uto apr 18, 2017 3:08 pm
Da li neko tacno zna koliko se kasa kluba puni kada su u pitanju prava prenosa za jednu sezonu? Mislim, znajuci nasu drzavu i poznavajuci kompanije kao sto su Telecom i ArenaSport, u saradnji sa nasim divnim Savezom, nesto sumnjam da oni daju neke znacajne cifre za prenose. Neka od izjava je bila da od Telecoma dobijamo oko 40.000 KM za jednu sezonu (gdje nam prenose mali broj utakmica), ali moramo, takodjer, ici po direktivama koje nam Savez namece.
Po meni, bilo bi lijepo da se ovim momcima iz 1921TV pruzi malo veca sansa. Recimo da oni rade snimanje utakmica, da se ta utakmica za odredjenu pretplatu streama (za one koji nisu u mogucnosti da dolaze zbog posla ili one koji su vani - tipa neki paketi pretplate 1, 2, 5, 10 utakmica), a takodjer da u nekom kasnom terminu se te utakmice pustaju na snimku svima (ipak nam je Telemach sponzor i vjerujem da bi izasli u susret i dali prostora da se puste snimke utakmica u nekom terminu 22:00-24:00. Naravno jako puno ljudi koji su ovdje i nisu sprjeceni da dodju na utakmicu dali bi radije pare da uzivo gledaju nego na streamu, sto bi u nekim utakmicama (protiv slabijih klubova, zbog loseg vremena ili raznih drugih opravdanja za ostati kuci) povecalo broj prodatih ulaznica za, pa minimalno 500-1000.
Takodjer, potpunom zabranom prenosa ovim velikim tv kucama, na kvalitetnim utakmicama protiv klubova kao sto su Sarajevo, Zrinjski, Siroki, Sloboda dobicemo odgovarajucu naknadu i od gostujucih navijaca, koji ce radije platiti neku pristojnu malu cijenu i odgledati kvalitetan snimak te utakmice, nego u manjim grupicama dolaziti. Ili da se prava prenosa tih utakmica prodaju, tj. da 1921 radi snimanje pa dalje to distribuira na neku TV kucu po znatno vecoj cijeni.
A da ne napominjem kada su u pitanju neke gostujuce utakmice, protiv manjih klubova, koje ionako niko ne zeli prenositi. Mislim da bi nam za neku enormno malu naknadu klubovi kao sto je Krupa, Mladost DK, Olimpic, Vitez i sl. rado dali prava da se utakmica snima i streama, jer njima bilo kakav priliv novca je bolji od nikakvog. Takodjer ovim momcima od svega toga uloziti u opremu i placati im za sve to sto rade. Nekako mi se cini da ovaj model u kojem je sve na nama, raji vezanoj za klub, ce uvijek dati bolje rezultate i veci priliv novca nego kada ovisimo od nekih drugih, tipa Telecoma, Arena i sl. A da ne govorimo o kvaliteti snimaka i izvjestaja.
Da li je uopste ovakva neka zamisao moguca ili nas ipak zakon u ovome ogranicava? Jer mislim da od ovih naknada za stremove, pa vjerujem i reklama koje bi se pojavile i povecanja broja gledalaca na samom stadionu zbog gubitka prenosa drzavne televizije, tokom sezone mozemo preci onih pomenutih 40.000.