pon mar 30, 2026 1:30 pm
Što se tiče karti za derbi. Mene nervira nametnuta priča i stav dajmo im karte za normalnu budućnost derbija.
Prošli put sam pisao koliko su puta oni nas zajebavali za karte na Koševu iz čista mira i njihovog hira. Naveo sam 3/4 primjera, a u prosjeku zadnjih 10-ak godina jednom godišnje su oni bili ti koji su se pravili pametni i uništavali draž derbija, dok su na Grbavici uvijek imali standardan prijem i broj karti.
Oni su ti koji su namjerno uništavali gostujući sektor (od akcije stolica za europsku Grbavicu pa unaprijed još par derbija), pravili su se budale i nisu htjeli plaćati štetu sve do zadnjeg momenta. Onda kad su nam dali 1800 karti, pa na dan utakmice su dali još 375 u 12 sati, pa su uvijek nama skuplje naplaćivali karte, a njima je uvijek karta iznosila kao i našima na sjeveru, jer je ista tribina. Nismo uvodili nikad da je karta 20 KM, a sa članskom 10 (a niko ne gleda člansku), kao što su oni radili. Kad smo svi plaćali kartu 20 KM, njima je bila besplatna i to je odluka Grupe (moglo se staviti 8 KM regularno, ali dalo im se besplatno). Taj derbi su napravili belaj, upali na teren i napali naše, na kraju su plakali i bježali kad su dobili batine. Isto tako, kao mali se sjećam nekad davno prije 20+ godina da je jednom karta za njihov sjever bila 3 KM, a nama 20 KM (znači po tadašnjim cijenama i standardu to je ogromno).
Dok je stari istok bio u funkciji i dok su se ponašali normalno, dobijali su i dio starog istoka, jer je tako tad moglo.
Sada to više ne može, jer tampon zone ubijaju kapacitet. Policija ne da da se premjeste na sjeverozapad i time nam uvijek odlazi 2000 sjedišta na tampon zone. To je ok, ali u trenutku kada se Jug gradi i nije u funkciji, ne može biti ok da se njima (koji su poznati po svom ponašanju i redovnom uništavanju inventara) da 1000 karti, 2000 (minimum) otpada tampon zone te ostalih 7000 nama. Kad se oduzmu desetogodišnje, godišnje, VIP i gosti ostane 4000 karti u slobodnoj prodaji. U ovom trenutku mi možemo dati 5% (a oni su jedini uvodili pravilo 5% i to kad smo se borili za titulu). Kada se završi Jug, nemam ništa protiv da kao kompenzaciju dobiju besplatne karte za 2 derbija ako nisu mogli/htjeli prisustvovati ove sezone (mada i to je viška, ali neka se pokaže solidarnost hajde).
Da je kojim slučajem suprotna situacija, mislite da bi i prije izgradnje južne tribine nama oni dali više od 1500 karti? Nema šanse.
Oni su u ovom slučaju bezobrazni i to godinama i pozivaju da im se omogući više nego im pripada, kako bi se stvari normalizovale. Kako da ne. Ucjene kao vama čitav jug na Koševu ako sad dobijemo 1000 ulaznica su besmislene. Hajdemo onda i mi njima uvijek staviti 5% i reći ako hoćete 1500 sljedeći put dajte nam čitav jug i dio zapada. Smiješno, zar ne? Toliko je smiješno da oni tako rade godinama i sad se kao bune.
Zapamtite, po pitanju gostujućih ulaznica na derbiju, vraćanje na staro vrijeme je moguće ako se oni pospu pepelom i postanu normalni u svojim stavovima, ne mi.
Uvijek se zalažem za prava gostujućih navijača i uvijek (minimalno) 5%, da li našima ili gostima na našoj Grbavici, ali treba imati samopoštovanja i ne praviti budalu od sebe. U ovoj situaciji damo koliko možemo i kraj priče
Nije Željo mahalski klub, jer već odavno je prerastao i svoje naselje i svoj grad i svoju zemlju, okuplja navijače odasvuda, ali jest klub iz mahale. Željo je klub svoje Grbavice