Dosad smo gledali dvije utakmice pod vodstvom novog trenera Kostica,jedna prijateljska i jedna zvanicna ligaska,i ono sto je moj zakljucak jeste da tu ima puno posla jos.
Generalnu i jasnu sliku kako ce Zeljo izgledati u novoj sezoni jos uvijek ne mozemo imati.Prije svega jer nam fale najmanje cetiri igraca od kojih ocekujemo da budu bitni kotaci plave lokomotive,stoga se treba suzdrzati generalnih zakljucaka bar jos nekih mjeseca dana,tamo negdje do 5-6 kola.
Ono sto sam ja mogao vidjeti iz ove dvije utakmice jeste neka ideja kako Kostic zamislja nasu igru,opisao sam je i maloprije i prosle subote - sirenje na bokove gdje se pokusava napraviti visak ili uputiti dobar centarsut prema napadacima,i zato sam maloprije napisao da nisam vidio da je ostalo nesto skriveno za derbi prije sedam dana.Okomitih lopti kroz sredinu nema,i prosli put i veceras je bilo jasno da za tako nesto fali jos jedan igrac u sredini.Iskreno,zasad mi se ta postavka ne svidja i djeluje mi blijedo,neuvjerljivo.Ostavljam svakako mogucnost da ce se sve popraviti,prije svega povratkom ovih bitnih igraca u roster.Vidjet cemo.
Veceras smo igrali derbi,svi smo se slozili i prije pocetka da je tesko ocekviati nesto posebno,tako je i bilo.Ono sto mene malo brine jeste cinjenica da mi i kao kompletni nismo uspjeli napraviti nista pola sata,cak ni sutirati na gol.Kasnije dolazi crveni karton i logican pad u igri,mozda na trenutak i preveliki pad,ali nije ovo Bundes liga ili sta ti ja znam,jasno mi je jbg..
Ici cu malo od linije do linije i dati neki komnetar.
Golman je ustvari nas rezervni golman i kao takav je bio sasvim ok po meni.Jedan od sukrivaca za gol,kasnije izvadio onaj sut Benke,ostalo ok.Mislim da nam on treba biti najmanja briga.
Zadnja linija neuvjerljivo djeluje.Sad je vec jasno da ce nam lijevi bek i dalje biti kriticna tacka,ono sto je radio Hodzic u drugom poluvremenu je bio horor za gledati,sreca pa nije krunisao tu dominaciju.Bevab u losoj formi ocito.Husic sa silnim iskustvom dozvoli sebi iskljucenje nakon pola sata,sta reci..Ovaj stoperski par meni ne ulijeva sigurnost,vec sam napisao ocjenu za Talijana,tanak ukratko.Sa druge strane Aco je prenio tanku formu iz kraja sezone,uz to nije taj nivo koji od prosjecnog partnera pravi odlicnog,ne znam..Iskreno se nadam da ce u tandemu sa Jahicem izgledati dosta bolje,a ako licno ne podigne formu onda i klupa nije daleko.
Sredina terena ne postoji prema naprijed.Nema okomitih lopti,nema suteva,nista..Ni veceras ni prosli put.Uglavnom se bave defanzivom i sirenjem igre na bokove.Napisao sam vec da Bekric jednostavno ne moze u ovoj formaciji nista ponuditi,budite sigurni da ne bi ni Zeba npr kao najjaci igrac PL,jednostavno ovdje trebaju totalno drugaciji tipovi igraca.Sa druge strane Ugljesa odlican,pravi zadnji vezni,trci,kupi lopte,dobija duele.Dva spoljna vezna ( ili krilna ) veceras je tesko ocjeniti jer je Dzenis morao brzo van,a lijevo su se mjenjali Lendric i Pozder.I gle cuda,vise smo dobili kad je visociji Pozder otisao na krilo a Lendric u spic - gol.Meni i dalje ostaje misterija sta zeli Kostic sa ovakvim krilima,odnosno sa ta 2 spoljna vezna..
Napadaci odradili koliko su mogli,kreirali praktico jedino dobro sto smo napravili,tu akciju za gol.Pozder-Nikolic-Lendric.Mislim da najmanje trebamo pricati o ovoj liniji,s njom ne bi trebalo biti zime.
Najjaci utisak su na mene ostavili Lendric i Ugljesa,to je nivo koji smo prizeljkivali i koji pobjedjuje protivnika.Dobar jos bio i Pozder,posebno u drugom poluvremenu.Ostali uglavnom u rasponu od onako do tanko.
Istina,falila su nam 3 igraca od prosle godine,ali to se znalo od pocetka priprema,tako da ja to ne uzimam kao olksavajucu okolnost za derbi.Za neku generalnu sliku je svakako od krucijalne vaznosti,ali za veceras ne.
Narednog protivnika Olimpic ( o njima cu pisati narednih dana jer sam ih danas malo gledao protiv Slobode ) pobjediti moramo,uz to ja ocekujem i da vidim puno bolju igru u polju.
Izvinjavam se na duzem postu