uto avg 08, 2017 5:10 pm
Ma Adzem ima problem sto se sve nekako svalilo na njega, kao da je on dosao i otjerao Petrovica. Raja tako gleda stvari i odmah ocekuje neku ekspanziju na svakom nivou. Cinjenice kazuju drugacije. On je sjeo na klupu dan prije prvog kola, ekipa mu je takva kakva je, a gledao je sve utakmice kao i mi, vidio otprilike kao i mi samo sto je on strucan da vidi dublje od nas, ali slazemo se svi gdje su problemi. Ta kurcobolja. Ne moze me niko ubjediti da Zeba, Ramovic, Zakaric, Zeric nisu sposobni sansu napraviti na utakmici, ili da nisu sposbni da ne izgube u Kaknju, da osutaju na gol VItezu kako treba i slicno. Ocito da ne vjeruju u sebe pa su im noge vezane ili jednostavno ne zele da igraju. Svi mi vidimo kako se pristupa nekim utakmicama, koliko tu fali zelje da se igra lopte, da se napadne protivnik. Sve je nekako dosadno, sporo, bezidejno kao da nemaju namjeru odigrati nesto. Od stopera do golmana, pa na beka, pa golmanu koji nabije loptu u aut. Vidi se na nekim igracima koji su tek dosli da oni nemaju taj problem. Graovac iz zadnje linije uzme loptu i krene prema golu, dopizdi mu vise dodavanje s golmanom i drugim stoperom, Ramovic i Zec isto tako pokusavaju proci nekoga, sjuriti se ka golu, ali problem je u ovim starim igracima koji su navikli da se ukopaju u mjestu i dodaju tako. Imali su prosle godine Stevanovica koji je znao otrcati do linije i ubaciti loptu unutra, te Lendrica koji ima taj osjecaj da se dobro postavi i gurne loptu u mrezu. Uglavnom smo tako davali golove ili iz prekida gdje je opet Lendric prikucavao lopte iz peterca. Vidimo kako je danas bez njih.
Adzem je sve to gledao kao i mi i vidio je da neke stvari ne stimaju. Ne moze ga niko kriviti sto pokusava nesto izmijesati, malo prodrmati ekipu, natjerati ih da odigraju nesto. Isto tako vidimo i Kemu koji ima muda da gurne igraca u gol sansu, Zerica koji se ne krije i nesto pokusava, pisao sam vec za Ramovica i Graovca. Kada smo vidjeli od Bogicevica ili Kerle neki ostar pas naprijed, ili prodor s loptom kroz sredinu? Nikada. Pokusava se nekim rokadama ubrzati igra, pokusava se udarcima s distance bez nekog zavlacenja jer nema Lendrica vise unutra da se postavi ispred stopera...Sigurno je i Adzemu krivo sto bas i nema podrsku navijaca, kao sto nije imao kada je vodio ekipu prvi put i tesko se nosi s tim stvarima. Nadam se da ce dobiti podrsku kao Petrovic od navijaca, da ovi momci dobiti podrsku kao prosle sezone i ja vjerujem da mogu napraviti bolji rezultat. Nema smisla vise uporedjivati Petrovica i Adzema, jedan je proslost, a drugi je tek preuzeo ekipu i vidi se da pokusava nesto. Trazili smo vise nase djece u ekipi, da se rijesmo nekih polovnjaka i stranaca, a Adzem je to sve od prvog dana poceo praktikovati. Kemo je svaku utakmicu ove sezone poceo u prvih 11, na Zerica se ozbiljno racuna, Anel je debitovao, ako se ne varam i Hrvanovic je bio na klupi, Vedran je u zadnjoj utakmici preuzeo kapitensku traku, imamo mladje Ramovica, Zeca, Graovca u prvom timu, imamo solidnog lijevog beka, pobjedili smo dvije od tri utakmice, jednu izgledali odlicno. Neko kaze Gosk nije mjerilo, a taj Gosk odnese tri boda s Koseva i taj Gosk ce jos mnogo racuna pomrsiti, a mi smo ih rutinski pobjedili.
Nema dileme da je bilo lose, ma ocajno, protiv Viteza, ali to je bio jedan ispit za ekipu koja je pokazala da se moze vratiti nakon soka u proslom kolu. Ja jedva cekam da vidim kako ce se ostale ekipe provesti kod Mladosti, a sumnjam da ce se neko naigrati dole. Ne treba to gledati kao neki fijasko, oni su dobra ekipa, s nasim bivsim trenerom i dosta bivsih igraca, a svi oni su imali dodatni motiv protiv nas. Koliko god smo lose odigrali u subotu Adzem, Kemo, Zeric, Vedran, Zakaric, Ramovic, Graovac nisu zasluzili da im se zvizdi zbog repova iz prosle sezone. Ja sam vidio koliko se Kemo borio na neprirodnoj poziciji, da je Ramovic trcao dok je mogao stajati na nogama, Zakaric isto tako, a sto je Bekric setao u Krupi nije njihova krivica.
Nadam se da cemo smoci snage da podrzimo ovu ekipu i novog trenera, da cemo opet biti medju najgledanijim klubovima u ovom djelu Europe i da cemo opet praviti atmosferu za pamcenje. Mozda dobijemo jos nekog igraca da popuni poneku rupu koju imamo i onda ce sve izgledati mnogo bolje. Samo jedna ekipa je ostvarila sve pobjede do sada, a nama dolazi stari rival na Grbavicu, kao i uvijek imace veliki motiv, a do nas je da li cemo pomoci ekipi da pobjedi i da na derbi odemo puni sampouzdanja. Ja koliko pratim Zelju mislim da smo uvijek ulazili losije u sezonu, a onda na proljece stizali ogromne zaostatke, a ovo sada uopste nije los start, nigdje nismo prosuli vec upisane bodove, a svi mi znamo Edisa i ne vjerujem da bilo ko moze njemu doci u goste planirajuci laganu pobjedu. Ova utakmica moze reci mnogo toga o nasoj sezoni, s pobjedom imamo odlicne temelje da odemo na derbi sa vjerom u pobjedu, a ne vjerujem da ce se oni nesto lagano vaditi kod Edisa. Moze se desiti da se izbacimo jednog konkurenta iz kolosjeka, cisto sumnjam da bi se oni oporavili od poraza na derbiju uz ovakvu atmosferu. Nakon toga nam dolazi Siroki i s jednom serijom dobrih rezultata sigurno mozemo kupiti prijeko potrebni mir i podici atmosferu oko kluba do maksimuma. Samo je potrebna bezrezevna podrska, jos jedna luda noc na Grbavici, a ko se plasi nekog razocarenja, pa nismo jednom tugovali uz Zelju.
Ne smijemo zaboraviti i da se blizi godisnjica osnivanja kluba, ona stota, jedno cijelo stoljece i sada nam ne trebaju neke podjele, previranja, tumbanja. Idemo podrzati naseg Zelju i da veliki ljubilej docekamo na mnogo vecem nivou. Moramo izabrati da li cemo srati sa strane ili cemo biti dio novih velikih pobjeda Zelje, na terenu i van njega. Mi smo Zeljini, Zeljo je nas. Jedno bez drugog ne ide.