kvalitet je napisao/la: ↑pet apr 30, 2021 2:14 pm
Kažu da u svakoj lošoj situaciji, ima nešto i dobro. Apsolutno se slažem. Šta je to dobro u ovoj našoj užasnoj situaciji? Ukratko ću pokušati objasniti svoje viđenje.
Mislim da skoro svi Željini navijači, simpatizeri, sponzori, prijatelji... ovih mjeseci doživljavaju svojevrsnu katarzu kada je Željo u pitanju. Pojednostavimo, pao je mit o Amaru Osimu, mit u koji sam sam vjerovao, ali kojeg je on djelimično izgradio ranije. Realno, Željina historija je teška. Jedna titula u Jugoslaviji s tek povremenim uspjesima, skoro uništen klub i imovina u ratu, pa životarenje nekoliko godina nakon rata... Onda dolazi sin najvećeg Željovca ikada i krećemo u dominaciju, prvi put u historiji smo dominantni u nekom takmičenju nekoliko godina zaredom. On odlazi i Željo opet pada. Amar se vraća, Željo opet dominira. On opet odlazi, Željo gubi dominaciju. Koliko god se to vama sviđalo ili ne, mi zaista jesmo prvo sportski kolektiv i zeleni teren je prioritet. Uprava radi sjajne stvari, ali opet fali iskorak i priziva se, ko drugi nego Amar. To je nekako i logično bilo. Iako mnogi ovdje govore da je manjina željela njegov povratak, nije to baš tako. Samo pratite izjave većine Željinih bivših igrača iz vremena njegovog povratka, a njih prate i navijači. Uglavnom, Amar se vraća, ali sad nema sportskog uspjeha. Kako nema sportskog uspjeha koji bi zamaglio sve probleme unutar kluba, tako se ti problemi sve više ispoljavaju. Danas, imamo to što imamo.
Mit o Amaru kao treneru s kojim je zagarantovan sportski uspjeh je pao. Mislim da se on više neće vraćati na klupu, niti ga navijači žele tu više. Njegova popularnost i rejting koje je uživao kod Željinih navijača su drastično srozani. I ja sam razočaran. Volio bih ga pitati jesu li pare koje mu Željo duguje bile vrijedne svega ovoga? Volio bih da ima neki novinar koji bi ga to pitao.
Svima nam je postalo jasno (iako je nekima to bilo i prije) da sportski rezultat mora biti popraćen uređenim klubom i stabilnim finansijama. Zeleni teren jeste prioritet i sve mora biti podređeno tomu, ali klub moramo imati, ne samo futbol i mahalaštinu. Nema "shortcutova", uostalom kao što u životu ih nema (jedino ako osvojite jack-pot). Jack-pot u fudbalu bi bio da "slučajno" uđemo u grupnu fazu, da dobijemo pare, pa da se izgradimo. Toga nema i na to ne možemo računati.
Nema više Amara, njegov utjecaj će se vremenom samo smanjivati. Proći će i ta godina (koliko već), isplatit ćemo ga i raskrstiti. Nama sada trebaju Željovci koji su spremni zasukati rukave i raditi. Imamo li ih?
Znam da ovdje opet mnogi prizivaju Senada. Razumijem vas. Njegovo vođenje kluba se ne može porediti s ovim. Možda bi nam on ili neko kao on dobro sad došao da nas iščupa. Nekoga moramo naći. Poslovno, imat će veoma težak zadatak, ali će vjerovatno imati i veliku podršku, kakvu naprimjer Senad nikada nije imao. Zašto? Upravo jer smo postali svi svjesni svega onoga što sam naveo.
Senad (ili neko kad on) bi, kažem, dobro došao, ali ne mislim da je dugoročno to dobro rješenje. Njegov odlazak je onda značio odlazak skoro svih ljudi iz kluba. Zamislimo da se nije desilo to što se desilo i da je, ne daj Bože, umro? Šta bi se desilo? Opet bi bilo rasulo? Zato sam uvijek bio za TIM ljudi gdje će uvijek neko moći izaći, neko ući, a da klub ne osjeti. Zato sam onda bio za odlazak Senada. Iz ove perspektive možda i jesam pogriješio (ne samo ja), ali ja nisam mogao pretpostaviti da će to značiti odlazak svih ljudi, a dolazak raznih ubleha.
Podržao bih sad vraćanje Senada, ali pod pretpostavkom da se ovoga puta ipak malo drugačije radi i da se malo spusti ego. Da se ovoga puta ne pravi sistem koji će ovisiti o jednom čovjeku.
Moramo gledati naprijed i gledati kako pomoći klubu. Od prepucavanja, svađanja i iskopavanja ratnih sjekira nemamo ništa, samo Željo gubi. "A upozoravali smo...", "govorili smo...", "došli divlji otjerali pitome..." - i da sve to stoji, nemamo ništa od toga. Ok, kažeš, idemo dalje. Ili ćemo pustiti stogodišnjaka da umre na sramotu svih nas? A ako umre, za xx godina niko se neće sjećati ko je bio u klubu i ko je kriv, vjerujte. To će biti sramota naše generacije, kompletne.