IvanOsim je napisao/la: ↑uto feb 13, 2018 10:51 pm
Jasan mi je tvoj stav, ugl i ti smatras da je Bogi u prednosti u odnosu na Kemu. Dobro eto vrijeme ce pokazati.
U svakom slucaju lijepo je prokomentarisati na normalan nacin, a ne na petoba-interes-legenda-ironija.
A da svakog naseg igraca treba podrzati, to svakako, na stadionu smo svi jedno i svi se trebaju podrzati, cak i kad pogrijese. Vjeruj da sam takav.
Ovdje raspravljamo ko moze i na koji nacin podici nivo igre. Pojedini na taj nacin pisemo. Pojedini koriste ironiju kao glavno sredstvo komuniciranja.
Vrijeme neka pokaze da ce Osmankovic biti nas najbolji stoper i ja cu biti najsretniji covjek na svijetu. Tog klinca treba pogurati na svaki moguci nacin i ne samo zato sto je nas, nego zato sto je mlad i sto ima izglede da na fizicku konstituciju koja je idealna za jednog stopera,nadogradi jos ono sto je potrebno da bi imao neosporan kvalitet. Svaki trening koji on uradi ,trebalo bi da mu prija po nekom osnovu, posebno u taktickim varijantama.
Ja nisam na strani Bogija u odnosu na malog, ali sam na strani rezultata i argumenta koji je neoboriv u ovom trenutku i daje mi osnov u saznanju da imamo odbranu koja je primila najmanji broj golova. To nesto znaci. A znaci upravo to, da ako i nije kvalitet tu prevagnuo da bi to tako bilo, onda jeste iskustvo postavljanja upravo vodje ,komandanta zadnjeg reda. Posmatrajuci to i hijerarhijski i odnosom ,te napravljenim greskama na terenu, to je Bogi, koji je u tome ispred Graovca,bar u ovom trenutku. Dakle on je tu prvi. Da li se meni to svidja ? To je druga prica.
Ono u sta sam ja siguran je to da ce kroz veliki broj utakmica koji slijedi sva trojica igrati, najmanje ce cetvrti,ovaj mali sto je dosao, i sto je isto "nas". Ali Kemo ce sasvim sigurno dobiti svoje trenutke kao sto ih je dobijao i do sada. Te trenutke on treba maksimalno da iskoristi. Ovo vise nije pitanje mladosti, jer igraci sa tim godinama ,ako su kvalitetni ,definitivno igraju ,nerijetko i kao nosioci igre. To je i Adzem rekao za njih par mladih, oni vise nisu djeca, oni su sad igraci, na njih mozes da racunas kao na igrace koji mogu u datom trenutku utakmice da doprinesu igri i da donesu kvalitet vise u tom trenutku, bilo da pocnu utakmicu, bilo da udju u igru i da podignu momenat na terenu.
Kada je u pitanju stoperski par, moj stav ,i on je neovisan o Bogicevicu, je takav da ja na terenu na toj poziciji uvijek volim da vidim jednog koji je iskusan. Nikakav problem nemam ako taj igrac ima 35 godina. Ja volim jednog takvog Harisa Alihodzica,jer jedan takav igrac cini pravi stub iskustva ispred golmana i uvijek se mozes osloniti na takvog igraca koji plijeni komandantskim karakterom, postavlja i pomaze kompletnoj liniji, misli za drugog stopera, postavlja se na skok bez greske,cak je i golmanu od ogromne pomoci.
A uz jednog takvog,sasvim mi je svejedno da li drugi ima 17,18,ili 24 godine,bitno je da napreduje uz jednog takvog. Imamo li mi sada u ekipi jednog takvog stopera? Tako dominantnog nemamo, ali upareni za sada daju dobre rezultate.
