Kospa je napisao/la: ↑sri apr 24, 2019 3:26 pm
Qooler je napisao/la: ↑sri apr 24, 2019 2:44 pm
PRIJEDLOG :
Ako je neko blizu ove uprave, da predloži rješenje da se na krovu Istoka stave solarni paneli, bar nešto njih i onda to spojiti na ono grijanje da se zimi trava održava, a ljeti se ta struja može prodavati. Dakle Željo sigurno može dobiti sve dozvole da bude vlasnik male solarne elektrane na krovu od bar 23kW. To bi u potpunosti dalo funkciju onom grijanju terena jer bi se grijao bez troškova el. energije. Ljeti bi mogao prodavati višak struje, ali velika prednost bi bila da se iskoristi sisitem grijanja terena zimi!
Ono sto meni tesko pada je reakcija 90% raje a vjerovatno i uprave na ovakve i slicne prijedloge. Nas je pristup ovakvom i slicnim prijedlozima pronaci 1001 razlog zasto ne uraditi nesto ovako, omalovaziti drugog tipa "ne pametuj" ili podsmjeh na svakom koraku, umjesto pronaci makar jedan nacin kako uciniti da ovo funkcionise.
Imamo covjeka u upravi bas za ovo... Borisu Misiracu, imamo i ljude iz EP znaci mogli bi sve zavrsiti i da nas ubace u mrezu pa da jos i zaradimo od toga.
Sve krene od ideje, najbolje smo to vidjeli na primjeru istoka i izgradnje stadiona... razlika od pristupa ideji cini ljude Zujom ili Misimovicem
Super. Pa eto, treba u projekat krova ovo ubaciti. Ja imam iskustva u ovome, ali ne bi se petljao ovde. Više sam naveo jer bi bilo šteta da se krov napravi bez ovog. Procedura je otrpilike sledeća koliko se sjećam:
- idejni projekat (bilo koja projektantska kuca)
- predhodna elektroenergetska sagasnost (EPBiH)
- glavni projekat (isto kao prva tačka)
- energetska dozvola (ministarstvo energetike)
- registracija kod operatora za obnovljive izvore, problem je ako se žele subvencionirane cijene...ali ovde se ne mora ići na tu opciju jer je namjena grijanje terena.
- dozvola od FERK-a kao proizvođača
- upotrebna dozvola
- probni rad
Čim malo svjetlosti ima teren bi se sam čistio ..tj topio snijeg.