ned avg 21, 2022 9:25 am
Ne sporim ja uopste da bi pojedini "polovnjaci" mogli pomoci i da bi definitivno bili upgrade za odredjene igrace koje trenutno imamo, ali me generalno nervira to odsustvo vizije kod uprave, a nestrpljenja kod mnogih navijaca i zato ne volim takve povratnike.
@salle rece da smo na klimavim nogama.To je opstepoznato, ali je ujedno i pravi trenutak da se napravi nekakav plan gdje zelimo biti za 5 god, kad je u pitanju igracki kadar!? Da li je taj plan produzenje igraca tipa Santosa i Amoaha i dovodjenje takvih da bi se zaradilo u buducnosti na njima, forsiranje mladih igraca u svrhu razvoja ili mozda dovodjenje ovakvih "polovnjaka" zarad borbe za Evropu- ne znam, ali bitno ga je imati.
Evo sutra da smijenis Mulalica, dosao bi neki trener koji bi opet radio po svom kad su u pitanju igraci.Zasto? Pa zato sto klub nema taj plan i nece traziti trenera koji ce sprovesti to, vec ce samo traziti "ime". "Ganja" se samo rezultat bez ikakve vizije!!Vec oprobana taktika koja nas nigdje ne vodi i zbog koje ili stojimo u mjestu ili propadamo.
Druga stvar, koju sam nedavno napisao, su nasi mladi igraci i strpljenje sa njima. Evo poslije svake nase tekme, nadje se neko ko ce napisati, ma kakav Gasal mal, debel, nikakav (manje u zadnje vrijeme), Drina ispada ili Beca nema zelju i sl.Treba zapamtiti jednu stvar...Ako se ne radi o supertalentu, svi ovi mladici trebaju pa najmanje 3 godine da bi sazrili fizicki, mentalno, a takticki i tehnicki da ne pricamo.Jednostavno, treba im period adaptacije.Mi im to ne pruzamo.Naprotiv, onemogucavamo im to raznim turbulencijama u klubu, a o pritisku navijaca da i ne govorim.Malo ko ce stasati u ozbiljnog igraca igrajuci u takvim uslovima. Dakle, sa mladicima treba polako i strpljivo.Dati sve od sebe kao klub da se oni razviju, pa ako i nakon 3 godine ne bude pomaka, onda mozemo pricati o njihovom odlasku.
Medjutim, sa svim ovim navedenim, neko treba da izadje u javnost i da stoji iza toga ako gdje zapne, jer nije nimalo lako za sprovesti u nasoj sredini.
Takodje, vise puta sam i to napisao, ali nije na odmet ponoviti... Za mene povratnik moze biti samo neko ko je imao solidnu karijeru u inostranstvu(zadrzao se tamo najmanje 4-5 godina),a onda, dok je jos koristan, odluci da se vrati i pomogne klubu.To su igraci tipa Coce, Stilica, pominjanog Zuke danas, a mozda sutra igraci tipa Sehe, Visce ili Dzeke ako ikad bude prilike za takvo nesto.Ti ljudi su naucili sta znaci biti profesionalac, dokazani su kvalitet, jer danas niko ne baca novce za dz i doprinijece daljem rastu kluba ili nas odrzati na povrsini, ako smo u situaciji u kakvoj smo sada.
Svi ostali su klasicne prelivode od kojih nemas gotovo nikakve koristi.3 mjeseca je "vani", pa se malo vrati dok ga ti vracas u formu i ne dajes priliku nekom mladicu koji vjerovatno moze za 2 godine biti i bolji igrac od njega.Pa onda on opet ode, pa se vrati i tako u krug.Ljudi po 5-6 klubova promijene u par godina, a vala nije da takvi donose neki extra kvalitet.
STOP "POLOVNJACIMA" U ZELJI!!!