To nikako ne znaci, da ako vec u sljedecoj utakmici Bogi pogrijesi i primimo gol da bi Kemo to odradio bolje i da ne bi bio gol. Ili bi mozda to i spasio ali bi onda mozda negdje pogrijesio gdje Bogi ne bi. Tako da je relativno glupo meni govoriti da ce vrijeme pokazati,bar kada je u pitanju rezultat, jer rezultat donosi cijela ekipa kao sklop. Pa u toj ekipi i svakako Stevanovic koji je dio odbrambenog reda sa jedne strane terena. Prije svega odbrambenog reda, znaci postoji njegov primarni zadatak i postoji sekundarni,a to je pravljenje viska prema napadu i eventualna mogucnost da se tu nesto vise napravi. Danasnji fudbal podrazumijeva moderne bekove koji igraju po cijeloj strani, mi ipak u nasoj ligi nemamo bas cime da se pohvalimo kada je bekovska igra u pitanju,obicno oni koji su malo aktivniji prema naprijed imaju problem sa defanzivom. U tom smislu,meni je kao gledaocu vaznije da onda bek uradi onaj svoj primarni posao. Defanzivni. Da zaustavi protok protivnickog krila,a nerijetko se to mora zavrsiti fizickim duelima,pa kartoni nisu toliko ni cudni, jer Stevanovic nema kapacitet za skok igru,ali ima kapacitet da to zaustavlja borbenoscu i duelom i rijetko kada se desi da on bude nesto izradjen od strane nekog protivnickog krila, on to rjesava ili u svoju korist ili potrebnim faulom da bi zaustavio nalet sa te strane. To treba postovati.
Treba nam biti izuzetno drago da postoji jedan kapacitet u juniorima u vidu malog Sehica beka, koji ,gledajuci fizicke predispozicije i sta je on u stanju bio uraditi prema nazad i prema naprijed u mladim kategorijama,moze da u skorijoj buducnosti poprimi tu potrebnu sirinu jednog beka u danasnjem fudbalu. E sada treba sacekati struku da procijeni pravi momenat za njegovo ubacivanje u seniorski fudbal. Svima ce nama biti drago kada se to desi,ali ne nazor i ne po svaku cijenu, a u ovom prvenstvu, ove godine, ta cijena je ogromna. Nama treba titula,a titulu moras dobiti i marifetlukom na terenu, uz sto bolje procjene i uz sto vece iskustvo ganjanja trofeja. Tako je u ovom trenutku. Adzem ce sasvim sigurno znati procijeniti kroz treninge i neke prijateljske utakmice potrebnu zrelost jednog mladog igraca za neku poziciju i da moze reci ,ovo vise nije dijete, nego igrac. Kada god se to desi, apsolutna podrska. Tu je vrijeme bitno da pokaze da struka nije pogrijesila kada se dao ugovor jednom mladom igracu iz nase skole i da ce taj igrac sa prelaskom iz juniora da napreduje kroz treninge u seniorima kako bi dobio sansu koju bi finalno opravdao,a mi bi dobili vrijednog igraca koji je mlad, perspektivan i koji ce nam ubuduce donositi trofeje kao dio ekipe. Sklop svega toga nije bas tako lagan i jednostavan da se tek tako moze procijeniti kako je neko bolji od nekoga i da bi on svojim ulaskom u ekipu u ovom trenutku dao timu poboljsanje pod obavezno. To je nauka. Lako je nama laicima grickati kospice i biti pametniji od onoga ko je skolovan za zapazanje tih stvari. I to je legalno nase pravo da imamo misljenje i da ga iznosimo,i trebamo to raditi. U biti nece promijeniti odnose skolovanog i laika. Bice onako kako skolovani kaze. Na kraju krajeva, taj ce da ima odgovornost koju je preuzeo na sebe i odgovarace rezultatima i ciljevima koji su pred njega postavljeni.
Nas zanima i rezultat i razvoj ekipe i samog kluba,a to sve dolazi kroz neko vrijeme i sada je osim postavljanja dobrih stvari na svoje mjesto u samoj organizaciji,ostalo jos da sportski napravimo taj uspjeh koji stvarno dugo cekamo.
Sportska ekipa je sada napravila svoje. Oni su napravili procjene, doveli koga su mislili dovesti, otkazali su nekim igracima kojim su mislili otkazati,odradili su pripreme u punom kapacitetu i u jako dobrim uslovima i sada trebaju da krunisu rezultate svog rada u prvenstvu. Nije da nisu imali ama bas sve uslove i da im je bilo sta nedostajalo. Sada je to nesto sto mi navijaci cekamo od strucnih ljudi, da nas obraduju i da nam donese trofeje.
A mi trebamo da osjetimo momenat kao nikad do sada i da punimo nasu Grbavicu,jer je i to jedan preduslov podrske ovom radu i podrska nasem Zelji bi kroz ovu glad za trofejima posebno trebala doci do izrazaja kod navijaca. Ko god bio u prvih 11 u nasoj ekipi, taj je nas igrac koji ima zadatak da nas obraduje. A mi imamo svoje zadatke.