Evo da kazem i ja neko svoje vidjenje svega ovoga, nakon pregledanog snimka, uz ono sto sam vidio uzivo na stadionu. Prvo, mislim da svi mozemo biti zadovoljni trudom i angarzmanom. To je ono sto se uvijek, s pravom, trazi i sto je ovaj put bilo do kraja odradjeno. Tu nema nikakvih zamjerki. Oprostite na duzem postu i zauzetom prostoru, kome se ne cita nek scrolla dole.
Kjosevski - Nije imao previse posla, srecom, jer mu ovo nije jedna od boljih utakmica. Par losih procjena kod izlazenja, ispucavanja katastrofalna. Svaka mu je preko noge otisla. Inace u tome ne briljira, ali sinoc je uvezao par bas katastrofalnih degaziranja. Cinio mi se dekocentrisan i nervozan.
Stoperi - Bogi i Graovac odlicni. Jadranko maestralan, kao u najboljim danima. Komanduje odbranom, upucuje saigrace, dere se citavu tekmu. Odlican u skoku, markiranje perfektno. Graovac me odusevio. Veliko pojacanje, stvarno. Odlican na zemlji, za s loptom, hladan, inteligentan, postavlja se za 10. Odlicno su se dopunjavali njih dvojica, cine jedan drugog boljim. Jedva par sitnih gresaka da su napravili. Nema im se sta zamjerit.
Bekovi - Otprilike maksimum koji Stana i Sinisa mogu dati. Sinisa odlican u odbrani, pravio pametne prekrsaje, trudio se. U napadu - ne postoji. Drugi igrac kad predje centar, mada je ovu tekmu ofanzivno pruzio cak i vise nego inace. Mislim da nam je ovo veliki problem, jer se to odrazava na krilo na njegovoj strani, pa i na sredinu radi pas igre. Stana u napadu dobar, trud za 10, pretrcao nenormalno puno, par puta iza sebe ostavio prostor. Tesko da moze bolje odigrati na lijevoj strani. Stvarno nam treba lijevi bek. Sa dobrim lijevim bekom, koji je koristan i ofanzivno, bi mogli stavit Stanica desno, gdje se puno bolje snalazi (ofanzivno i defanzivno) i vjerujem da bi ovako nasa igra bila 20% bolja i sasvim sigurno bi dobili jos jednu dimenziju ofanzivno. Sinisi svaka cast, ali ispastamo zbog njegove limitiranosti u napadu. Lijevi bek nam treba ko hljeb.
Ugljesa - Mozda i najbolja njegova utakmica do sad. Vidi se koliko moze i zna i nadam se da ce ovako nastaviti. Plivao par puta, bez lopte. Izgubi se u prostoru, pa onda ganja igraca, faulira za karton. Mada je sasvim solidno obavljao posao, destrukciju na sredini, vecinu vremena. Ofanzivno dosta dobar i koristan. Mislim da mu jednostavno treba utakmica, da osjeti malo i teren i loptu i prostor, da se uigra. Samo ako ovako nastavi i ako se nastavi ovoliko trudit - ne treba nam bolje pojacanje na njegovoj poziciji od njega samog. Sve je na njemu, nadam se da shvata situaciju i da je spreman da radi. Bilo je par situacija, kad se oko njega stvori nekoliko igraca Zete i igraju presing i ti ocekujes neki logican potez, neki pas, a on izmisli nesto nenormalno lucidno, izbaci igraca u for, plasira loptu kreativno...to je onaj instinkt, talenat, s kojim se radjas i ne moze se naucit.
Blagojevic - OK partija, ako se poredi sa time kako igra u zadnje vrijeme. Ako se poredi sa onim starim Celom, opet ni blizu. Mada, dosta je bolje odigrao nego sto smo u zadnje vrijeme navikli, dosta trcao, kretao se, pokusavao prema naprijed, ali uz svoje standardno prodavanje lopte i neke nerezonske pasove. Srecom, nisu kaznjene te greske i ispravljao ih je defanzivnim angarzmanom i trkom.
