pet apr 08, 2016 5:07 pm
Željezničar između jeseni i proljeća nije nudio pretjerani optimizam. Najviše zbog "gužve" na vrhu. Pozicije za Evropu još zimus su bile "raspoređene" za Zrinjski, Slobodu, Sarajevo, Široki... Čak je i Radnik bolje stajao. Ništa, osim tradicije nije ukazivalo na Željino furiozno proljeće. Ništa se nije ni slučajno desilo u ovih stotinjak dana.
Vukotićev "dream team"
Vedran Vukotić je okupio u svoj „dream team" ambiciozne saradnike i rezultat je tu. Igrači i navijači na najbolji način to vraćaju. Ivan Lendrić junak sedmice, ili junak proljetnog dijela, autor je posljednje pobjede nad komšijama s Otoke.
Da li je ovo prvi hat-trick na bh. terenima?
- Istina, prvi je. Postizao sam po dva gola, ali "hat-trick" nikada.
Počastiš li saigrače za asistencije?
- Naravno. Bez asistencija i njihovog angažmana ne bi bilo pobjeda niti mojih golova.
S Olimpicom nije bilo lako, kako možda rezultat govori?
- Nije nimalo, jer Olimpic pored dobrih igrača ima odličnog trenera. Pogotovo što Odović poznaje jako dobro Željine igrače.
Može li se spasiti Olimpic?
- Iskreno, volio bih, jer imaju dobru ekipu. Ne pratim previše donji dio tablice.
Željo je na dobrom putu da izađe u Evropu?
- Idemo lagano, korak po korak. Vidite da i osam pobjeda za sada ništa ne garantira, iako smo se primakli vodećima. Pobjede su jedini garant izlaska u Evropu.
Kome veće šanse za titulu dajete Zrinjskom ili Slobodi?
- Proljetos sam mislio da će Zrinjski suvereno osvojiti Premijer ligu. Čak sam mislio da će pratiocima bježati nekoliko bodova. Sada vidim da je to sve tu negdje. Mislim da Zrinjski ima kvalitetniju ekipu od Slobode.
Osjeća li se pomalo groznica uoči vječitog derbija?
- Ne možemo se lagati pa reći da ne osjeća. Naravno, što se više bliži, svi nekako mislimo na taj derbi. Ipak, reći ću vam da ja i svi moji saigrači mislimo samo na utakmicu s Drinom. Tako će biti i nakon Drine. Tako od nas trener traži. Idemo utakmicu po utakmicu. Reći ću ti pošteno, meni su jednaki bodovi s Drinom i sa Sarajevom. Nećemo protiv Sarajeva dobiti pet bodova, već tri ako pobijedimo. Nema podjele na lagane i teške utakmice. Svaki je meč novi izazov.
Eduardo je najbolji!
Pretpostavljam da golovi donose "slatke brige" i tebi i klubu. Zovu li menadžeri?
- Nisam time opterećen niti znam šta zvanično. Sve što bude ići će preko kluba. U Želji mi je odlično i sve što se bude dešavalo završavat će se s klubom. Moji golovi su plod kolektiva, posljedica odlične atmosfere u i oko kluba, odličnog rada trenera Mulalića i podrške navijača. Ja sam samo jedan od nas jedanaest, ili osamnaest igrača.
Kako je prošetati Grbavicom, gradom, prepoznaju li te na ulici?
- Nisam ti ja neki tip koji sam puno po gradu. Najčešće izlazim na treninge. Dobro, izađem sa Stevanovićem ili s Acom Kosorićem u HS pivnicu... Sa svima ostalima sam dobar.
Na ćevape gdje ideš?
- Naravno u Želju. Evo, baš jučer sam bio u „Želji".
Koji ti se igrač dopadao iz vremena kada si počinjao trenirati u Hajduku?
- Tada to nisam smio javno reći, ali je Eduardo da Silva bio najbolji igrač Hrvatske. Kako je bio Dinamovac, nisam to govorio glasno (smijeh)... Da se nije povrijedio uvjeren sam da bi Eduardo bio najbolji napadač u Engleskoj.
Premda svojim golovima doprinosiš klupskom uspjehu, ugodnoj atmosferi na tribinama, da li si možda kupio neku stolicu za Grbavicu?
- Jesam naravno. Ne samo ja, već svi igrači su simbolično uplatili po dvije stolice. Milina je igrati u klubu, gdje smo svi kao obitelj, gdje se na svakom koraku osjeća ta neka pozitivna priča- izjavio je za Sport Ivan Lendrić.
Obradovao Damjana
Ne puni Ivan samo suparničke mreže. Puni i klupski budžet. Uoči svake utakmice nabavi po nekoliko ulaznica. Tako je bilo i za meč s Olimpicom.
- Nije mi to problem. Posebno sam bio sretan da me došao gledati moj otac Damjan. Rekao sam ti ranije, on je Čapljinac, pa tako i ja vučem korijene iz Hercegovine. Moj otac je bio ponosan nakon utakmice s Olimpicom - otkriva Ivan.
Navijati za Sarajevo stvar je geografije, a za Želju stvar filozofije!
"Mi u Želji smo ratnici, a ne svileni akademci, i to nek vam je jasno dok igrate ovdje!" - Milan Ribar