salle86 je napisao/la: ↑pon okt 23, 2017 10:56 pm
Kakva bolest.
Klub posluje pozitivno, čak se i vraćaju dugovi iz prošlosti, stadion se gradi, priliv novca u klub nikad veći...i onda neko lupi kako je ovo sve na staklenim nogama i samo čeka da sve ode u tri lijepe.
Jel fakat moguće da je neko toliko ograničen. Ja iskreno sumnjam. Iskreno jer sam se u svom životu nadgledao svega ali ovde, na ovom podneblju najviše onih koji više vole uzeti tuđe nego oznojiti se pošteno za svoje.
Željo je firma, Željo je institucija. Željo je bio, jeste i biće. Traje 96 godina i trajaće još dugo, bar ne sumnjam da će mene nadživjeti. A 31. mi.
Bilo je svega, uspona i padova. Nikad nismo bili sama krema ove igre. Ni u ex-ju okvirima, kamo li europskim. Ovakvih "srednjih" klubova ima more, od 50 europskih liga po 16 klubova, dođe ti ga 8 stotina. Bar 700 je ovakvih ko mi. Žive u nadi da će doći bolje sutra. Mjesta za napredak more. Realno ispliva 20-ak. Ali svi sanjaju. I niko nije prestao sanjati. Niti je prestao postojati ako nije napravio pomak ka gore. Sem ako se strmoglavio žestoko dole. A kod nas mirna luka. Vraćam se na početak posta, pozitivno poslujemo. I kaže staklene noge. Kako jadan ne bio. Staklen ti je mozak.
Koliko ti ima Željo titula u ovih 96 godina? - I sad eto ako narednih 10 ne bude - gotovo, raspad sistema. Malo sutra. Jedan Liverpool zadnju titulu uze prije 27 godina. I nije se raspo još. Još traje.
Titula dođe kao nagrada za tu sezonu. Ali život ide dalje, i onim koji je osvoje i koji je ne osvoje. A samo jedan može. I šta, znači samo se on spasio raspada sistema, svi ostali pred gašenjem. Eto ti logike stakleni mozgu.
Željo je vječan, svi smo mi prolazni. Nisam ludi sanjar pa da mislim kako će za mog života uspjeti i ligu prvaka osvojiti. Neće.
Možda se neće ni plasirati nikad u nju.
Živim za danas, eventualno sutra. Prekosutra je već daleko. Idem metar po metar, rješavam problem po problem, ispunjavam cilj po cilj.
To želim i od Želje. Veliki skokovi obično donesu i velike padove.
Samo bezobrazan i onaj sa lošom namjerom ne vidi napredak. Nisam tu od juče, tu sam već 20 godina. Nismo imali ništa, europski dom nam bio rentani stadion, računi blokirani, naš dom se obrušavao, pare iz kluba iznosile kako je ko htio. Toga više nema. Grbavica ove godine nikad ljepša u 96 godina postojanja kluba. Heeeej haman stoljeće čekali na ovo. Računi nikad transparentniji.
Fali titula. Istina to je šlag na torti, ustvari ona jagoda na vrhu. Ali torta i bez te jagode je ista torta kao i sa njom, ma eto 99% ista.
Šta donosi ta titula? Samo broj više da se možemo "u selu klinčiti" pred rajom. I kad počne nova sezona opet sve iznova, svi od nula bodova kreću.
Sad bih potpisao narednih 10 godina bez titule, i plasman u grupe lige europe, nego 10 titula i kraj europske avanture na prvoj prepreci. Jer treba biti realan, kakve su nama šanse da nešto napravimo u lš?
Željo nas treba, Željo treba onu pravu raju, raju koja želi dobro klubu. Ne raju koja živi za to da može reći "e jesam ti reko". Treba raju koju ne zanima protivnik, kakvo će vrijeme biti, ko sjedi u upravi, kolike su plate igračima. Treba one koji će doći i biti podrška. Jer kad imaš nekog iza leđa sve je lakše. Bar 20%...