mirsad94 je napisao/la:Trener Kostic je u interviju istakao da je njegov veliki fan Anceloti, koji je igrao u formaciji 4-4-2 Romb sa Milanom u njegovo najbolje doba, sa obzirom na to kao i na izbor igraca i postavku u prijateljskim utakmicama mislim da ce njegov pik biti upravo Romb 4-4-2. U ovoj formaciji bekovi igraju ogromnu( da ne kazem presudnu) ulogu, oni su jedini igraci koji otvaraju opcije uz aut-liniju, i ubacaje sa strane. Medjutim mi ako smo bas kvalitetno pokriveni negdje to su obije bekovske pozicije. U ovoj formaiciji nema krila, Bekric nije krilo nego vezni igrac i nece glumiti lazno krilo nikako. Memija je full bek, pravi ratnik i on je po mom misljenju igrac stvoren za ove formacije, dok je Sinisa nekako vise nekako staromodniji bek, bez kvalitetnog pokrivanja cijele desne strane( ali ima neke druge kvalitete). Lijeva strana nismo imali prilku gledati prije ali mislim da je Husic blizi prvoj ekipi u ovoj formaciji jer prema izvjestajima sa prijateljski moze mnogo dobro pokriti cijelu lijevu stanu kao i Memija desnu. Isto tako sam misljenja da ce se ova Romb formaija prilagodjavati (siriti) na MR i ML igrace kada se Miroslav vrati, i u tom slucaju uloga bekova se malo "olaksava" i imaju dosta vise pomoci od dva vezna igraca. Upravo je Kostic rekao da je "problem" sto se mora uigravati tim posebno za derbi a posebno za ostatak prvenstva, a to je uski i siroki Romb. Uski koji bi igrao za derbi cinili bi Bekric, Secerovic, Zeric, Harvas (odnosno MC, DM,MC, i AMC), dok sa punim igrackim kadrom vjerovatno igraci : Secerovic , Lazic , Stevanovic i Harvas ili Bekric ( MR, ML , DM i AMC). Naravno sve zavisi od protivnika ali to su te dvije vrste koje ce se prilagodjavati istom. AMC pozcija je ovdje isto tako mnogo bitna jer on ima zahtjevnu ulogu na terenu ( kreiranje napada ali i pomaganje odbrani ) te ja jako tesko naci igraca koji ce dobro odgovoriti na ovoj poziciji u ovoj formaciji. Iako se na prvi pogled cini kako dva napada otvaraju mnogo mogucnosti u napadu ipak to nije tako. Jer zbog velikog prostora koji imaju napadaci veoma cesto odlaze na krila kao support bekovima kako bi zatvorili prostor a time prostor u napadu ostaje prazan i manjak napadackih rijesenja. Tako da i dva napadaca koji su u igri moraju biti itekako pokretljivi sa ogromnim brojem zadataka u polju. Sve u svemu formacija koja uz veliku pokretljivost cijelog tima(a pogotovo bekova) i brze igre daje brojcanu nadmoc u sredini , napadu i odbrani ako je broj ponavljanja dovoljan ( odnosno da su linije dobro uigrane) i naravno da je ekipa fizicki besprijekorna.Malo sam se zaigrao Kostica halalite.
Bravo. Prva prava analiza.
Cilj ove formacije jeste da u svakom trenutku pravi visak igraca na terenu uz strasno puno trcanja i mijenjanja pozicija. Sredina u defanzivi pravi taj blok ispred odbrane a jedan od njih uvijek bude osigurac kada bek ode naprijed, u slucaju kontre ide na stopera koji izlazi na bekovsku poziciju da zatvori.
U napadu, pored bekova ti si naveo AMF, ja bi dodao i SS, drugog napadaca, vjerovatno Lendrica koji u defu ima zadacu da ometa organizaciju napada, a u ofanzivi trazi prostor, iz drugog plana ulazi u isti, jako puno trci, odigrava, pravi visak.
Sve u svemu, jako zahtjevna formacija kojoj je neophodna kako fizicka tako i psihička sprema, odgovornost u svakom momentu.
Ps. Ma sta znam, za sudiju, slucajno mi naisaretise, kakav sam prognozer stari ce mu sudit prije nego on.