Ideja o solarnim panelima na krovu KOJEG NEMAMO, samo je naizgled dobra. Posto djelomice deveram s tim, obrazlozit cu onako nabrzaka.
Tacno je da nije skup projekat po sebi, nama bi trebalo oko 40000 -45000 KM po nekim mojim procjenama za takvo sto, ali gdje naci pare u ova kokuzna vremena
S druge strane, recimo za reflektore je nedovoljno struje sto bi s njima proizveo koliko znam, za ostale troskove el.energije na stadionu i u administraciji etc. previse, nepotrebno. Za grijace je smijesno i pricati kad bi se teoretski maksimalno palili 1-2 puta zimi.
Dobro, mozda bi se nesto zaradilo u prodaji EP BiH u tom slucaju, ali za to treba mala studija. Po onome sto znam, investicija se isplati za nekih 5-7 godina ako umijes s tim trgovati. Ovo je za domacinstvo, posto bi nase ulaganje bilo vece mozda moze i brze. Kad bi nam Dino Pekic bio od te rabote...
Uzgred, u zemljama EU se fino podrzi instaliranje panela na privatnim kucama kroz porezne olaksice, kod nas ih nema, nazalost.
Gdje vidim sansu, ako bi se ipak krenulo s tim.
Turci su dobri proizvodjaci ovih panela i dilaju ih masovno cak i po EU. Jeftini su. Ako bi neka nasa turska veza poradila na tome da nam ih daju u nekom (polu)reklamnom smislu kao pilot projekat na stadionima u BiH, ko zna.

Malo cigancim sta cu, ali kako drugacije u teska vremena kad love nemamo ni za Lendrica.
Eto, toliko.