Hadzijalagic je napisao/la:Ma ove rasprave nemaju smisla. Pozicija forsira svoje misljenje kao jedino ispravno a isto radi i opozicija.. Jedno je sigurno, a to je da mnogi preozbiljno shvataju forum a izgleda da i ne znaju koja je njegova primarna svrha..
Nego zna li se okvirno kada bi se mogli zakopati temelji za istok? Je li izabran projektant za izvedbeni?
Danas je (cini mi se) zadnji dan za predaju ponuda. Valjda ce uskoro krenuti sa radovima...negdje u prolazu sam cuo da su ovi iz SD-a ulozili zalbu na urbanisticku koju smo dobili. Nemam pojma da li je istina ili ne.
Sto se tice rasprave na zadnjih nekoliko stranica...@vrbanjusa je izbacio spisak igraca (hvala za trud

) koji su dosli i otisli iz kluba u zadnjih 5-6 sezona. Bilo mi je zanimljivo vidjeti "imena" koja su prodefilovala kroz klub u tih nekoliko sezona. Cinjenica je da smo u zadnjih 12 mjeseci doveli igrace koji imaju bolji rejting u odnosu na ove neke koji su dolazili ranije.
U tom segmentu se vidi napredak, a sad je kljucno pitanje da li ce iz toga na kraju balade doci i rezultat. Ono sto mene interesuje je stanje sa finansijama u tom periodu, koliki je bio budzet, stanje i struktura duga, najveci pojedinacni troskovi i sl. Ovo me interesuje jer vjerujem da je bilo dosta promasaja u srednjorocnoj i dugorocnoj razvojnoj strategiji kluba...ako je takva strategija uopste postojala negdje na papiru, tj. u glavama ljudi koji su vodili klub.
Cilj bi trebao biti samoodrziv klub koji ce iz godine u godinu imati veci budzet. Ovdje je po meni najbitnija stavka omladinski pogon. Mislim da je uprava detektovala niz vecih problema, a jedan od tih problema je i omladinski pogon, tj. kako rece Senad Misimovic: "Omladinskom pogonu, kao najvećem potencijalu FK Željezničar, su potrebni kadrovi koji će pokrenuti projekte koji donose novac, na temelju kog će se realizirati vizija razvoja Omladinske škole, uz nužna osvježenja u svim dijelovima omladinskog pogona. Ti procesi su započeti i podrazumijevat će ozbiljne promjene u radu škole."
Ovo sam shvatio kao nesto u stilu "omladinski pogon trenutno donosi novac, ali je to sica u odnosu na veliki potencijal u tom segmentu".
Dogorocni napredak kluba zavisi od omladinskog pogona. Nama dugorocni napredak nece donijeti ni novi stadion, ni silna pojacanja, ni neki jaci sponzor i sl. Vizija razvoja kluba treba biti zasnovana na podizanju omladinskog pogona na najveci moguci nivo u svakom segmentu, te njegovo etabliranje kao jedne od najboljih skola fudbala na prostoru Balkana.
Potrebno je mnogo rada, truda i ulaganja da bi se doslo na ovaj nivo. Npr. Dinamova omladinska skola je svjetlosnim godinama ispred nase, a pokazatelj dobrog i transparentog rada u tom segmentu je i skoro 100% finansiranje od strane UEFA-a. Bar je ovako bilo prije par godina kako mi rekose...
Sto se tice ove garniture ljudi koji su trenutno u klubu, moje licno misljenje je veoma pozitivno. Vidi se ogroman napredak u nekim segmentima, a ne treba zaboraviti cinjenicu da se neki ljudi jos uvijek "uce" kako se vodi jedan sportski kolektiv. Po meni je najbitnija iskrena i postena namjera, zelja za napredovanjem, zalaganje i rad koji ce na kraju sigurno dati rezultate. Kad se sjetim koji su sve hostapleri prosli kroz klub, ljudi ciji je jedini cilj bio licna korist, a onda to uporedim sa ovom upravom...
Da se razumijemo, ova uprava takodjer ima dosta prostora za napredak, a opravdana i konstruktivna kritika moze samo doprinijeti boljim potezima u buducnosti.