rios je napisao/la:
Ovim gore pomenutim minimumom,nesto sto se nece dovoditi u pitanje.Ne mozemo svaku polusezonu ili nakon svake sezone mjenjati okosnicu,glavne poluge tima,jednostavno bi se stalno vrtili u krug,ne bi napravili iskorak,vrtili bi se tu oko prosjecnih finansija i solidnih rezultata uz pokoji bljesak pa opet vracanje na solidno.
Danas je @sergejevic lijepo napisao,moramo imati kostur tima sastavljen od pravih profesionalaca koji takav zivot zive 24h i uz to dokazanog kvaliteta, uz koje bi mladji igraci iz naseg pogona ili dovedeni sa strane stasavali i kao ljudi i kao fudbaleri,od koji bi ucili i sticali iskustva.
Trenutno,nas minimum oko kojeg ne bi trebalo pregovarati su po meni Lendric i Stevanovic.Jesu oni trzisno najatraktivniji sigurno,ali samo zadrzavanjem najboljeg mozes iskoraciti naprijed,nikako drugacije.
Iako sam napisao da su rezultati i finansije u principu spojene posude,kad bi ih 'pak razdvojili vidjeli bi da je posudu sa finansijama lakse napuniti ako imas punu posudu sa rezultatima,nego obratno..Mozes sruciti kamaru para a da rezultat izostane.
Svejstan sam ja da je realnost fudbala u BiH drugacija od ovog sto ja pricam,ali jednom cemo,prije ili kasnije,taj iskorak morati napraviti.To valjda niko ne spori.
Sto se tice prvog pasusa. Nije tacno, ne bi se vrtili u krug, jer ekipa je jaka koliko je jaka njena najslabija karika, prodajom najboljeg igraca u teoriji bi trebao nadograditi najslabije karike u ekipi, i sve tako kontinuirano i strpljivo, dok ne bi dosao do toga da ta najslabija karika nadogradnjom jednog dana ne postane bolja od najboljeg igraca kojeg si prodao prije par godina. Tako se napreduje i gradi ekipa.
Dalje, ako imas igraca u izlogu, koje mozes prodati, onda se slazem da trebamo zadrzati te igrace, ali ako nemas nikakvih ponuda ni za Memiju, ni za Sadikovica, Beganovica, Kjosevskog, itd. onda moras prodavati jer ces doci u situaciju da ces ih sve morati otpustiti jer neces imati za plata. Nas budzet trenutno je vise od 3 miliona KM. Kada prodas Stevanovica ili Lendrica za milion i vise KM, moras nadograditi kriticne pozicije u timu i tako ces lakse ostvarivati i zeljene sportske rezultate, pa ces onda imati i vece ponude, pa ce i tvoja ekipa vise zaradjivati, povecavat ces budzet i na taj nacin napredovati.
Osim je to radio dobro, s tim sto smo imali velikih sportskih nesreca u vidu povreda kljucnih igraca pred prodaju (Colic, Zolotic, Kvesic, greska sa Svrakom) i u vidu bas zaebanih protivnika u evropskim utakmicama, kad si kao nositelj izvlacio Macabi, ili redom kao prvak dobijao bas zaebane protivnike, ili imao nepotrebne svadje u ekipi (jer nije bilo para) sa Zebom pred Maribor, pa to lose poluvrijeme tamo, itd.