Durgo je napisao/la: ↑sri dec 07, 2022 7:56 pm
Ljudi, malo treba slusati. Svaka rijec je bitna:
1. Novih dugovanja ove godine nismo napravili.
2. OVO JE PROMAKLO MNOGIMA: jedan dio dugovanja ce se isplatit prema PU, da se otpisu kamate. Po ranijim podacima (zakonom pokriveno) dugovanja zakljucujuci 2018. Godinu. To je cirka 40% duga. Nesto manje od milion ako me sjecanje dobro sluzi.
3. Za dug poslije 2018. Ce se traziti reprogram. Sto je prihvatljivo svim stranama.
4. Kljucno je obnoviti 10k clanskih da se pogura ovo sve.
5. Oduzimanje imovine ne ide bas tako lahko. PU mora raspisati licitaciju na jedan dio imovine (pomocni). Eh sad ja vas da pitam. Ako imate stam vrijedan 500 000 KM i PU vam se upise na stan zbog duga od 100 000 KM. Sta bi ste vi kao pojedinac uradili? Naravno, dali pomocni pod hipoteku BANCI od 500 000, digli 100 000 kredita i vratili PU. Samo je nama DOSTA BOLJE, ici na reprogram RATA GLAVNICE, pa vracati bez kamata.
6. Procesi tuzbi traju, i tu cemo SIGURNO biti na dobitku.
7. Imovina NECE OTICI LAHKO. imamo i dalje dosta vise vrijednosti nekretnina nego dugovanja.
Sve u svemu ljudi brinu o svemu, kao sto sam pisao ranije. Nije pusteno niz vodu, niti se ceka skrstenih ruku.
Ajmo se svi uclaniti i podrzati ovu pricu.
Ne bi mi teško da na brzinu ovo analiziram.
Mi smo čini mi se u oktobru 2014. zaključili reprogram sa PU o vraćanju poreskog duga na 10 godina s ratom od 10.076 KM (dobro sam zapamtio taj broj

). Kad to isplatimo, odbila bi nam se kamata.
PU redovno objavljuje svaka tri mjeseca spisak dužnika preko 50.000 KM i nije bilo teško ispratiti našu dinamiku plaćanja. Mi smo do 31.03. sve rate redovno isplaćivali. U tom trenutku ostalo je još 564.220 KM za uplatiti. U sljedeća tri mjeseca (period april-jun 2020. ) uplatili smo samo jednu ratu i na dan
30.06.2020. dug je iznosio
554.147 KM. Dakle, to je iznos koji je ostao da se uplati za period do 2018. godine (tačnije nešto prije 2013/14. godina) Kasnije je, na taj iznos, dug prema poreskoj samo rastao i vremenom narastao na cifru koja je danas aktuelna (
2,34 mil) i odnosi se na period za vrijeme korone.
Dakle, ako se isplati 554.147 KM, onda bi ostatak duga iznosio
1.792.056 KM. Kad bi se, recimo, reprogram opet zaključio na 10 godina, rata bi bila 14.933 KM, što bi bilo prihvatljivo pod uslovom da smo finansijski stabilni u tom periodu.
E sad treba izmajmunisati da uz redovno poslovanje nađemo tih 550k KM i skinemo veliku omču sa vrata, pa onda da rješavamo problem po problem koji su ostali.
(Amire prodaj se za što veće pare što prije ljubimo te )
Nije Željo mahalski klub, jer već odavno je prerastao i svoje naselje i svoj grad i svoju zemlju, okuplja navijače odasvuda, ali jest klub iz mahale. Željo je klub svoje Grbavice