uze odbrane je morao vaditi Kjosevski, ili neki drugi igrac koji se nasao tu. To je tako, ali nismo imali nesto puno gresaka otkako je Bogicevic ponovo aktiviran. Nasa je odbrana puno losije djelovala kada je na Bogijevom mjestu bio Kosoric u paru sa Boccaccinijem. Jer je Bogicevic mnogo bolji igrac od Kosorica, dakle kao igrac je bolji. Zreliji.
Ja sam uvjeren da je ovo pitanje velikog umora. Nije Bogicevic zaboravio igrati, nego umor jako bitno utice na koncentraciju jednog igraca. I psihicki je to tesko podnijeti kad si fizicki umoran. Djelujes onda u tim situacijama drugacije. Ko zna sta je Bogicevic u tom trenutku pomislio. On je sigurno imao u glavi da se moze lako izvuci iz te situacije i smatrao je da je nepotrebno da izbije loptu. Zajeb'o se. Zajeb'o je i nas . Vjerujem da bi odmoran igrac ovakvih mogucnosti sigurno izabrao jednostavno rjesenje. Umor cini nevjerovatne stvari. u dekoncentraciji pri donosenju odluka , tu moze nastati haos , kao sto je i nastao. Bogicevic je u ovoj sezoni djelovao mozda i najuvjerljivije od svih igraca. Da budemo jasni, ne volim ga kao lika, nije mi simpatican, posebno nakon nekih situacija van terena, ali na terenu je on igrac Zelje, koji je po mome misljenju vrlo korektno obavljao svoj posao do ovih zadnjih zamornih utakmica gdje su njegove lose igre posebno imale efekta na rezultat utakmice i na samu ekipu. To dovoljno govori koliko je on vazan igrac za cijeli tim. A godine ga stigle, jedva hoda od umora, i mi moramo pronaci zamjenu i sto je neko rekao ,cak i dva stopera dovesti. To je isto cinjenica. Volio bih da mali Osmankovic od iduce sezone dobije neke utakmice , pa da budemo nacisto da li je on igrac koji moze igrati na duze staze kod nas, tu bi najvise dobili ako bi to bilo moguce.
Kako ce to izgledati sada protiv Zrinjskog ako Bogi bude igrao ? Vrlo moguce je to sto ti kazes. Vidjecemo. Koliko je to sve kod Bogija sada poljuljano, koliko je on poslije ovih nekoliko dana osvjezen, vidjecemo. Mozda bude najgori. A mozda bude najbolji. Sve ce nam se samo kazati vrlo brzo.
Ko zna, mozda bi dvojac skakaca Kerla i Boccaccini savrseno odigrali taj mec. Po meni je to veliki rizik, jer oni nemaju nijedan minut odigran zajedno, a najvaznija nam je utakmica. Sve je to druze pod upitnikom, nazalost.