čet apr 27, 2017 3:54 pm
Pa htjeli mi ili ne slijedi nam rekonstrukcija ekipe. Odlaze Miro, Lendric, Kerla, Boccaccini sigurno, vjerovatno i Bekric. Stojanovic, Zeba, Bogicevic Nikolic igraju mozda i posljednju ozbiljniju sezonu, po njima se i vidi da nije to to. Svi oni imaju odredjeni kvalitet za ovu ligu i na momente djeluju dobro za ekipu, ali na duze staze, pod velikim pritiskom i protiv agresivnih protivnika jednostavno ne mogu. Sta ces ti tu ako je neko u najboljim godinama, poletan, brz mozes malo na iskustvo, ali vidjeli smo sinoc Bogija u onom duelu. Zeba se nije vidio na terenu. Loncar mlad igrac, zeljan lopte, zuji ne staje, Zlomislic u najboljim godinama i odlican igrac uopsteno jednostavno su pojeli nas vezni red. Blagojevic i Markovic su tu oko 30 godina i siguran sam da bi vrlo rado otisli da nesto zarade jer je njima zadnji voz za tako nesto. Ko zna da li se razmislja o prodaji Kjosevskog, mada sve i da se ne razmislja ako neko ponudi dobre pare klubu i njemu tesko ce ostati ovdje. Radinovic nije pokazao da zasluzuje nositi plavi dres. Nije mogao izboriti ozbiljnu minutazu u ovakvom rasporedu u ovakvoj konkurenciji, jednostavno nema vise sta traziti ovdje. Kup je bio idealna prilika da se Zeric, Osmankovic, pa mozda i Besirevic uguraju u prvi tim. Morali su dobiti sansu i to je kardinalna greska Petrovica. Ko ce nama igrati sljedece sezone? Borili smo se u kupu i ispostavilo se da je bila losa odluka, mnogo vise smo izgubili sinoc od "samo jedne utakmice".
Sve i da osvojimo titulu sada to ce vise biti sretno i rekao bih slucajno nego sto smo napravili ozbiljan projekat. Vjerovatno ce uprava biti najzasluznija za taj uspjeh, jer smo na osnovu te euforije, atmosfere, marketinga uspjeli pobjediti neke utakmice. Sportski segment je opet lutao i jos uvijek luta. Kako god se zavrsi ova sezona mora se sjesti i napraviti ozbiljan plan. Osmisliti dugorocan projekat, stvarati mladu i dobru ekipu, zadrzati ih sto duze zajedno i napasti iskorak u Evropi. Bogi, Kerla, Zeba, Bekric, Nikolic, Stojanovic su odigrali hrpu tih utakmica i nisu nista ozbiljno napravili, a mi ih konstantno vracamo s nadom da su oni ti koji ce donjeti iskorak. Zapravo su daleko od toga. Stevanovic, Zlomislic, Vukotic, Ordagic, Menalo, Kuzmanovic, Subic i slicni su igraci koji imaju sta traziti u ozbiljnim utakmicama. Treba raditi na tome da njih i slicne njima dovedemo u Zelju, da se okupi ozbiljan strucni stab koji ce od njih napraviti kompaktnu ekipu i onda cemo mozda i gledati fudbal na stadionu. Ovo sto se igra danas(ne mislim samo na nasu ekipu) je neozbiljno za bilo kakav iskorak. Ganjacemo se ovako ko bude najmanje los proglasit ce se sampionom i odigrati dvije utakmice u Evropi uz zelju da se casno ispadne u najboljem slucaju. Na mladim igracima se moze i zaraditi, na taj nacin se povecava budzet kojeg mnogi uzmaju kao paralelu izmedju nas i klubova koji naprave nesto vani. Ako tebi najbolji igrac ode za badava na kraju sezone ili se penzionise jer ima oko 35 godina onda si u teskoj situaciji. To je zacarani krug iz kojeg se tesko izlazi. Mi vrlo dobro znamo kako je to jos od vremena Amara. Ovdje osvoji nesto na misice, snagu i ime, nismo uspjeli prodati nikoga od tih igraca, opet se skrpi za ligu i tako u krug. Istina je da je tada falilo i srece, povrijedili su se oni koji su trebali otici, ali i sreca je sastavni dio sporta. Mnogo godina smo igrali i jos od onih utakmica s pocetka milenija najvise smo napravili pod Odovicem. To je ono sto sam spominjao jer Bajic, Amir, Dado, Memija, Kvesic, Bogdanovic, Beganovic, pa i Djelmic, Blagojevic i Kosoric tada nisu bili toliko stari, mogu odigrati ozbiljnu utakmicu. Oni se mogu upustiti u trcanje i pokrivanje terena, mogu odgovoriti na svaku igru protivnika, imaju brzinu, imaju pluca, imaju taj psiholoski plus. Mozak na teske situacije gleda na dva nacina. Nekome je stres, a nekome izazov. Ti momci bi te utakmice shvatili kao izazov i priliku da se nekome dokazu i da se nadigravaju. Ovi nasi danas samo gledaju da nekoga opale laktom, a to je vani crveni karton ili slicne gluposti koje samo kod nas prolaze.