čet maj 04, 2017 2:08 pm
Cinjenica jeste da je Bogicevic odigrao nekoliko losih meceva. Izgledao je umorno,dekoncentrisano, psihicki nestabilno. Obicno tako jake greske ne budu plod neznanja, jer Bogicevic dokazano kroz mnoge godine igranja ima sav potreban kvalitet u svojim nogama,i kroz skok igru, i najvaznije, kroz dobro postavljanje. Ove greske koje Bogi pravi, bar ja to tako mislim, jesu plod velikog zamora, jer je do sada odigrao svaku minutu u svim susretima u veoma jakom tempu utakmica, a ni utakmice nisu bile protiv losih protivnika, pa je i on kao stoper imao dosta posla. Po meni ga je dobro umorio ovaj tempo.
Ipak, kada analiziramo sve nase stopere, bar ovu trojicu koji igraju, ja bar primijetim da je Bogicevic nas jedini stoper koji ima ulogu komandanta, a to znaci da je inteligentan stoper. Ko kaze da on to nije, onda ne prati bas Zelju nesto dugo. Mi smo to imali priliku svi vidjeti kroz one sampionske godine naseg Zelje, i nije ga Amar bez veze postavio za koandanta odbrane, koji je regulisao postavljanje stopera i gdje su mu partneri uvijek bili saigraci koji su odradjivali posao, dok je on komandovao. Dakle, on je danas jedini stoper kod nas, koji to ima. Zaista ne znam da li je Osmankovic ta vrsta stopera, jer nismo imali prilike vidjeti koliko je autoritativan, koliko razmislja glavom u igri i koliko bi ga drugi stoper slusao, u smislu postavljanja i skok igre, pa kada zadnja linija izlazi prema centru itd., jer o tome se brine tzv."glavni" stoper. Mi imamo situaciju da u sastavu mogu konkurisati i Kerla i Boccaccini. Oba ova stopera prosto nisu taj tip stopera koji ce komandovati odbranom. Kerla je ziva snaga i on ide "nagonski" , razvali u skoku, zaganja, i radi te prljave poslove u cuvanju igraca, dok je Bogi korektor citave zadnje linije. To mu je zadatak. boccaccini je slican Kerli. Dakle, nema u sebi tu notu koja je bitna da bi on bio korektor.
Ako je to sve tako, onda ,po mom misljenju, nema ni izbora nego da Bogicevic obavezno igra. Uz njega onda ide neko ko je takvih karakteristika koje imaju Kerla i Bocca. Kada bi ova zadnja dvojica igrali zajedno, ja mislim da to ne bi bilo dobro, jer u stoperskom dvojcu mora biti jedan koji je glavni, pametniji. Imamo milion primjera da se uvijek u dvojcu stopera postavi tako da imas komandanta odbrane , a ovaj drugi je srcani stoper koji ima jaku duel igru i koji slusa koandanta kada je postavljanje u pitanju. Uvijek zato u paru bio npr. jedan Haris Alihodzic, dominantni komandant, uz njega srcani Mulalic..pa smo kao takve pametne stopere imali i Sanina Pintula, Harisa Alihodzica, Muamera Vugdalica, Jasmina Hurica, Jadranka Bogicevica itd itd, govorim o poslijeratnom periodu. Uvijek uz njih su bili igraci tipa Edisa Mulalica, Elvisa Mesica, Velibora Vasilica, Delimira Bajica itd itd....tako da je ovo logicno, bez obzira sto Bogicevic trenutno igra veoma lose, zato i primamo golove, jer on nije uhavizan. Nadam se da je to plod velikog umora i isto tako se nadam da ce ga ovaj slabiji tempo utakmica dozvati da se vrati u ono svoje znanje. Znamo da je on otkad je poceo igrati ponovo, zapravo i poluspreman drzao nasu odbranu jako dobro. Dobro je to izgledalo i na pripremama protiv jakih protivnika u kombinaciji sa Boccaccinijem. Nije problem njegovog znanja ili neznanja, on je odlican stoper i jedan je od najkvalitetnijih u ovoj ligi. On je to dokazao bezbroj puta. Voljeli ga mi ili ne, to su fakti.
Ali je svakako i cinjenica da njemu i njegovoj igrackoj karijeri dolazi kraj. Tu kao klub moramo naci rjesenje. Vjerovatno bi kao rjesenje umjesto njega vec sada igrao Kostic da je dosao na ovoj pauzi. Sta je, tu je, imamo njega i imamo jos 4 kola. Bez obzira na njegove lose partije, ja bih volio da se i njemu kao i svakom igracu da podrska, jer oni igraju za Zelju i podrska njima, kao podrska Zelji je jako potrebna da probamo doci do cilja. Nije da ga i ja nesto gotivim, ali sam svjestan u svom razmisljanju da mi je uvijek bolja opcija imati nekog ko je iskusan i pametan, nego dvojicu skakaca koje neko treba da postavi dobro. Osim toga Boccaccini i Kerla nisu odigrali jos nijedan minut zvanicno kao zajednicki par. Mozda ce to morati odigrati tako jednom do kraja u zavisnosti od kartona ili ne dao Bog neke povrede. Vidjecemo.