storm_raider je napisao/la: ↑pon apr 25, 2022 10:58 pm
Nisam dugo pisao uopste, mozda 3-4 minute, ali to je manje bitno. Za istinu se treba boriti mnogo vise i jace. Pretpostavio sam da ces to napisati, pa sam zbog toga i pitao, cisto da budem siguran da se referiramo na isto. Novac od Europe dolazi uvijek krajem godine. To sto si napisao dalje, nije istina, pa dozvoli da budem detaljniji. Mi smo, kao sto sam napisao, a ti se slozio, bili u ogromnim dugovima. Dugovali smo kako igracima, bivsim i aktuelnim trenerima, uposlenicima Kluba, raznoraznim menadzerima, tako i svim kompanijama sa kojima smo saradjivali do tada, ukljucujuci i spor.t.ske komplekse po Hercegovini gdje smo obavljali pripreme, pa sve do esencijalnih dugova vodovodu, elektroprivredi i komunalijama. Dakle, bili smo duzni svima ukratko. Napominjem, bili smo u predstecajnom postupku. Konsekventno tome, svi nasi racuni su bili blokirani sudskim potrazivanjima, to je, nadam se, jasno. Senad Misimovic, legalista kakav jeste, uz podrsku ljudi iz UO i NO, a nakon sto je "usao" u knjige, je jasno objasnio, sto je mozda i nevjerovatno da u drugoj deceniji 21. vijeka to treba objasnjavati, da sav novac koji Zeljeznicar prihoduje mora ici na racune Klubova. Dakle, ne na privatni racun, a pogotovo ne na privatni racun u Austriji. Sve ne bi li se ti racuni odblokirali. Ozbiljni sponzori te ne mogu shvatiti ozbiljno, a ozbiljni sponzori donose i ozbiljan novac uz dugorocnu saradnju. Ozbiljni sponzori traze i uvid u poslovne knjige. Tako je, na primjer, Messer trazio isto i nakon sto su se uvjerili da je sve cisto, odlucili su da jedan reflektor ofarbaju i da budu sponzor Kluba. Dakle, taj novac, koji je dolazio u ratama cesto i naravno nikada u isto vrijeme je isao na dugovanja. I ne da nisu time isplacena sva dugovanja, nego nije ni vecina. Tako da je nadam se sada jasnije kakva je bila raspodjela novca. Sve sto bi leglo na racun Kluba, islo je sudskim presudama po prioritizaciji na otplatu dugova. Tada nekada se Amar Osim javio sa tuzbom za od 500 000 do 600 000 KM, zbog navodnih pozajmnica, za koje nikada nije imao dokaz. Zli jezici su i tada pricali, ali zaista kvalitet je najbolje testiran kroz vrijeme. A vrijeme je opet pokazalo najbolje. I o interesima zlih jezika. Nije nikakav problem, ali nisam nabrojao ni blizu dobroga sto je uradio za Zelju, vec sam samo neke primjere izvukao cisto zbog konteksta. Sve to pod ogromnim pritiskom. Ti ljudi na celu sa Senadom Misimovicem su bili incident u moru prica o korupciji, nepotizmu i nepostenju u nasem drustvu na svim nivoima, dok je prica oko toga koliko je dobroga uradjeno mnogo opsirnija, ali nista manje direktna i jednostavna.