kvalitet je napisao/la: ↑sri okt 30, 2024 1:58 pm
ublehas je napisao/la: ↑sri okt 30, 2024 11:13 am
kvalitet je napisao/la: ↑sri okt 30, 2024 10:35 am
Ako je Velež mogao sam provesti tender, shodno Zakonu o javnim nabavkama, što mi ne bismo to mogli uraditi, nego mora neko drugi?
Ne znam kako je Velež gradio tribinu, ali sigurno nije mogao provesti postupak po ZJN.
Idi na ejn.gov.ba i ukucaj Velež i vidi da je registrovan kao ugovorni organ. Na kraju je proveo tender za natkrivanje južne tribine. Morali su jer je javni novac potrošen.
U pravu si. Nisam nikad vidio da jedno UG objavljuje tender.
Mada nisam siguran koliko je ovo po zakonu.
Član 4 (ZJN)
(Ugovorni organ)
(1) Ugovorni organ u smislu ovog zakona je:
a) svaka institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, entitetima, Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine,
na nivou kantona, grada ili opštine (u daljem tekstu: institucija vlasti na državnom, entitetskom ili
lokalnom nivou);
b) pravno lice koje je osnovano za određenu svrhu s ciljem zadovoljavanja potreba od opšteg
interesa, a koje nema industrijski ili komercijalni karakter, i ispunjava najmanje jedan od sljedećih
uslova:
1) finansiran je, najvećim dijelom, iz javnih sredstava, ili
2) nadzor nad upravljanjem vrši ugovorni organ definisan u tač. a) i b) ovog stava, ili
3) više od polovine članova skupštine, upravnog ili nadzornog odbora čine imenovani ili izabrani
predstavnici ugovornih organa iz tač. a) i b) ovog stava;
c) asocijacija koju su formirali jedna ili više institucija vlasti ili pravnih lica definisani u tač. a) i b)
ovog stava.
Po nekoj mojoj logici, Velež ne podpada ni pod jednu od ovih tačaka.