Zeba - Jako dobar, nekih 50ak minuta. Usudio bih se reci, skoro kao u najboljim danima. Poslije, jednostavno ne moze vise. Zbog toga postane nervozan, grijesi, simulira, ljuti se na saigrace...imam nekako osjecaj da bi stvarno htio, ali ne konta da njegovo tijelo ne moze. Opet, i takav svojom lucidnoscu stvori prostor, napravi sansu iz nicega. Tek sam na snimku vidio ono negodovanje kad je izveden. Nadam se da ce prihvatiti da ne moze igrati koliko prije. Ne bih volio da se to, nedaj Boze, pretvori u neko miniranje u svlacionici ili nesto tako.
Zakaric - Njegova najbolja utakmica do sad. Opasan u napadu, jako puno trke, ispravljao greske pametnim faulovima i presingom na bocne igrace Zete. Grijesio jeste, ali to je i normalno kad konstanto probijas i pokusavas napravit visak. Sut, centarsut odlican. Steta sto ne udje ono pred kraj, bilo bi odlicno za njegovo samopouzdanje. Mislim da mu toga fali. Vidjelo se kako reaguje na bodrenje s istoka. Padao u nekim momentima, fizicki prije svega, ali odlicna partija. Bice on top ove sezone.
Zec - Dosta dobar, agresivan, koristan, opasan, mada mislim da moze puno bolje od ovoga. Pao nakon 60ak minuta i nije se vise probudio. Sve u svemu, bice i on dobar ove sezone, to vjerujem.
Lendric - Jos jedna fantasticna partija. Ubio trkom i presingom. Go kakav samo on moze zabit. Nema mu se sta zamjerit. Steta sto su mu zvizdali neki na pocetku, stvarno nam ne treba to, bez obzira na sve sto se izdesavalo, meni nekako nije OK. Drago mi je sto je ispracen aplauzom, zasluzio ga je.
Markovic - Unio dosta enegije svojim ulaskom, ali tu njegov doprinos otprilike zavrsava. Dosta pogresnih pasova, opet puno onih alibi pasova nazad. U skoku radi ludosti, rukama i laktovima. Ne znam sto mu to treba, rizikuje karton uvijek.
Zeric - Sasvim simpatican, sto bi Amar reko. Fino igra, unio dosta zivosti. Vidi se da zna dat pas, fine lopte salje, dobro se krece, dobro proigrava.
Stevo - Premalo igrao da ista kazem.
Sve u svemu, zadovoljan sam ali ima dosta prostora za napredak. Skripimo mi jos uvijek, u razlicitim segmentima, ne treba se zavaravati. Ipak, mislim da nam ne treba puno da budemo dosta, dosta dobra ekipa. Prioritet je dobar lijevi bek, to svi znamo. Jako puno bi nasa igra dobila time, pogotovo (po mom misljenju) sa prelaskom Stanica na desnu stranu. Puno opasniji i konkretniji bi bili u napadu, defanzivno agresivni...ne znam. Nadam se da cemo izmislit lijevog beka nekako.
Jos jedan problem, ako ne i veci, je manjak tih nekih akcija, uigranosti, pasova, pravljenja viska. Patimo se i poradjamo svaku sansu. Poginemo da se neko nadje u prilici da sutira na go. To je, evidentno, do veznog reda. Ako Ugljesa nastavi i ako se nastavi dizat u formi, tu nema zime. Sa Zericem i Ramovicem mozemo dosta dobiti na agilnosti i pas igri. Kvalitetan centralni vezni bi nam isto sjeo kao budali samar, ali eto, vidjecemo.
Navijanje, ambijent - sve za 10. Organizacija i ne bas (cuo sam za probleme oko pica, citam ovdje voda, ulazak s djecom...nije OK), ali eto. Valjda ce i oni nesto naucit iz ovoga.
"Situacija je bila bremenita, njegova ljubav neupitna, a on na platnom spisku. Imao je podršku svakog normalnog hroničara društvenih zbivanja." - Lav Nikolajevič Tolstoj