A vani imaju sigurnost da će igrati. Odgovorno tvrdim ja je više naše djece uspjelo koja su zaigrala za seniore, nego one koja nije. U ostalom, kao što neko reče, ne vidim da se djeca fudbalera seljakaju iz kluba u klub, te da idu na probe u raznorazne klubove. To obično rade djeca roditelja koji budu zasljepljeni menadžerskim obećanjima i potencijalnom brzom zaradom.salle86 je napisao/la: ↑sri avg 23, 2017 12:08 pmKako je meni glupa priča "roditelji i menadžeri su problem". Pogotovo prvi. Svaki roditelj želi svom djetetu ono najbolje. A ne može biti baš da su svi roditelji tokmaci.
Na stranu naša ljubav prema Želji, ali šta jedan mlad momak, igrač ima ovde, kakva mu je perspektiva?
Istina, bolje bi za njega bilo da odigra 2-3 seniorske sezone, malo "očvrsne" pa se onda proda vani, ali glavni problem je i taj što ovde ti momci presjede taj period na klupi, umjesto da ih se gura sistemski (nešto što Adžem radi ili ima naznaka da se radi).
Iz ove lige ti igrača još uvijek možeš prodati fino do njegove 22-23 godine, kasnije vrlo teško.
I kako ćeš onda natjerati momka (i roditelja, menadžera) da potpišu za klub duži ugovor ako neće igrati a za 3 sezone sjedenja na klupi će dobiti keša koliko za pola godine negdje vani? Ne vidim tu mogućnost.
Sve dok ti mladi momci ne budu imali sigurnost da će igrati pa čak i ako su 10% slabiji od nekog sa 32 godine, jasno je da će gledati da se prvom prilikom ispale bilo gdje.
U vezi OP, klub mora prepoznati po 4-5 najboljih igrača u generaciji i uložiti određena sredstva u njihov razvoj. Nek je 10 hiljada mjesečno, to je 100 hiljada godišnje. Jedan nek postane prvotimac eto ti povrata uloženog.
Vežeš momka 5 godina za platu lupam 2 hiljade, to je 120 hiljada. Polovnjak kako mi volimo reći sa platom 5 milja na 5 godina izađe 300, a njega ne možeš prodati već je čisti financijski "gubitak".