pon okt 29, 2018 3:06 pm
Prica se da je i @jovanmaksimovic prestao biti optimistican... Sala naravno, nadam se da mi nece zamjeriti.
Odavno je poznato da su hemija u timu, zajednistvo i isti cilj ispred vlastitog ega jaci i vrijedniji od bilo koje kvalitete pojedinaca u tom timu. I ne pricam ovdje samo o tom nekom timu igraca, nego kompletnom timu ljudi koji se nalaze u klubu - od cuvara do direktora. A kada je sam tim igraca u pitanju, dzaba nama svi svjetski treneri kada u svlacionici postoji par osoba koje ce podici bunt i pokvariti sve to. A u ovom trenutku ne znam ni koji bi nas trener zaista zelio preuzeti - posebno kada procita i cuje price kako uprava kroji sastav, kako mora raditi onako kako mu je receno, kako ima par momaka koji moraju igrati, kako ima par momaka koji nece da treniraju... Mozda to nista nije istina, mozda su to samo price, ali svejedno dopiru do trenera koji bi bili potencijalni kandidati. Budimo realni, taj trener ili bi dosao da uzme lovu kako su dolazili neki prethodni ili bi bio pogolem komad budale pa da trosi svoje zdravlje i zivce i na kraju krajeva da srozava svoje ime baveci se nekim anonimusima od igraca koji dolaze u centar paznje svojim karakterom.
Nama je potrebna zestoka cistka i dobar gubitak novca na tome, ali uz prave ljude koji ce ostaviti ozbiljne i profesionalne osobe u klubu, a nogirati sve one koji ne zasluzuju biti dio ovoga. Titula je vjerovatno odavno izgubljena, samo se riskira ono najgore, a to je da ova bagra ne proigra, dostigne to 1. mjesto i na kraju nas proda u zadnja 2-3 kola. Nesto mi je ovo poznato u posljednje vrijeme...
Odavno je poznato da se balkanac dovodi u red tako sto ga ili opalis po dzepu ili po glavi. Uvijek sam bio protiv nasilja, ali varijantu udaranja po dzepu smo vec isprobali. Kod Amara je ta varijanta palila, jer je mogao sve kontrolisati i jer je bio alfa i omega kluba. Danas, ta varijanta ocito ne pali, jer su danas ugovori malo drugaciji, jer su inspekcije malo drugacije i jer su stvari malo transparentnije. Nisam za udaranje igraca, ali jesam za zestok pritisak na njih. Jesam za slanje u planinu i oduzimanje apsolutno svih elektronskih sprava - zavedite im vojni rezim. Mjesec dana daleko od porodice, prijatelja, izlazaka, mobitela i racunara. Plati im neke bungalove i povedi 3-4 dobra psihologa. Ko ne zeli, ko ne moze da izdrzi, ko misli da je to ponizenje neka potpise sporazumni raskid i neka ide. Po ugovoru imas pravo na treninge i pripreme kakve god ti zelis. Ako mu smeta, vidjeces ko je i sta je. Pokazalo bi se ko je profesionalac i ko zaista vrijedi i kao karakter i kao igrac - psiholozi bi procijenili svakoga i poradili na zajednickoj hemiji. Uprava je kriva sto dopustaju da ih ucjenjuju. Ako oni ucjenjuju vas, okrenite stranicu i ucjenite vi njih.
Svi neki brzi potezi, rotiranje trenera, rotiranje igraca, gladjenje odnosa i sl. u proteklih par godina su pokazali svoju efikasnost. Ocigledno je doslo vrijeme za malo radikalnije poteze. U suprotnom, riskiramo da kompletan klub preuzme kladionica, sitni menadzeri koji zele brzi i lagani profit i sl. ekipe ljudi, jer je jasno vidljivo da se moze manipulisati ovim osobama i na kraju krajeva izvrsiti uticaj na kompletan klub preko njih. A kasnije, kada se umijesa ozbiljnija lova u igru i kada igraci vide da se vise moze dobiti od takvih osoba nego od samog kluba onda je kasno za bilo kakve promjene. Ono sto mene zabrinjava (i zaista nisam sada sarkastican ili da nekoga pokusavam isprovocirati) je da imamo toliko skolovanih ljudi u upravi, toliko uspjesnih biznismena, pravnika, ekonomista sa diplomama i rezultatima iza sebe i onda im dodje grupica od 3-5 igraca koji su i srednju na guzove zavrsili i ucjenjuju ih. Ne znam za upravu, ali mene bi bilo stid, makar malo. Dohavizajte se i povucite poteze, ako treba i radikalne, ali rijesite te probleme. Ako ne mozete, ne znate ili sta vec, ili zatrazite pomoc ili priznajte da vas je grupica pobijedila i idite. Ovako samo tonemo i blatimo ime kluba i imena svih onih koji su kroz historiju za isti borili.