starigrad je napisao/la: ↑sub maj 25, 2019 4:37 pm
blueDBR je napisao/la: ↑sub maj 25, 2019 4:26 pm
starigrad je napisao/la: ↑sub maj 25, 2019 4:17 pm
@bluedbr, shvatam, u potpunosti, sta hoces da kazes i da iskazujes zabrinutost. ali, ovako, kako ti pises, ispada da nam neko (ne mora to biti selimovic) pokloni 30 miliona, jer nigdje nisi naveo gdje je tu povrat njegovog novca i, eventualna, zarada. u slucaju pokusaja daljnje prodaje, nekom trecem licu, kako kazes za 40 miliona, sta ce mu ponuditi za tu cijenu?
Pa po mom nekom viđenju brate iako veze s ovim sektorom nemam, mi ne bi više bili klasično udruženje građana, bili bi na fazon dioničarskog društva gdje bi se statutom/ustavom nazovi kako god hoćeš propisalo da 51 % mora dok je svijeta i vijeka biti u vlasništvu udruženja građana Željezničar. Kad bi izasli na berzu sta vec gdje već znala bi se vrijednost kluba kao cijeline, te bi se lako tih 49% moglo izračunat kolko je. Šta on dobija za svoje pare, pa dobija dionice naše evo za početak ako bi udruzenja sav taj novac investiralo odmah u kamp, u zapad, u jug naša vrijednost ne bi bila početna jer bi Željo napredovao i imovinski a i igrački (ako već hoće kamp nek vjeruju u rezultate njega). Mujo kad bi prodavao 49% ne bi ta bila početna cijena jer Mujo kad je kupovo mi smo imali stari zapad stari jug, nismo imali kampa, nismo uzeli titulu 10 godina, Mujo došo sve to nam završio, Mujo proda svoj dio za više para logično, kolko više zavisi od njegove sposobnosti, i rada kluba, treba ispitat kako švabe već funkcionišu nisu oni budale ima tih kvaka sigurno samo se ne razumijem u to.
Kakvu bi privatizaciju ti, na šta si ti mislio, meni ako ovo ne može nemoj ni seljačke privatizacije, nemoj mi gasit filozifiju ?
kupuju nasi ljudi dionice bh telekoma, zbog zarade/dividende, ne sto ga vole. vani kupuju dionice googla, microsofta, vw-a, bmw-a, mercedesa... opet, zbog zarade/dividende. ali, u navedenim slucajevima, radi se o privrednim subjektima, koji trzisno posluju, imaju prihode/rashode i dobit/gubitak.
kod nas se moze "poslovati", bolje receno, prihodovati, kroz najam poslovnih prostora, stvaranje igraca kroz omladinski pogon i njihovu daljnju prodaju, kupovinu mladih, talentovanih igraca koje ces prodavati dalje, plasmanom u grupe evropskih takmicenja...
nece niko dati tih 30 mil KM i reci, eh, sad sam sretan, imam 49% Zelje i to je to. sad cekam musteriju da mu, tih 49%, prodam za 40 mil KM i da zaradim, jer ce svako pitati; sta ti tacno meni prodajes, kakvu zaradu mogu imati...?