Ujko je napisao/la: ↑ned maj 22, 2022 2:53 am
fcz je napisao/la: ↑sub maj 21, 2022 11:45 pm
Qooler je napisao/la: ↑sub maj 21, 2022 11:42 pm
Ovi što su glasali ZA, da li su svjesni pozadine toga. Garatujem da Ivica ne bi bio sretan zbog toga i to ne zato što je skroman, kao što je bio u inicijativi za ulicu ranije, već što je svjestan šta to znači.
Upravo to. Ako vec nekome odajemo pocast trebamo valjda prvenstveno gledati da uradimo ono sto bi on htio. A znamo svi sta bi on u ovom konkretnom slucaju zelio.
Mi smo generalno formalisti a sustinu precesto zaboravljamo, u svakom mogucem segmentu zivota.
Zvanicno ime stadiona je jedna stvar, a kako ce ga raja zvati, to je vec nesto drugo, Grbavica ce uvijek biti i ostati Grbavica, cak iako mu
promijenimo ime u Ivica Osim. Isti slucaj je i sa stadionima Asim Ferhatovic ili Rajko Mitic...Svabo je to zasluzio...
A o tome sta bi Svabo zelio i sta bi volio, bolje je da ne diskutujemo...Ono sto bi on zelio, mi mu danas, nazalost ,ne mozemo ostvariti...
Prema tome, najmanje sta mozemo je da imenujemo stadion i ulicu njegovim imenom.
Kako ce se stadion zvati bi njega bas briga bilo. Osim ako se zove po njemu - eh tad bi mu bilo malo nezgodno. Vjeruj.
Ako cemo o onome sta je zasluzio... Pa recimo da smo taj voz propustili. Za njegove pojmove (a i pojmove svakog normalnog covjeka) se u boljem okruzenju rodio nego u onome u kom je ukopan.
Sve ovo o cemu mi ko biva raspravljamo je sad marginalno. Potrudimo se mi da uspomena na njega zivi na pravi nacin. To je najmanje, najvise - i ono sto njega ne bi pomjerilo iz zone komfora koju je valjda zanavijek zasluzio. A ako nas njegov odlazak barem za 1% pomjeri u pravom smjeru to bi njemu bilo vece postignuce nego da mu se "dodijeli" svaki bulevar u Evropi.
Na kraju krajeva, tantijeme su uvijek dobijali tasti a Svabo je bio sve suprotno tome.
Bosnjo, ne budi toliki Bosnjo. Ne budi formalist. Budi malo Ivica, skromni, pametni kanticarski sin.
Na nebu je jedna boja, jedan voz i jedna pruga. U mom srcu jedna ljubav, ne postoji druga. Volim te Željo. Tvoj Manijak s juga.