Kren'o pos'o, pa ne stižem da pišem redovnije, pa evo sad par riječi. Po običaju, konkretne utakmice su ovdje temeljito i dobro analizirane

, tako da nema potrebe da se na to vraćam. Od prethodnog mog posta, tri pobjede zaredasmo.

Samo bih pohvalio Adžema, jer ovo što je dosad ove sezone uspio napraviti već je prevazišlo neka naša realna očekivanja. Jeste ponegdje tu bilo i sreće, ali ja sam zagovornik one da se sreća treba zaslužiti, a mislim da ju je Adžem i zaslužio svojim radom i pokazanom hrabrošću. Prije svega, što je ovdje već nekoliko forumaša istaklo, treba pohvaliti širenje kadra, sa igračima koji su već tu bili. I ja sam nekoliko kola kont'o i pisao o tome kako nam je prijelazni rok nakon dobrog početka ostao nezavršen, ali zahvaljujući Adžemovom vodstvu sad sam već prihvatio da je to-to do zime, jer nam je uspio dokazati da tu ima sasvim dovoljno materijala za trenutnu situaciju. E sad, postavlja se pitanje za šta je ovo dovoljno, ili tačnije, dokad će ovo biti dovoljno. Zasad smo rame uz rame sa prvim, već pomalo i odmakli od ostalih, relativno lagano prošli u kupu, odakle su ispala već dva važna konkurenta. Ja sam optimističan da ćemo u tom ritmu moći nastaviti i do zimske pauze, pa čak u ovom dobrom raspoloženju razmišljam da nam ni na zimu neće trebati ništa posebno, eto ako izleti neko ko bi baš bio pojačanje. Jedna od prednosti guranja mladih jeste i to što se možeš nadati da će napredovati, pa može ispasti da ulaziš osjetno bolji u nastavak prvenstva čak i kad nikoga novog ne dovedeš. I Osmanković, i Šabanadžović, i Žerić, i Hajdarević, i Zaimović, i Beganović, i Hasanović, i Mujagić, i Velić..., sigurno mogu biti još mnogo bolji, a neki od njih će to sigurno ubrzo i biti ako se nastavi ovakav dosadašnji Adžemov pristup, a po svemu se čini da će se nastaviti.
Ove sezone će, po rasporedu, u prvom dijelu biti odigrani i osmina-finala i četvrt-finale kupa, što bi trebalo poprilično olakšati proljetni dio i trku na dva fronta učiniti malo manje zahtjevnom nego što je to inače bio slučaj. Pritom je i osmina-finala sada samo jedna utakmica, tako da ni prvi dio prvenstva nije bitno teži nego što je prije bio, tako da maksimalno ozbiljno pristupanje i kupu ne bi trebalo biti neka posebna otežavajuća okolnost u prvenstvenoj trci sa Zrinjskim, koji je eto već sad ispao.
Još tri kola su ostala do kraja prvog kruga prvog dijela prvenstva, tako da je to već solidan uzorak na osnovu kojeg bi se već moglo utvrditi da je Adžem uspio u tom periodu neke stvari koje Petrović nije uradio u svom mandatu, da li zato što nije stigao ili što nije imao hrabrosti (vjerovatno pomalo i jedno i drugo, mada mi se čini više ovo drugo). Mnogo toga nije bilo tako kao što je Petrović lijepo pričao u svojim brojnim dugim intervjuima, koje smo jedno vrijeme s ćejfom slušali. Ja i dalje vjerujem u njegove iskrene namjere i planove, ali on sam nije bio na tom nivou da ih ostvari. Sad sa distance kontam da je možda njegov problem bio što su stvari krenule napredovati brzinom na koju on nije računao, da jednostavno nije bio spreman da se u onakvoj sezoni, od ugrožene Evrope i potpuno poljuljane atmosfere na mnogim razinama, na kraju bori za duplu krunu, pa nam je na kraju iz ruku ispalo i jedno i drugo, jer se izgleda prepao i jednog i drugog. Adžem je već sad dokazao da je puno hrabriji od Petrovića, i što je još važnije, da nam ta hrabrost može donijeti i više nego što smo mogli očekivati, kao što su nas pretjerana kalkulisanja i igra na naizgled najsigurnije varijante prošle sezone koštali toga da uradimo manje od onoga što smo realno trebali uraditi. Naravno, da bi bio dobar trener nisu dovoljna samo muda, treba i tu prepoznati pravu mjeru, jer svjedočili smo već i slučajevima gdje se Adžem i malo pretjerano zanese u nekim svojim idejama, ali sve zajedno ja sam trenutno vrlo zadovoljan. Radujem se vikendu, i nadam se da će to biti dobra priprema pred derbi sa Zrinjskim sljedeće sedmice.