ned maj 20, 2018 2:54 am
Ako bismo koristili razum, Adzemovo vodjenje kluba nije toliko ocajno koliko se prikazuje.
Ako bi poredali neke kriterije, zadovoljio bi sve osim osvajanja titule. Osvojio je kup, plasirao se u Evropu, dao priliku mladim igracima i onaj neki sporedni vazni kriterij: 3-1-0 s komsijama.
Podijelimo formu ekipe po fazama: do Viteza losi, osim Krupe na Grbavici i za mene derbija na Kosevu. Poslije toga faza uzleta.
Proljetni dio los uz solidna do odlicna izdanja u kupu. Pravi pad u Ligi za prvaka.
Dok je za pocetni dio bilo opravdanja u tek preuzetoj ekipi na startu prvenstva, korak unazad nakon jesenjih priprema je za vrlo ozbiljnu i studioznu analizu. Ako bi se odgovorilo na to pitanje, doslo bi se i do zakljucka zasluzuje li Adzem ostati. Da li je do kondicionog trenera, nediscipline, prehrane ili mozda mjesta gdje su pripreme radjene, trenera, trebamo pomoc strucnog konsultanta. Mozda sablonski odradjujemo i te pripreme. Primjenjujemo tehnike i stvari za koje znamo da djeluju za druge ekipe u mnogo jacim ligama od nase, prije nego pitamo sto bi nama moglo koristiti. A nama bi bar tri-cetiri utakmice na terenu u Lukavici bile korisnije od Medjugorja, jer na takvom terenu igramo bar jednom u kupu, u Banja Luci, vrlo cesto i na Grbavici.
Kada smo rijesili pitanje faza, analizirajmo pojedinacne utakmice. Kako smo primili golove? Losi igraci ili losa postavka? Ja bih rekao da smo u prvoj fazi imali mnogo indisponiranih pojedinaca. Uz konstantu Zakarica, svako malo je neki igrac igrao sistemom toplo-hladno. Adzem je sigurno (na prvu mi padaju na pamet) odgovoran za dva kiksa: Vitez i osvajanje boda u Mostaru kojeg bi potpisao bilo koji navijac prije pocetka susreta.
Najvecom greskom Adzema smatram gubitak imidza oca igraca na terenu. Onog trenutka kada je poceo igrati ulogu autoriteta, pogubio se. Pojeo je govno sto su mu rezultati imponovali da stane na crtu auditoriju protivnika. Poceo im se dodvoravat umjesto da ih je nastavio demantirat na terenu.
Prednostima mu smatram sto je preuzeo slabiju ekipu od prethodnika i bolje rezultate postigao nego prethodnik. Sto se nije nosio u prosjeku s pritiskom, ponekad gotovo apsolutnim bezobrazlukom pojedinih navijaca. O tome bi se dalo mnogo pisati, ali bespotrebno je.
Mozemo i o finansijskom kriteriju: manja plata, ali i odgovornost zbog losijih partija koje su uticale na posjetu. Treba i rasuditi koliko je na posjetu uticao defetizam navijaca, u sustini sljedeca dva razmisljanja: podrska Slavki prosle sezone u cekanju tog malo nam fali do zadnjeg kola, prosto svrsivsi na Slavkinu pricu nasuprot pritajenom i glasnom otporu prema Adzemu od pocetka i cekanje kiksa. Mozda da se vratimo na komentare protiv Mladosti DK nakon 2:1 u Kaknju pa da ocijenimo reakcije. Ove sezone mi je interesantna cinjenica: ljudi koji su bili listom za Slavku, bili su otvoreni protivnici Adzema. Baska konobar i svita, kao i Adzemovi ahbabi koji su hajrovali od Zelje pa su ga koristili kao sredstvo/bili protiv njega radi drugih motiva.
Da rezimiram... Adzem je najuspjesniji Zeljin trener nakon Ribara, Hadzije i Amara u domacim takmicenjima. Posto je meni evropski kriterij vazniji od trofeja, dodajem listi Ivicu, Odovica i Slavka. Zelju je treniralo preko 50 trenera. Adzema stavljam na peto mjesto skupa sa Odovicem i dajem mu blagu prednost zbog losijeg sastava i atmosfere oko njega spram Slavke od kojeg kartone igraca nikad ne docekasmo.
Da sumiram, sve ovo ga svrstava u top 10% Zeljinih trenera ikad.
Ivica, Hadzija su prestari. Ribar je pokojni.
Amar (ne) zeli.
Nadjite novo ime i stanite uz njega, ali pazite kako birate. Vec kada je omoguceno svima da uticu na atmosferu oko kluba, mozete li ponijeti i gram odgovornosti za stavove koje protazirate?
Na kraju, imamo jos jednog potrosenog Zeljinog strucnjaka. Odlozimo ga u Plavi salon i zahvalimo mu se. Ostaju umjesto trofeja djeca od koje su prethodnici digli ruke, ona od koje ce klub prihodovati za koju sezonu.
Nove nase strucnjake ne stvaramo. Dajmo priliku Zebi kroz omladinski i pruzimo mu sansu za koju godinu da bude prvi trener. Do tada biramo nekog iz vana. Ostaje nam samo nada da se necemo razocarati.
Mislim da dolazi sezona u kojoj bi nas neosvajanje titule dovelo do tjeranje uprave. Ne mogu se zakunuti da ce nam iko donijeti titulu. Mogu u to da ce, ako se titula ne osvoji, masa nezadovoljnika stvoriti atmosferu da upravljacka struktura odstupi. Tada ce u krizaljki biti potrebno popuniti i par mjesta u samom klubu.
Spremni?
Odjebi Rusmire!
NAPOLJ UPRAVI!
Svi na Grbavicu!