ceze je napisao/la: ↑čet feb 02, 2017 11:27 pm
Interesovalo me je koji je to zapravo klub u koji je otišao Memija jer je u pitanju jedan dosta neobičan transfer, a kako ništa nisam mogao saznati na našim portalima osim da je u pitanju drugoligaš, odlučio sam malo "istražiti". Žalosno je što nijedan portal nije napisao koju zanimljivu informaciju, od portala sport1 sam očekivao nešto jer znaju napisati fine kolumne i analize.
Kad sam već nešto saznao, a imam i slobodnog vremena, da podijelim i sa vama. Nekome je možda ovo glupo i neportebno, razumijem i takve.
Već sam pisao o fudbalu u Danskoj i kako je sve, za našu uslove, neobično organizovano, koga zanima može pročitati ovdje
viewtopic.php?f=51&t=203&p=152015#p152015
Vejle Boldklub je jedan od najstarijih u Danskoj, osnovan 1891. godine i do 90-tih je bio jedan od uspješnijih u Danskoj, osvojivši pet puta ligu i šest puta kup. Imali su i nekoliko zapaženih rezultat u Europi, najveći kada su 1978. igrali u četvrtini finala kupa UEFA gdje su ispali od Twentea. 1985. godine su igrali u Ligi prvaka gdje su ispali od budućeg prvaka Steaue.
1991. godine, ironično, na stotu godišnjicu kluba ispadaju u drugu ligu, napuštaju ga svi značajni igrači i tadašnji vlasnici odlaze iz kluba. Sve do 1995. godine, klub je prolazio kroz jedan turbulentan period da bi se ponovo vratio u prvu ligu i odigrao par dobrih sezone gdje se izdvaja sezona 1998/99 kada igraju u kupu UEFA i ispadaju od Betisa.
2000. godine, klub ponovo ulazi u krizu, ovaj put ozbiljniju, gdje ispadaju u drugu ligu, da bi 2004. godine su bili na pragu ispadanja u treću ligu.
Od 2004. godine klub je u vlasništvu bogatih biznismena, konzorcija, koji su po ulasku u klub postavili plan i viziju koja se sastojala od, između ostalog, ulaska u prvu ligu i izgradnje novog stadiona. Nakon njihovog ulaska i reorganizacije, klubu se priključio veliki broj uspješnih biznismena iz Jutlanda (pokrajina u Danskoj).
2006. godine osvajaju drugu ligu i ulaze u prvu iz koje ispadaju zbog lošeg starta od 9 poraza iako su do zadnjeg kola bili u borbi za opstanak. Nakon toga se ponavlja scenarij iz prethodne godine, osvajaju drugu ligu, ulaze u prvu i ispadaju. Narednih godina, do 2016., klub je veliku većinu vremena, osim u dva navrata, proveo u borbi za ulazak u prvu ligu, ali bez uspjeha.
2008. godine, klub otvara novi stadion, 10.000 sjedećih mjesta.
2010. godine dolazi do fuzije sa Kolding FC, to sam već spomenuo u prethodnom postu, da bi 2013. godine došlo do prekida saradnje i klub ponovo nastupa kao Vejle Boldklub.
2016. godine Vejle dobija nove većinske vlasnike, dvojac Andrej Zolotko (Moldavija) i Jing Chang (Kina), od kojih je prvi dosta poznato ime u svijetu fudbala, barem kad je Danska u pitanu. Zolotko je bio posrednik u nekoliko značajnih transfera igrača iz Danske (većinom u Rusiju), dok je drugi uspješan biznismen sa kontaktima u azijskom fudbalu. Njihovim dolaskom dolazi do totalne rekonstrukcije igračkog kadra, klub napušta 23 igrača, a dolazi 19 novih, većinom mladih igrača iz zemalja poput Brazila, Perua, Kolumbije, Obale Slonovače, Kine, SAD-a, Ukrajine, Slovačke itd. U isto vrijeme za mendžera je postavljen Andreas Alm, dobro poznato trenersko ime iz Švedske koji je sa AIK-om ostvario odlične rezultate (između ostalog igrao grupnu fazu Lige UEFA) i koji je poznat kao trener koji afirmiše mlade igrače.
I još jedna stvar, iako tako ne izgleda, ali Vejle je u prošlosti prodavao igrače, o tome se mogu pronaći inforamcije iako transfermarkt ne prikazuje to tako. Među zadnjim značajnijim transferom je Ankarasen, desni bek reprezentacije Danske, kojeg je Vejle prodao Rosenborgu za 350.000 eura, kasnije prešao u RB Salzburg za 2,5 miliona eura.